Bij welke schuld wordt je bedrijf gesloten? Ontdek het hier!

Bij welke schuld wordt je bedrijf gesloten? Ontdek het hier!

Juridische Overwegingen bij Bedrijfssluiting wegens Schulden

De vraag of en wanneer een bedrijf wordt gesloten wegens schulden is sterk afhankelijk van de specifieke omstandigheden van het bedrijf, de aard van de schulden, en de juridische stappen die crediteuren of andere belanghebbenden ondernemen. Er is geen specifiek bedrag aan schulden dat automatisch leidt tot de sluiting van een bedrijf. In plaats daarvan zijn er verschillende factoren en juridische processen die hierbij een rol kunnen spelen:

Factoren die Invloed Hebben op Bedrijfssluiting

  • Type Bedrijf en Juridische Structuur: De juridische structuur van het bedrijf (bijvoorbeeld een eenmanszaak, BV, NV) kan invloed hebben op de aansprakelijkheid van de eigenaar(s) en de manier waarop schulden worden afgehandeld.
  • Insolventieprocedures: Als een bedrijf zijn schulden niet meer kan betalen, kan het faillissement aanvragen of kan een schuldeiser het faillissement aanvragen. In Nederland kan een bedrijf failliet worden verklaard als het niet meer in staat is om zijn schulden te betalen en er minstens twee schuldeisers zijn.
  • Betalingsregelingen: Bedrijven kunnen proberen om te onderhandelen over betalingsregelingen met hun schuldeisers. Dit kan soms helpen om een faillissement te voorkomen.
  • Beslaglegging: Crediteuren kunnen via juridische weg beslag laten leggen op de activa van het bedrijf om openstaande schulden te innen.

Juridische Acties en Procedures

  • Faillissement: Dit is een gerechtelijke procedure waarbij een curator wordt aangesteld om de activa van het bedrijf te beheren en te verdelen onder de schuldeisers. Een faillissement kan worden aangevraagd door het bedrijf zelf of door een schuldeiser.
  • Surseance van Betaling: Dit is een tijdelijke opschorting van betaling die een bedrijf kan aanvragen om tijd te krijgen om zijn financiële zaken op orde te krijgen. Dit kan soms een faillissement voorkomen.
  • Herstructurering: Bedrijven kunnen proberen hun schulden te herstructureren via onderhandelingen met schuldeisers of door juridische procedures zoals WHOA (Wet Homologatie Onderhands Akkoord) in Nederland.

Het is belangrijk voor bedrijven met financiële problemen om juridisch advies in te winnen en te overwegen welke opties beschikbaar zijn om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen of om een gecontroleerde afwikkeling te realiseren.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

Veel gelezen artikelen

Bel nu