Waarvoor heb je een omgevingsvergunning nodig?
De vergunning is nodig voor bouw- en sloopwerkzaamheden aan jouw huis of bedrijfspand. Daarnaast is een omgevingsvergunning tegenwoordig breder dan alleen een bouwvergunning. Je kunt naast een verbouwing aan je huis bijvoorbeeld ook denken aan:
- het kappen van bomen,
- het restaureren van monumenten,
- het plaatsen van een reclamebord,
- en het aanleggen van een weg of oprit.
Bovendien vallen ook milieuvergunningen onder de omgevingsvergunning. Het is mogelijk om meerdere activiteiten op te nemen in jouw aanvraag bij de gemeente.
Je aanvraag op een omgevingsvergunning wordt geweigerd
Als je vergunning wordt geweigerd kun je allereerst tegen deze beslissing in bezwaar gaan. Dat doe je door een bezwaarschrift in te dienen bij het bevoegde orgaan. Dat is het orgaan dat de beslissing op je vergunning heeft genomen. In het bezwaarschrift leg je uit waarom je het niet eens bent met de gemaakte beslissing. In bezwaar gaan moet binnen zes weken nadat de beslissing is genomen. Een advocaat kan je helpen dit zorgvuldig aan te pakken. Dit is aan te raden omdat je bij een eventueel hoger beroep alleen kunt voortbouwen op eerder aangevoerde gronden.
Bezwaar maken tegen de omgevingsvergunning van een ander
Als je het niet eens bent met een beslissing van een bestuursorgaan op de aanvraag van iemand anders kun je ook bezwaar maken. Daarvoor is wel vereist dat het besluit over deze aanvraag gevolgen moet hebben voor jouw directe omgeving. Bijvoorbeeld als jouw buurman een vergunning heeft gekregen tot aanbouw van een dakterras en dit dakterras ontneemt zonlicht uit jouw tuin. Verder werkt het in bezwaar gaan op dezelfde manier als het in bezwaar gaan bij de weigering van je eigen aanvraag. Zie het kopje hierboven.
Wat je na bezwaar kunt doen (met hulp van een advocaat)
Als je bezwaarschrift niet het gewenste resultaat heeft bereikt kun je in beroep gaan. Dat doe je bij de rechtbank door middel van een beroepschrift. Dit moet uiterlijk binnen zes weken nadat de beslissing op het bezwaar bekend is gemaakt. Het betreffende bestuursorgaan zal met een verweerschrift komen. Het is raadzaam om een advocaat die verstand heeft van bestuursrecht in de hand te nemen die je bij dit proces kan begeleiden. De rechter doet met of zonder zitting een uitspraak. Let op: met het instellen van een beroep worden de gevolgen van het besluit waartegen je in bezwaar of beroep bent niet opgeschort. Dus als jouw buurman al bezig is met het aanbouwen van zijn dakterras zal hij hier gewoon mee mogen doorgaan.
Om dit te voorkomen, kun je de rechtbank vragen om een voorlopige voorziening te geven. Een deskundig advocaat kan je hierbij helpen!
Het in de arm nemen van een advocaat hoeft niet duur te zijn
Dit zal blijken uit de prijsindicaties die je zult ontvangen van verschillende advocaten. Ook kun je eventueel in aanmerking komen voor een vergoeding van de overheid voor de gemaakte rechtsbijstand kosten. Voor vragen hierover kun je ook bij ons terecht.
Meteen een advocaat vinden?
(238 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)