Ruziën met de buren, zoals een ruzie over geluidsoverlast, zorgt vaak niet voor de beste oplossingen. Bovendien wordt een burenruzie vaak erger, naarmate er meer tijd verstrijkt. Wat in veel gevallen helpt, is met je buren in overleg gaan om samen tot een goede oplossing te komen. Als je dit op tijd en op vriendelijke wijze doet, is de kans van slagen het grootst. Met de volgende adviezen kun je zo goed mogelijk dat gesprek voeren.
Hoe voer ik een goed gesprek bij burenruzie?
Koel af
Het is niet verstandig om te praten als je nog boos bent. Koel eerst af om rustig je verhaal te kunnen doen. Bedenk eerst wat het nou eigenlijk precies is dat je vervelend vindt.
Maak een lijstje
Als je niet weet in welke gevallen en hoe vaak je overlast ervaart, probeer er een lijstje van te maken. Hierdoor kun je beter tot uitdrukking brengen waar de knelpunten liggen. Het maken van een dergelijk lijstje kan stress en ongemak veroorzaken. Als dat het geval is, is het verstandig om daarmee te stoppen. Stress en ongemak bieden sowieso geen goede hulp.
De gevolgen bedenken
Bedenk daarna wat de gevolgen van de overlast voor je zijn. Probeer je klachten zo duidelijk mogelijk aan je buren uit te leggen, dan wordt het een stuk makkelijker om samen een oplossing te zoeken.
Bekijk of het probleem wel daadwerkelijk van de buren komt. Overlast zoals geluid kan ergens anders vandaan komen dan je aanvankelijk denkt. Zeker in een flat kan geluid zich makkelijk verplaatsen door buizen of de ventilatie. Zorg er dus voor dat je wel bij de goede mensen bent om de klacht kenbaar te maken, je wil niet de verkeerde buren beschuldigen.
Welke regels zijn er?
Probeer er achter te komen welke regels er zijn. Het is van belang dat je weet of je buren zich wel of niet aan die regels houden en welke oplossing op grond van de regels van ze gevergd mag worden. Er bestaat duidelijke regelgeving over bijvoorbeeld de afscheiding van erven, takken die vanaf de tuin van de buren over jouw tuin hangen of een boom die te dicht in de buurt van de erfgrens is geplant.
Als je huurder of eigenaar van een appartement bent, kun je de woonregels opvragen bij de verhuurder of Vereniging van Eigenaars.
Denk na over mogelijke oplossingen
Probeer alvast na te denken over mogelijke oplossingen voor jullie probleem.
Wees vriendelijk
Probeer het gesprek op een vriendelijke manier te voeren en je buren niet te beschuldigen. Anders bestaat de kans dat je buren helemaal niet naar je willen luisteren en niet willen helpen aan het bedenken van een oplossing. Het is onverstandig om iets te zeggen als: ‘Zet jullie asociale muziek eens wat zachter’. Maar zeg in plaats daarvan zoiets als: ‘Ik ervaar de afgelopen tijd wat problemen met de muziek.’
Blijf kalm en duidelijk
Blijf kalm en zeg duidelijk welke problemen je ervaart en wanneer dat zo is. Zo kun je zeggen dat je in de avond na bijvoorbeeld half elf last hebt van luide muziek.
Duidelijk zeggen waar problemen uit bestaan
Probeer duidelijk te maken waar problemen die je hebt precies uit bestaan. Je kan vertellen dat je last hebt van slapeloosheid door het hoge volume. Of dat het lastig is om midden op de dag je werk goed te doen. Je buren begrijpen in dat geval beter waarom het zo vervelend is en waarom jullie een oplossing moeten vinden.
Luister naar je buren
Luister ook naar je buren. Alle verhalen hebben twee gezichtspunten. Door te luisteren naar de uitleg kan het een stuk duidelijker worden waarom er überhaupt een burenruzie is tussen jullie.
Duidelijke reden waarom je gesprek voert
Maak duidelijk dat je het gesprek hebt, omdat je gezamenlijk tot een oplossing van jullie burenruzie wil komen. Informeer bij je buren of zij misschien een goede oplossing kunnen bedenken. Laat ze weten aan welke oplossingen je zelf zat te denken.
Schrijf gemaakte afspraken op
Schrijf de gemaakte afspraken gezamenlijk op. Als je tot een oplossing van jullie burenruzie bent gekomen en afspraken hebt gemaakt, is het verstandig de afspraken samen op te schrijven. Als de door jullie bedachte oplossingen kosten met zich mee brengen, moet je afspreken hoe die kosten verdeeld moeten worden.
Vraag hulp aan anderen
Als je er bij de burenruzie niet met je buren uitkomt, zijn er een paar dingen die je kunt doen:
- Je kunt een mediator of andere buren vragen om je te helpen.
- Je kunt je problemen schriftelijk bij je verhuurder of woningbouwvereniging indienen, als je huurder bent. Wellicht kunnen zij wel een oplossing verzinnen en faciliteren. Zo zou er gezorgd kunnen worden voor verbeteringen aan de isolatie of een wijziging in het trappenhuis.
- Je kunt de overlast melden aan de Vereniging van Eigenaars. Als je eigenaar van een appartement en lid van de Vereniging van Eigenaars bent, kun je met de Vereniging overleggen over een oplossing. In sommige gevallen kan de Vereniging een boete opleggen als iemand de regels overtreedt.
- Je kunt naar je gemeente stappen. De meeste gemeentes hebben een meldpunt voor dergelijke overlast. Je kunt contact zoeken met het meldpunt en vragen wat de gemeente voor je kan betekenen.
- Je kunt naar de politie stappen. Als je buren zich schuldig maken aan dingen die strafbaar zijn, bijvoorbeeld vernieling of mishandeling, twijfel dan niet om de politie in te schakelen.
De rechter
In de wet strafbaar
Als je nog steeds geen oplossing kan vinden van jullie burenruzie, kun je als laatste optie nog naar de rechter stappen. De rechter zal slechts beoordelen of je buren zich bezighouden met iets wat in de wet strafbaar is gesteld. De wet bevat geen verboden voor alle soorten overlast die je kan ervaren. Buren moeten sommige dingen van elkaar tolereren.
Bewijzen in de rechtszaal
Het is van belang dat je in de rechtszaal kan bewijzen dat je buren strafbaar bezig zijn. Dit kan met behulp van professionele geluidsmetingen of Kadastergegevens. Als je dit niet kan bewijzen, ligt het voor de hand dat je de rechtszaak verliest en de kosten daarvan voor je rekening moet nemen; dat is niet goedkoop. Denk dus goed na voor je naar de rechter gaat.
Oordeel rechter
Als je wel voldoende bewijs hebt verzameld, dan kan de rechter tot het oordeel komen dat je buren actie moeten ondernemen om de overlast te stoppen of iets niet meer mogen doen. Als de buren zich niet aan het vonnis houden, dan kan een boete worden opgelegd. De rechter gaat liever niet meteen over op een rechtszaak. Hij wil eerst dat je met je buren tot een oplossing komt.
De gang naar de rechter is geld- en tijdroven. Ook zal het de verhoudingen met je buren alleen nog maar verder verslechteren.
Contact opnemen
Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.