Bodemrecht

Bodemrecht

Het bodemrecht

Bepaalde personen of instanties hebben een voorrecht bij een faillissement. De belastingdienst is een van deze bevoorrechtte personen. De belastingdienst beschikt over het voorrecht om zich met voorrang van andere crediteuren te verhalen op de boedel van een belastingschuldige. Dit wordt ook wel het bodemrecht genoemd. Doordat de Belastingdienst dit bodemrecht heeft, kan zij op bepaalde ‘bodemzaken’ van de belastingplichtige beslag leggen.

Rangorde bodemrecht

De term ‘bodemzaak’ komt van het feit dat het gaat om zaken die zich letterlijk op de bodem van een belastingplichtige bevinden. Men kan denken aan de vloer van een bedrijf. Dit bodemrecht staat in rangorde hoger dan een stil pandrecht (beperkt recht dat strekt tot daaraan onderworpen goed/goederen of een vordering tot voldoening van een geldsom waarbij deze voorrang heeft dit te verhalen boven andere schuldeisers).

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

Bodemrecht

Veel gelezen artikelen

Bel nu