Codicil

Codicil

Een codicil: Wat betekent dit en wat kan ik er mee doen?

Een codicil bestaat uit de volgende onderdelen: het is een verklaring die door u zelf geschreven is en bovendien een handtekening van u en een datum bevat. U kunt hierin zaken regelen voor na uw overlijden zonder dat dit langs een notaris hoeft te gaan. Het is echter zo dat er slechts een bepaald aantal zaken geregeld kan worden.

Wel vastleggen

In uw codicil zijn de volgende zaken vast te leggen:

  • Uw wensen omtrent uw begraven of uw cremeren;
  • Aan wie u bepaalde sieraden, meubilair en kledingstukken na laat.

Niet vastleggen

In uw codicil is het niet mogelijk de volgende zaken vast te leggen:

  • Effecten (bijvoorbeeld aandelen of obligaties), vastgoed of geld;
  • Het aanwijzen van een executeur die over uw erfenis zal gaan.

Voordelen

Een codicil is niet ingewikkeld om op te stellen. Dit is een groot voordeel. Bovendien is het nog makkelijker om er van af te komen. Dit kan door het simpelweg te vernietigen.

Nadelen

Een codicil is echter niet zonder nadelen. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat het document onvindbaar blijkt of kwijtraakt. Daarnaast is het voordeel dat het makkelijk te vernietigen is, tevens een nadeel. Kwaadwilligen kunnen het dus simpelweg verscheuren of verbranden, waardoor het niet meer geldig is. Het is dus verstandig dat u uw erfgenamen op de hoogte stelt van uw codicil, zodat hiermee niet andere dingen gebeuren dan u in gedachten heeft.

Codicil en testament

Heeft u een codicil opgesteld maar ook een testament op laten stellen bij de notaris, dan wordt een codicil automatisch ongeldig. Wilt u meer weten over het testament? Lee dan bijvoorbeeld hier hoelang na overlijden een testament wordt geopend.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde erfrecht advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

codicil

Veel gelezen artikelen

Bel nu