Heb jij een vergunning aangevraagd en is dit verzoek afgewezen? Of hou jij nadelige gevolgen over aan een beslissing die de gemeente of andere overheidsinstantie heeft genomen? Of ben je het niet eens met de verkregen omgevingsvergunning van je buurman? In de meeste situaties kan jij tegen deze beslissing opkomen door middel van het indienen van bezwaar. Wanneer het gaat om besluiten van de overheid, zul je te maken krijgen met de regels van het bestuursrecht. Hieronder lees je welke voorwaarden er zijn verbonden aan het indienen van bezwaar.
In het Burgerlijk Wetboek is bepaald dat een belanghebbende tegen een besluit bezwaar kan maken. Dit doe je door het indienen van een bezwaarschrift bij het bestuursorgaan dat de beslissing heeft genomen.
Besluit
In artikel 1:3 van de Algemene Wet Bestuursrecht is de definitie van een besluit: een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan, inhoudende een publiekrechtelijke rechtshandeling. Hieruit volgt een aantal criteria:
- Schriftelijk: een mondelinge beslissing is geen besluit.
- Beslissing: er is sprake geweest van een keuzemoment en handelingen die hebben geleid tot de beslissing.
- Van een bestuursorgaan: de definitie van een bestuursorgaan staat ook in de Awb als een orgaan van een rechtspersoon die krachtens publiekrecht is ingesteld of een persoon of college met enig openbaar gezag bekleed. Voorbeelden hiervan zijn de burgemeester, de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders.
- Op basis van een publiekrechtelijke bepaling genomen: op basis van een geschreven wettelijke bevoegdheid die krachtens het publiekrecht is toegekend.
- Rechtshandeling: de handeling moet een rechtsgevolg hebben beoogd. Er moet iets veranderen in de rechtspositie van de persoon waarop het betrekking heeft.
Daarnaast is er nog een aantal handelingen die ook een besluit zijn of worden gelijkgesteld met een besluit. Dit is bijvoorbeeld zo bij een afwijzing van een aanvraag en het niet-tijdig nemen van een besluit.
Belanghebbende
Om een bezwaarschrift in te kunnen dienen moet je ook belanghebbende zijn. In jurisprudentie heeft de Hoge Raad een aantal criteria geformuleerd:
- Objectief bepaalbaar: het mag niet gaan om een enkel subjectief belang.
- Persoonlijk: je moet je kunnen onderscheiden van anderen. Bijvoorbeeld door afstand en zicht.
- Eigen: je mag niet opkomen voor het belang van iemand anders (tenzij machtiging).
- Rechtstreeks: voldoende causaal verband tussen gevolgen besluit en het belang.
- Actueel: het mag niet gaan om een uitsluitend toekomstige gebeurtenis.
Daarnaast moet de belanghebbende procesbelang hebben. Dit betekent dat het proces kan leiden tot de gewenste uitkomst. Als deze uitkomst niet meer mogelijk is, bijvoorbeeld omdat het besluit al onomkeerbare gevolgen heeft, heeft de belanghebbende geen procesbelang.
Uitzonderingen
In de Algemene wet Bestuursrecht is ook een aantal uitzonderingen geformuleerd, waarbij geen bezwaar kan worden ingediend. Dit zijn er erg veel. Zo kun je bijvoorbeeld geen bezwaar indienen tegen een besluit genomen in bezwaar of administratief beroep. Ook tegen een besluit tot goedkeuring en tegen een besluit waar direct beroep voor open staat, kun je geen bezwaar indienen. Dit zijn niet de enige uitzonderingen.
Bezwaarschrift
Voor de vorm van een bezwaarschrift zijn enkele vereisten gesteld. Er moet duidelijk blijken tegen welke beslissing in bezwaar wordt gegaan, wie dit doet en waarom diegene dat doet. Indien deze informatie niet is opgenomen in het bezwaarschrift, wordt het bezwaar niet-ontvankelijk verklaard. De gebreken zijn wel vaak nog te herstellen. In beginsel is de termijn voor het indienen van een bezwaarschrift zes weken. Ook hier zijn echter verschillende uitzonderingen op. Tegen de afwijzing van het bezwaar, staat beroep open.
Advocaat nodig om bezwaar te maken?
Wanneer je bezwaar wilt indienen moet er aan vele voorwaarden en vereisten worden voldaan. Ben jij er niet zeker van of jij een belanghebbende bent en procesbelang hebt of weet jij niet zeker of jouw bezwaar wel ontvankelijk is? Een advocaat kan jouw bezwaar adviseren in hoeverre het nuttig is om bezwaar in te dienen en wat jouw kans van slagen is. Daarnaast kunnen zij jou helpen met het opstellen van een bezwaarschrift.
Het in de arm nemen van een advocaat hoeft niet duur te zijn
Dit zal blijken uit de prijsindicaties die je zult ontvangen van verschillende advocaten. Ook kun je eventueel in aanmerking komen voor een vergoeding van de overheid voor de gemaakte rechtsbijstand kosten. Voor vragen hierover kun je ook bij ons terecht.
Meteen een advocaat vinden?
(274 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)