Boete door rood rijden

Boete door rood rijden

Door rood rijden en daar op betrapt worden door een flitspaal of door een agent, kan je een verkeersboete opleveren. Tegen deze boete door rood rijden staat de mogelijkheid tot bezwaar open, indien je het er niet mee eens bent.

Bezwaar maken

Dit doe je door middel van bezwaar maken tegen deze boete door rood rijden. De mogelijkheid tot bezwaar staat voor je open door binnen zes weken naar de Officier van Justitie een bezwaarschrift te verzenden. In dit bezwaarschrift dien je uit te leggen waarom jij van mening bent dat deze boete jou onterecht is toegeschreven.

Observatiebon of ijkbewijs opvragen

Daarbij kan je de zogenaamde observatiebon van de politieagent die jou heeft beboet opvragen. Of in het geval dat je door een flitspaal betrapt bent, kan een ijkbewijs van deze flitspaal opvragen. Deze kan je opvragen indien je van mening bent dat deze niet juist hebben gehandeld.

Kantonrechter

In het geval dat de Officier van Justitie jou in het ongelijk stelt, dan kan je daar tegenin gaan door naar de kantonrechter te gaan. Het is in dat geval echter wel vereist dat je de boete al hebt betaald. Indien de kantonrechter het met de Officier van Justitie eens is en jij wederom in het ongelijk wordt gesteld, dan staat daartegen hoger beroep open.

Gerechtshof Leeuwarden

In dit geval kent het hoger beroep het bijkomende vereiste dat dit slechts kan worden ingesteld bij het gerechtshof in Leeuwarden. Dat Hof is namelijk het enige bevoegde gerechtshof voor hoger beroep in het geval van verkeersboetes.

Geldige reden

Naast het bezwaar kan je op grond van het geven van een geldige reden jouw boete doen verdwijnen. Van een geldige reden is echter niet zomaar sprake. Denk aan een geval waarin jij door rood moest rijden om ruimte te kunnen geven aan hulpdiensten die er langs moesten. Een ander mogelijk, maar minder voor de hand liggend geval is dat jij, als eigenaar van de auto en daarmee ontvanger van de boete, op dat moment niet achter het stuur zat, omdat je auto gestolen was.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

boete door rood rijden

Veel gelezen artikelen

Bel nu