Bovenwettelijke vakantiedagen

Bovenwettelijke vakantiedagen

De zogenaamde bovenwettelijke vakantiedagen zijn vakantiedagen die jij hebt als werknemer naast de wettelijke vakantiedagen. De bovenwettelijk vakantiedagen heb jij bovenop de wettelijke vakantiedagen en volgen uit jouw persoonlijke arbeidsovereenkomst of cao. De wettelijke vakantiedagen zijn daarentegen niet persoonlijk, deze gelden voor elke werknemer die werkzaam is in Nederland.

Bepaald in contract of cao

De hoeveelheid bovenwettelijke vakantiedagen die jij als werknemer hebt, is afhankelijk van wat er bepaald staat in jouw arbeidscontract of cao. Het is een hard vereiste dat het aantal dagen vermeld staat in het contract wil jij er recht op hebben. Het is namelijk zo dat als er geen aantal in staat opgenomen, je ook geen recht hebt op bovenwettelijke vakantiedagen.

Uitbetalen

Het laten uitbetalen van de bovenwettelijke vakantiedagen werkt anders dan die van de wettelijke vakantiedagen. De werknemer kan namelijk gedurende zijn werkzame tijd bij de werkgever een verzoek doen tot uitbetaling van de bovenwettelijke vakantiedagen.

Uitzondering

Daarnaast bestaat er ook de mogelijkheid dat niet de werknemer, maar de werkgever hier een verzoek toe doet. Ook voor deze uitzondering geldt dat daarvoor is vereist dat dit in jouw arbeidsovereenkomst of cao staat opgenomen. Als werknemer heb jij daarbij wel de luxe dat jij dit niet hoeft toe te staan. Het zijn namelijk vakantiedagen, dus het is vanzelfsprekend dat jij deze ook als zulke mag opnemen.

Binnen vijf jaar

Het is echter wel wettelijk vereist dat jij als werknemer je bovenwettelijke vakantiedagen binnen vijf jaren nadat je deze dagen hebt opgebouwd ook daadwerkelijk laat opnemen. Na het verlopen van deze termijn van vijf jaar komen deze vakantiedagen zonder ze gebruikt te hebben, te vervallen.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

Bovenwettelijke vakantiedagen

Veel gelezen artikelen

Bel nu