Is jouw eigendom onteigend en wil je weten wat je rechten zijn?

Wat is onteigening precies?

Onteigening is een ingrijpende gebeurtenis: het betekent dat jouw eigendom, vaak onroerend goed, in bezit wordt genomen door de overheid. De eigendom gaat daardoor over naar de overheid. Wanneer je grond wordt onteigend, wordt alles wat op die grond staat daarmee ook automatisch eigendom van de staat. Onteigening gebeurt bijvoorbeeld wanneer de gemeente grond nodig heeft dat jouw eigendom is voor bijvoorbeeld de aanleg van wegen of voor volkshuisvesting. Wanneer de overheid een onteigeningsprocedure start, kun je hiertegen actie ondernemen.

Eigendom

Het eigendomsrecht is onderdeel van het verbintenissenrecht, en daarmee van het vermogensrecht. Heb je juridische hulp nodig bij het eigendomsrecht of een andere vermogensrechtelijke kwestie? Schakel dan de hulp in van een gespecialiseerde vermogensrecht advocaat!

Wat kun je doen?

Ten eerste is het belangrijk te benoemen dat onteigening niet zomaar mag plaatsvinden, maar dat er aan een aantal criteria moet worden voldaan. Hieronder staat een aantal voorbeelden opgesomd:

  • algemeen belang: er moet een aantoonbaar algemeen belang worden gediend door de onteigening. Bovendien kan dit belang niet op een andere manier worden gerealiseerd.
  • minnelijke schikking: eerst moet de gemeente aantonen dat de grond niet op een andere manier dan door middel van onteigening kon worden verkregen. Dit betekent dus dat de eigenaar de grond niet aan de gemeente heeft willen verkopen (via een minnelijke schikking).
  • recht op zelfrealisatie: wanneer de eigenaar van de grond aannemelijk maakt dat de plannen van de overheid door de eigenaar zelf kunnen worden gerealiseerd, is dat mogelijk. In dat geval hoeft onteigening niet plaats te vinden.

Wanneer de gemeente een onteigeningsprocedure begint, kun jij als belanghebbende (dit ben je niet alleen als eigenaar, maar bijvoorbeeld ook als huurder of pachter) je zienswijze indienen bij de overheid over het ontwerpbesluit. Wanneer er toch overgegaan wordt op onteigening, betekent dit niet dat jij hierdoor uiteindelijk in een slechtere positie verkeert dan vóór de onteigening. Je hebt recht op een schadevergoeding van de overheid en de rechter zal de hoogte van deze vergoeding vaststellen. Je mag er dus qua inkomen en vermogen niet op achteruit gaan. Bovendien worden de kosten die je maakt wanneer je een advocaat inschakelt in beginsel volledig vergoed, voor zover deze kosten redelijk zijn.

Hoe kan een advocaat jou helpen bij een onteigening?

De overheid zal de onteigeningsprocedure beginnen door middel van het sturen van een dagvaarding. Het is dan verplicht je bij te laten staan door een advocaat. Een advocaat kan je helpen met een inhoudelijke reactie die je op de dagvaarding dient te geven. Wanneer je bewijsstukken hebt die jouw mening ondersteunen, dient je advocaat deze kenbaar te maken aan de overheid. Een advocaat die gespecialiseerd is in bestuursrecht kan jou dus helpen en adviseren bij het aanvechten van de onteigeningsprocedure.

Het in de arm nemen van een advocaat hoeft niet altijd duur te zijn

Dit zal blijken uit de prijsindicaties die je ontvangt van de aangesloten advocaten. Daarnaast is het ook mogelijk om in aanmerking te komen voor een overheidsvergoeding voor de gemaakte kosten van rechtshulp. Hierover kun je natuurlijk bij ons terecht voor vragen.


Meteen een advocaat vinden?

 

(238 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

4.5/5
Klanten beoordelen Lawspot gemiddeld met een 9,3

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

2. Advocaat gekoppeld

Er wordt automatisch een advocaat aan je gekoppeld, voor het beste resultaat.

Snel een gespecialiseerde bestuursrecht advocaat bij onteigening nodig?

Lawspot.nl helpt je bij het vinden van een goede advocaat. Onze aangesloten advocaten zijn gecertificeerd en wij gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Het gebruik van Lawspot.nl is gratis en geheel vrijblijvend. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste advies kan geven.

 

badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

Gratis bestuursrecht advocaten vergelijken

Er wordt een advocaat toegewezen op basis van jouw juridische probleem. Zo ontvang je de advocaat die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare bestuursrecht advocaat bij onteigening?

Plaats gratis jouw zaak!

Meer weten?

 

Bel nu