Bijstandsgerechtigden

Bijstandsgerechtigden

Verplichtingen voor bijstandsgerechtigden

Bijstandsgerechtigden moeten bij de aanvraag voor de uitkering rekeninghouden met verplichtingen. De gemeente kan verplichtingen opleggen waarbij de naleving invloed heeft op de hoogte van de uitkering.

Wanneer u de verplichtingen niet na komt, kan de gemeente besluiten uw uitkering te verlagen of zelfs te stoppen. Ook kan de gemeente bepalen dat de bijstandsuitkering verstrekt zal worden als lening. Dit betekent dat u later de bijstandsuitkering weer moet terugbetalen.

De meest voorkomende verplichtingen voor bijstandsgerechtigden zijn:

  • De identificatieplicht
  • De inlichtingenplicht
  • De arbeids- en re-integratieplicht
  • medewerkingsplicht

Deze vier verplichtingen zullen hieronder uitgelegd worden. Er bestaan nog meer verplichtingen. Enkele daarvan zullen hieronder ook verder besproken worden.

De identificatieplicht

Wanneer u een bijstandsaanvraag doet, zult u zichzelf allereerst moeten identificeren. Het is van belang om te weten wie de aanvraag voor bijstand doet. U moet zich legitimeren met een paspoort of ID-kaart. Uw rijbewijs geldt niet als geldig identiteitsbewijs voor een bijstandsaanvraag. Uw nationaliteit moet namelijk op het document staan. Aan de hand van uw identiteitsbewijs wordt gecontroleerd wie u bent en of u recht heeft op bijstand, vervolgens wordt met deze gegevens de hoogte van de eventuele uitkering bepaald.

Als vreemdeling is het soms ook mogelijk om een bijstandsuitkering te ontvangen. Dit hangt af van de verblijfsvergunning. In dat geval is de leeftijd ook van belang voor de soort en hoogte van de uitkering.

Zonder correcte identificatie is het niet mogelijk om vast te stellen of u recht heeft op bijstand. Maar soms is het tijdelijk niet mogelijk om uw identificatie vast te stellen. Bijvoorbeeld wanneer u geen geldig identiteitsbewijs heeft. In dit geval kan de gemeente besluiten om u leenbijstand uit te keren. U leent hiermee geld om een geldig identiteitsbewijs aan te schaffen. Wanneer het uw eigen schuld is dat u geen geldig identiteitsbewijs heeft, kan de gemeente ook besluiten om uw uitkering tijdelijk te verlagen.

Inlichtingenplicht

Wanneer u een bijstandsuitkering aanvraagt of ontvangt, bent u verplicht om de gemeente te informeren over zaken of veranderingen in uw leven die invloed kunnen hebben op het recht op een bijstandsuitkering. Bijvoorbeeld wanneer u een baan heeft gevonden, of wanneer uw gezinssamenstelling verandert. Dit kan gevolgen hebben op het recht en/of op de hoogte van uw uitkering. Daarom is de inlichtingenplicht heel belangrijk voor de bijstandsuitkering.

Arbeids- en re-integratieplicht

Een bijstandsuitkering is niet zomaar een zak gratis geld voor iedereen die niet wil werken. Iedereen die een bijstandsuitkering ontvangt en de leeftijd heeft om te werken (18-65 jaar) is verplicht om te zoeken naar werk. Voor alleenstaande ouders met een kind van 4 jaar of jonger geldt een uitzondering. Zij hoeven niet aan deze verplichting te voldoen. Ook is iedereen van 18-65 jaar die een bijstandsuitkering ontvangt verplicht om mee te werken aan zijn of haar re-integratie.

Tegenprestatie

De gemeente mag van een bijstandsgerechtigde ook een tegenprestatie vragen. U moet dan in dat geval een maatschappelijk dienstbare arbeid leveren als tegenprestatie voor het ontvangen van de uitkering. Het idee hierachter is dat u publieke middelen ontvangt en daar tegenover weer iets terug levert aan de maatschappij. Deze tegenprestatie mag er niet toe leiden dat u reguliere werkzaamheden van anderen overneemt en dat zij hierdoor werkloos kunnen raken. Daarnaast moet het gaan om een tegenprestatie die niet al te lang duurt of onredelijk groot is.

Wanneer de gemeente een tegenprestatie verwacht voor het ontvangen van een uitkering, ontvangt u hierover een besluit. Hiertegen kunt u in bezwaar als u het er niet mee eens bent. De gemeente kan dan besluiten om uw uitkering tijdelijk te verlagen als u geen tegenprestatie wilt leveren.

Voorbeeld

Jan ontvangt al ruim 5 jaar bijstand. Na meerdere keren re-integratietrajecten te hebben doorlopen en verschillende sollicitatiegesprekken te hebben gehad, heeft hij helaas nog steeds geen werk. De gemeente roept Jan daarom op via een besluit om in de winter te helpen met het sneeuwruimen als tegenprestatie voor de bijstandsuitkering.

Jan moet zich op 10 februari melden bij de Dienst Gemeentewerken. Hier zal hij instructies en gereedschap ontvangen voor de werkzaamheden van die dag. Jan heeft echter al geruime tijd last van scoliose en kan daarom niet al te zwaar werk verrichten. Het sneeuwschuiven is te belastend voor zijn rug. Jan meldt zich daarom af en tekent bezwaar aan tegen het besluit tot tegenprestatie. Hij kan namelijk deze tegenprestatie voor het ontvangen van een uitkering niet leveren.

Medewerkingsplicht

U bent soms ook verplicht om medewerking te verlenen aan de gemeente. Dit kan zich in verschillende gevallen voordoen.

De gemeente kan u verplichten om mee te werken aan voorzieningen die kunnen bijdragen aan snelle re-integratie of de kans op een baan verhogen, zoals bijvoorbeeld een beroepskeuze test.

De gemeente kan ook op huisbezoek komen, hiermee controleren ze of u nog steeds recht heeft op een uitkering. U bent verplicht hieraan medewerking te verlenen.

Overige verplichtingen voor bijstandsgerechtigden

De bovenstaande verplichtingen zijn niet de enige verplichtingen voor bijstandsgerechtigden. De bijstandswet regelt de verplichtingen voor het aanvragen en ontvangen van een bijstandsuitkering. Hierin staan nog enkele andere verplichtingen.

Verplichting om te budgetteren (deze plicht kan worden opgelegd wanneer u moeite heeft met de financiële huishouding)

Verplichting tot correct gedrag. Dit houdt in dat u de medewerkers van de gemeente correct moet bejegenen. Wanneer u agressief bent of u misdraagt tegen ambtenaren kan deze verplichting leiden tot een toegangsontzegging tot de gemeentegebouwen. Daarnaast kan het ook leiden tot verlaging van uw uitkering.

Verplichting tot het uitgeven van bijzondere bijstand aan het doel waarvoor de bijzondere bijstand is toegekend. U kunt bijvoorbeeld bijzondere bijstand ontvangen voor de aanschaf van een nieuw wasmachine, wanneer de huidige kapot gaat. U mag dit bedrag dan niet uitgeven aan een nieuwe fiets of bijvoorbeeld aan boodschappen.

Verplichting tot het aanvragen van anderen uitkeringen of het opeisen van andere vorderingen waardoor u minder bijstand nodig heeft.

Verplichting tot het ondergaan van medische handelingen.

Bezwaar tegen de verplichtingen

Bijstandsgerechtigden die het niet eens zijn met de opgelegde verplichtingen kunnen hiertegen in bezwaar. Maakt u geen bezwaar, dan blijven de verplichtingen gelden.

Recht op een langdurigheidstoeslag?

Wanneer u voor langere tijd een inkomen op het minimumniveau of een uitkering heeft, dan kan het steeds lastiger zijn om goed rond te komen. De langdurigheidstoeslag is hiervoor een uitkomst. U krijgt dan van de gemeente een extra bijdrage. U komt hiervoor alleen in aanmerking als er geen verwachting is op een hoger inkomen. Benieuwd of u in aanmerking komt voor een langdurigheidstoeslag? Vraag bij uw eigen gemeente na of u er recht op heeft. En natuurlijk hoe hoog de langdurigheidstoeslag is in uw geval.

Voorbeeld

Piet doet een aanvraag voor een bijstandsuitkering. In het besluit van de gemeente op de aanvraag staat dat Piet tijdens het ontvangen van de bijstand mee moet doen aan een Work-first traject. Dit traject start nog niet direct. Piet gaat hiertegen niet in bezwaar.

Vervolgens leest hij enkele maanden later in de krant van de werklozenbond dat het Work-first traject een zwaar en vervelend traject is met onvriendelijke begeleiders. Piet verliest zijn wil om mee te doen met het Work-first traject en besluit om niet mee te doen.

Na enkele maanden ontvangt Piet een brief met de oproep om te starten. Tevens staat in de brief vermeld, dat de termijn om in bezwaar te gaan, is verstreken. Piet is dus verplicht om zijn medewerking verlenen. Als Piet op tijd bezwaar had gemaakt, was het wellicht mogelijk geweest dat hij helemaal niet aan het work-first traject had hoeven deel te nemen. Nu hij geen bezwaar heeft gemaakt is hij verplicht om deel te nemen. Doet hij dat niet dan is een tijdelijke verlaging van zijn uitkering een mogelijke consequentie.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

Bijstandsgerechtigden

Veel gelezen artikelen

Bel nu