Colportage

Colportage

Wat is colportage en wat is een colporteur?

We spreken van colportage als iemand aan de deur komt met het doel artikelen of diensten te verkopen. Denk bijvoorbeeld aan een energiecontractverkoper die aan de deur komt. De verkoper wordt ook wel de colporteur genoemd. Wanneer we spreken van colportage gaat het dus om verkoop buiten officiële verkoopruimtes of winkels. Vaak is dit aan de deur en soms zelfs in huis.

Voorwaarden colportage

Naast dat de verkoop buiten officiële verkoopruimte plaatsvindt, moet er voldaan worden aan een andere voorwaarde voordat er sprake is van colportage. Het initiatief voor het contact aan huis en de eventuele verkoop moet namelijk vanuit de colporteur komen.

Bescherming van consument

De regels rondom het initiatief van verkoop zijn van belang voor de bescherming die u als consument geniet. Wanneer er sprake is van colportage gelden er namelijk bijzondere beschermingsregels. Maar wanneer u zelf een verkoper aan huis uitnodigt gelden deze regels niet.

Bijzondere beschermingsregels bij colportage

Nodigt u een verkoper uit en probeert deze u andere zaken te verkopen dan datgene waar u hem voor heeft uitgenodigd? Dan gelden de bijzondere beschermingsregels weer wel. De verkoop van levensmiddelen zoals groenten, fruit en zuivelproducten vallen niet onder colportage. Ook niet wanneer dit op initiatief van de verkoper aan huis gebeurt.

Voorbeeld

Meneer Everts ziet op televisie een reclamespotje over een kristallen whisky karaffen en glazen. Meneer Everts is slecht ter been en wil graag meerdere sets bekijken. Daarom belt hij met de verkoper en vraagt hij of het mogelijk is dat een verkoper langskomt. Enkele dagen later komt de verkoper, zoals afgesproken, langs bij meneer Everts. De verkoper heeft enkele kristallen whisky sets met zich mee en enkele dure flessen whisky.

Meneer Everts vindt uiteindelijk een mooie set en besluit tevens een dure fles whisky van de verkoper te kopen. In dit geval valt de verkoop van de set niet onder de bijzondere bescherming van de regels van colportage, maar de verkoop van de whisky zelf was op initiatief van de verkoper. De verkoop van de fles whisky valt dus wel onder de colportageregels.

De Colportagewet

De Colportagewet regelt de voorwaarden en bescherming omtrent colportage. Met deze regels worden consumenten extra beschermd. Er staan bijvoorbeeld bepalingen in hoe u de colportageverkoop ongedaan kan maken.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

Colportage

Veel gelezen artikelen

Bel nu