Ik ben een concurrente schuldeiser, wat nu?

Ik ben een concurrente schuldeiser, wat nu?

De concurrent schuldeiser is de normale crediteur. Dit doet zich voor als er sprake is van faillissement. De positie van een concurrent schuldeiser houdt in dat hij of zij pas in aanmerking komt voor uitbetaling van een vordering, nadat de schulden die naar de separatisten en de preferente schuldeisers gaan, zijn betaald.

Separatisten

De separatisten bij faillissement zijn de hypotheek- en de pandhouders. Deze schuldeisers hebben het recht op voorrang. De preferente schuldeisers zijn de fiscus en het UWV. Deze schuldeisers hebben dus voorrang op de vorderingen van een concurrent schuldeiser.

Geen zekerheid bij faillissement

De concurrente schuldeisers krijgen dus als laatste hun vorderingen betaald bij faillissement. Dit betekent dat zij dus geen voorrangspositie of een andere vorm van zekerheid genieten. Het gevolg hiervan is dat de vorderingen vaak voor een deel of geheel niet voldaan worden. Heeft u advies nodig van één van onze advocaten? Bel ons dan direct via 085 – 5000 202.

Betaling aan concurrente schuldeisers

De concurrente schuldeisers zullen dus doorgaans niet uitgebreid in hun vordering worden betaald. Daarnaast krijgen ze betaald aan de hand van hun vordering in verhouding tot de vorderingen van andere concurrente schuldeisers.

Insolventierecht advocaat uit eigen regio

Onze gespecialiseerde advocaten staan je graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. Je vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar je ook woont, bij ons vind je een advocaat bij jou in de buurt die specialist is in insolventierecht zaken.

Meer weten over schuldeisers?

Veelgestelde vragen

Ontvang ik een betaling van mijn vordering als ik een concurrent schuldeiser ben?

Het is afhankelijk van het verloop van het faillissement of je een betaling van je vordering krijgt. Het komt vaak voor dat er onvoldoende baten aanwezig zijn, waardoor alleen de schuldeisers met voorrang hun vordering krijgen.

Wanneer weet ik of mijn vordering voldaan wordt?

Dit is ook afhankelijk van hoe het faillissement verloopt. Er is namelijk geen wettelijke termijn waarbinnen afwikkeling van het faillissement moet plaatsvinden. Soms duurt dit een paar maanden, maar het kan ook jaren duren. Indien er voldoende baten zijn voor de concurrente schuldeisers, dan ontvang je hierover een schriftelijke mededeling van de curator.

Wat is het verschil tussen een preferente schuldeiser en een concurrente schuldeiser?

De vordering van een preferente schuldeiser heeft voorrang op de vordering van een concurrente schuldeiser. Een hypotheekhouder en een bank zijn bijvoorbeeld preferente schuldeisers. Nadat de vordering van deze schuldeisers is voldaan, komen de vorderingen van andere schuldeisers aan de orde.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

concurrente schuldeiser

Veel gelezen artikelen

Bel nu