Bij een bouwproces kunnen verschillende teams (al dan niet tijdelijk) samenwerken. Deze partijen die bij de bouw betrokken zijn kunnen samen afspraken maken. Dit wordt een bouwteamovereenkomst genoemd.
Betrokken partijen
Bij de verschillende partijen kan gedacht worden aan de opdrachtgever (degene die het initiatief heeft genomen), de architect (de ontwerper) en de aannemer van de opdracht (degene die de bouw uitvoert).
Deze partijen kunnen afspraken maken met als doel om samen tot een bepaald ontwerp te komen. Iedere partij heeft zijn eigen deskundigheid en samen kan dit tot goede resultaten leiden.
In een bouwteamovereenkomst is iedere partij verantwoordelijk voor wat hij bedraagt aan het team.
Rol van de aannemer
Binnen een bouwteam is er meestal een aannemer. Dit is degene die de opdracht uitvoert. Deze aannemer heeft vaak een bevoorrechte positie binnen de bouwteamovereenkomst. Hij krijgt in de toekomst een voorkeurspositie.
Toezegging onder voorbehoud
Het gaat bij deze voorkeurspositie om een toezegging onder voorbehoud dat de aannemer het project ook daadwerkelijk mag uitvoeren. Dit is afhankelijk van de prijs die hij biedt, nadat de fase van ontwerp is geweest.
Onenigheid over het bod
Wanneer de partijen het met de aannemer niet eens worden over de prijs, kunnen zij een andere aannemer vragen, maar bij het eerste bod is de initiële aannemer de enige die meedoet.
Onderlinge samenwerking
De onderlinge samenwerking van de partijen is multidisciplinair. Dit betekent dat de partijen zich niet alleen op hun eigen vakgebied richten, maar ook door gezamenlijk overleg hun bijdragen op elkaar kunnen afstemmen.
Effectieve samenwerking
Wanneer partijen de onderlinge samenwerking zo effectief mogelijk willen laten verlopen moeten zij duidelijk afspreken welke taken worden verdeeld en hoe ze onderling zullen overleggen.
Invloed van de aannemer binnen een bouwteam
Wanneer een aannemer deel uitmaakt van een bouwteam heeft hij een voordeel.
Hij is namelijk betrokken bij de ontwerpprocessen, voordat hij begint aan het project. Hierdoor wordt het daadwerkelijk aan te nemen werk makkelijker.
Realistische offertes opstellen
De aannemer is namelijk al betrokken geweest bij de bouwtechnische details en kan dus minder snel voor problemen komen te staan.
Ook kan hij een betere offerte opstellen nu hij alle bouwtechnische details kent. Dit zorgt voor een inschatting die nauwkeuriger is dan van een aannemer die geen partij is bij de afspraak.
Verschillende soorten overeenkomsten
Een bouwteamovereenkomst kent qua vorm niet altijd een vast kader en kan op verschillende manieren ingevuld worden.
Standaard formats
Er zijn wel standaard formats die vaak gebruikt worden. Een voorbeeld hiervan is de VGBouw Model Bouwteamovereenkomst.
Hoeveelheid partijen
Er kan ook een verschil zitten op het gebied van de hoeveelheid partijen. Zo kunnen er overeenkomsten gesloten worden met alleen de opdrachtgever en het uitvoerder, maar ook met alle betrokken partijen.
Contact opnemen
Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.