Vergunningen voor de horeca

Vergunningen voor de horeca

Als je een horecaonderneming wilt beginnen of overnemen heb je verschillende vergunningen nodig. De belangrijkste drie worden hieronder uitgelicht. Vaak is het ook nodig om een melding te doen bij de gemeente omtrent brandveiligheid en milieubeheer, een vergunning is hiervoor meestal niet vereist. Opnieuw een horeca vergunning aanvragen is nodig als:

  • Er veranderingen aan inrichting zijn zodat de omschrijving van de vergunning niet meer klopt. Denk eraan dat je dan ook een omgevingsvergunning nodig hebt.
  • Jouw horecazaak verandert van rechtspersoon.
  • Je andere leidinggevenden in dienst neemt.

Exploitatievergunning

Je hebt een exploitatievergunning nodig als je een horecaonderneming begint of overneemt. Je vraagt deze vergunning aan bij de gemeente waar je nieuwe zaak gevestigd is. De voorwaarden voor een exploitatievergunning verschillen per gemeente, deze staan in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening). De voorwaarden zullen te maken hebben met: de openbare orde, de veiligheid, het bestemmingsplan en de invloed op het woon- en leefklimaat van de buurt. Ook kan de gemeente een Bibob-formulier verlangen. Dit is een integriteitscheck door de gemeente. Een advocaat kan je adviseren hoe je het best een exploitatievergunning aanvraagt.

Drank- en horecavergunning

Als je in je horecazaak of winkel alcohol wilt schenken zal een drank- en horecavergunning benodigd zijn. Ook bij paracommerciële inrichtingen zoals sportverenigingen is een drank- en horecavergunning vereist. Als er alleen alcoholvrije dranken geschonken worden is er in sommige gemeente een drank- en horecaverlof nodig. Voor reizende bedrijven zoals foodtrucks is het niet mogelijk een drankvergunning te krijgen.
Voor een drank- en horecavergunning zijn in ieder geval inrichtingseisen en personeelseisen verbonden.
De inrichtingseisen zijn:

  • Twee toilet aangelegenheden met mogelijkheid tot handwassing in de nabije gelegenheid.
  • Mechanische ventilatie rechtstreeks in verbinding met de buitenlucht.
  • Elektriciteit, drinkwater en een telefoon moeten aanwezig zijn.

De personeelseisen zijn:

  • Personeel van 16 jaar of ouder.
  • Leidinggevende van 21 jaar of ouder met een Verklaring Sociale Hygiëne.
  • Heb je een VOF? Dan gelden de eisen voor alle vennoten.

Terrasvergunning

Een terrasvergunning is bij de meeste gemeenten vereist. Bij sommige gemeenten is een terrasvergunning in combinatie met een exploitatievergunning. Als je al een omgevingsvergunning, exploitatievergunning of drank- en horecavergunning hebt moet deze na de aanvraag van een terrasvergunning gewijzigd worden.

Wat kan een advocaat voor mij doen?

Een advocaat die gespecialiseerd is in het bestuursrecht kan je adviseren bij de aanvraag van een exploitatievergunning, drank- en horecavergunning en terrasvergunning. Hij weet aan welke vereisten jouw vergunning moet voldoen. Ook kan een advocaat je adviseren op het gebied van geluidswetgeving, milieu vereisten en wetgeving inzake roken. Bovendien kan een advocaat je helpen met het in bezwaar gaan tegen een genomen beslissing over jouw aanvraag op een vergunning. Het is raadzaam hiervoor de hulp van een advocaat te gebruiken omdat je bij een eventueel hoger beroep alleen kunt voortbouwen op eerder aangevoerde gronden.

Het in de arm nemen van een advocaat hoeft niet duur te zijn

Dit zal blijken uit de prijsindicaties die je zult ontvangen van verschillende advocaten. Ook kun je eventueel in aanmerking komen voor een vergoeding van de overheid voor de gemaakte rechtsbijstand kosten. Voor vragen hierover kun je ook bij ons terecht.


Meteen een advocaat vinden?

 

(235 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

4.5/5
Klanten beoordelen Lawspot gemiddeld met een 9,3

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

2. Advocaat gekoppeld

Er wordt automatisch een advocaat aan je gekoppeld, voor het beste resultaat.

In contact komen met een goede bestuursrecht advocaat?

Lawspot.nl helpt je bij het vinden van een goede advocaat. Onze aangesloten advocaten zijn gecertificeerd en wij gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Het gebruik van Lawspot.nl is gratis en geheel vrijblijvend. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste advies kan geven.

 

badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

Gratis bestuursrecht advocaten vergelijken

Er wordt een advocaat toegewezen op basis van jouw juridische probleem. Zo ontvang je de advocaat die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare bestuursrecht advocaat?

Plaats gratis jouw zaak!

Meer weten?

 

Bel nu