Waarmee kan een civiele advocaat jou helpen?
Het civiel recht wordt ook het burgerlijk recht of privaatrecht genoemd. In het civiel recht worden de juridische verhoudingen tussen bedrijven, tussen burgers en bedrijven of burgers onderling geregeld. Zowel particuliere als zakelijke belangen worden door het civiel recht gewaarborgd, daar kan een advocaat bij helpen. In dit artikel ontdek je alles wat je weten moet over juridische hulp van advocaten die specialist zijn in civiele zaken en procedures.
Wat kenmerkt het civiel recht?
Het civiel recht wordt gekenmerkt door het feit dat de betrokkene zelf het recht moet activeren. Dat betekent dat er geen instantie is die jouw zaak voor de rechter zal brengen. Dat zul je zelf moeten doen. Onze advocaten helpen je een civielrechtelijke procedure te starten en tot een bevredigend einde te brengen.
Wat valt er onder het civiel recht?
Het civiel recht is een zeer breed rechtsgebied. Het gaat over rechtsbetrekkingen tussen burgers. Zaken tegen de overheid vallen onder het publiekrecht. Zo vallen onder het civiel recht onder andere het arbeidsrecht, het personen- en familierecht, het aansprakelijkheidsrecht, het erfrecht, het huurrecht, het vermogensrecht, het handelsrecht en het sociaal zekerheidsrecht.
Wanneer een advocaat civiel recht inschakelen?
voorbeeld 1: aansprakelijkheid en letselschade
Als je bijvoorbeeld iemand aansprakelijk wilt stellen voor schade die hij heeft veroorzaakt, kun je naar een aansprakelijkheidsrechtadvocaat. Deze advocaat kan je ook helpen als je betrokken bent geweest bij een incident en daardoor letselschade hebt opgelopen.
voorbeeld 2: verborgen gebreken
Als je onlangs een huis hebt gekocht met verborgen gebreken of online een product hebt besteld die na ontvangst niks weg heeft van wat je mocht verwachten, heb je te maken met een civielrechtelijk probleem en kan een van onze advocaten je helpen.
voorbeeld 3: scheiding
Echtscheidingen vallen ook onder het civiel recht. Een gespecialiseerde scheidingsadvocaat kan jou goed bijstaan.
Elke civiele zaak is uniek, het kiezen van de juiste advocaat is dus van groot belang.
Wat kost een advocaat civiel recht?
In de meeste gevallen brengt een advocaat een uurtarief in rekening. Dit tarief hangt vaak af van de ervaring van de advocaat en de grootte van het kantoor. Dit betekent niet dat een gespecialiseerde advocaat civiel recht heel veel geld hoeft te kosten. Er zijn manieren om een goede advocaat te krijgen zonder er te veel geld voor te betalen. bijvoorbeeld door gesubsidieerde rechtsbijstand of een rechtsbijstandverzekering.
Advocaat civiel recht uit je eigen regio
Onze gespecialiseerde advocaten staan je graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. Je vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar je ook woont, bij ons vind je een advocaat bij jou in de buurt die specialist is in civiele zaken.
Een advocaat inschakelen hoeft niet duur te zijn
Dit zul je direct merken wanneer je de prijsindicaties van onze advocaten gaat vergelijken. Het is daarnaast ook mogelijk dat je in aanmerking komt voor een overheidsvergoeding van de gemaakte advocaatkosten. Uiteraard kan je hierover bij ons advies inwinnen.
Veelgestelde vragen aan een advocaat civiel recht
Wat is civiel recht?
Civiel recht is het recht tussen burgers onderling, tussen burgers en bedrijven en tussen bedrijven onderling. Het civiel recht wordt ook wel het privaatrecht en het burgerlijk recht genoemd.
Wat is een civiele zaak?
Een civiele zaak heeft geen vast begin of einde, maar is afhankelijk van de specifieke omstandigheden van het geval. Vaak begint een zaak wanneer er een advocaat wordt ingeschakeld en eindigt deze bij een schikking of uitspraak van de rechter.
Wat is een civiele procedure?
Een civiele procedure is een procedure bij de rechtbank en heeft wel een vast begin en einde. De procedure begint bij de indiening van de vordering bij de rechtbank en eindigt bij een schikking of uitspraak van de rechter.
Wat valt onder civiel recht?
Onder het civiel recht vallen onder andere het arbeidsrecht, het personen- en familierecht, het aansprakelijkheidsrecht, het erfrecht, het huurrecht, het vermogensrecht, het handelsrecht en het sociaal-zekerheidsrecht.
Is een advocaat civiel recht verplicht?
In sommige gevallen is het verplicht om voor de rechter te komen met een advocaat. Op de website van de rechtspraak zie je per geschil of een advocaat verplicht is of niet.
Welke verschillen zijn er tussen civiel recht, privaatrecht en burgerlijk recht?
Geen, het zijn synoniemen van elkaar.
Meteen een civiele advocaat vinden?
(236 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)