Problemen met de gemeente of overheid? Vind de juiste bestuursrecht advocaat!

Bestuursrecht advocaat nodig?

De overheid heeft veel macht. Zij kan daarmee besluiten nemen die tegen jouw belangen ingaan. Het bestuursrecht regelt de bevoegdheden en uitoefening van macht van de overheid. Toch kunnen er nog steeds geschillen met de overheid ontstaan. Wij hebben advocaten voor je die gespecialiseerd zijn in het bestuursrecht. Zij helpen je graag. Heb jij een bestuursrecht advocaat nodig? In dit blog lees je meer over wat onze advocaten voor jou kunnen betekenen.

Wat is het bestuursrecht?

In het bestuursrecht staan besluiten van de overheid centraal.

Spelregels voor de overheid

Het bestuursrecht bepaalt de regels waaraan bestuursorganen en overheidsinstellingen, zoals bijvoorbeeld gemeenten, de Belastingdienst en het UWV, zich moeten houden bij het maken van beslissingen.

Spelregels voor burgers

Daarnaast bepaalt het bestuursrecht ook welke rechten en plichten je als burger hebt tegenover de overheid en wat de mogelijkheden zijn als je het niet eens bent met een besluit.

Onderwerpen in het bestuursrecht

De overheid heeft veel verschillende bevoegdheden. Hieruit kunnen veel verschillende conflicten of problemen ontstaan. Het bestuursrecht heeft bijvoorbeeld betrekking op:

  • Subsidies
  • Vergunningen
  • Ontheffingen
  • Uitkeringen
  • Belastingen
  • Bestemmingsplannen en omgevings- en milieu besluiten
  • Handhaving besluiten
  • Wet Openbaarheid van Bestuur-verzoeken
  • Openbare veiligheidsaanwijzingen

Procederen tegen de overheid met een bestuursrecht advocaat

Procederen tegen de overheid gaat anders dan procederen tegen je buurman of tegen een bedrijf. Wanneer je het niet eens bent met een besluit van de overheid kan je niet direct naar de rechter. Je moet dan vaak eerst bezwaar indienen bij het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen. In sommige gevallen moet je eerst naar een ander bestuursorgaan. Op deze manier krijgt de overheid nog een extra kans om nog eens naar het genomen besluit te kijken. Volgt uit deze voorprocedure geen wenselijke uitkomst voor jou? Dan stap je naar de bestuursrechter. Hierna is ook nog hoger beroep mogelijk. Deze procedures vinden plaats bij aparte rechterlijke instanties zoals het CBB en de ABRVS.

Wat kan een bestuursrecht advocaat voor jou betekenen?

Hoewel het niet verplicht is om gebruik te maken van een advocaat in het bestuursrecht, raden wij jou aan om dit wel te doen.

Ingewikkelde procedures

Procederen tegen de overheid kan namelijk best moeilijk zijn. Zo krijg je te maken met strakke termijnen en een bijzondere voorprocedure. Als je het niet eens bent met een besluit van een bestuursorgaan moet je vaak eerst bezwaar maken. Als het bezwaar wordt afgewezen, kan je pas in beroep gaan bij de bestuursrechter.

Veel instanties

Daarnaast zijn er in het bestuursrecht verschillende instanties. Een bestuursrecht advocaat helpt jou de juiste procedure te volgen en de termijnen in acht te nemen.

Juridische hulp

Onze bestuursrecht advocaten hebben veel ervaring met het oplossen van geschillen met de overheid. Of het nu gaat om een verzoek op basis van de wet openbaarheid van bestuur, een afgewezen vergunning of subsidie, of een handhaving besluit. Onze advocaten hebben de benodigde kennis en ervaring om jou te helpen.

Kosten bestuursrecht advocaat

Uurtarief

Een advocaat brengt meestal een uurtarief in rekening. Het tarief hangt vaak af van de grootte van het kantoor en van de ervaring van de advocaat. Dit betekent echter niet dat een gespecialiseerde bestuursrecht advocaat heel veel geld hoeft te kosten. Onze advocaten geven je van te voren een prijsindicatie. Zo weet jij van te voren welke kosten je ongeveer kan verwachten.

Betaald door de overheid: pro deo

Daarnaast is het mogelijk om in aanmerking te komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Dit is afhankelijk van jou inkomen. Verdien je niet te veel, dan betaalt de overheid een groot deel van jouw advocaatkosten.

Rechtsbijstandverzekering

Tenslotte kunnen de kosten vergoed worden uit een rechtsbijstandverzekering. Heb jij een rechtsbijstandverzekering? Vraag dan bij je verzekeraar na of je ook dekking hebt voor bestuursrecht geschillen en wat het kostenmaximum is.

bestuursrecht-advocaat

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Bestuursrecht advocaat uit eigen regio

Onze gespecialiseerde advocaten staan je graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. Je vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Eindhoven. Waar je ook woont, bij ons vind je een advocaat bij jou in de buurt die specialist is in bestuursrecht zaken.

Veelgestelde vragen over een bestuursrecht advocaat

Wat is bestuursrecht?

Het bestuursrecht is het rechtsgebied dat gaat over de verhoudingen tussen de overheid en de burgers. Het bestuursrecht regelt de uitoefening van bevoegdheden door de overheid en de bijbehorende voorwaarden. Daarnaast regelt het bestuursrecht de mogelijkheid voor burgers om besluiten van de overheid te bestrijden.

Wat valt onder bestuursrecht?

Het bestuursrecht is een omvangrijk rechtsgebied. Het gaat over besluiten die overheidsorganisaties nemen. Bijvoorbeeld een belastingaangifte van de belastingdienst, het weigeren van een uitkering door het UWV, een aanwijzing van de burgemeester etc.

Wat is de algemene wet bestuursrecht?

De Algemene Wet Bestuursrecht (AWB) regelt in Nederland de verhoudingen tussen de overheid en burgers. Het gaat over de bevoegdheden van het bestuur en regelt de mogelijkheid voor burgers om te procederen tegen de overheid.

Is een bestuursrecht advocaat verplicht?

Het is niet verplicht om gebruik te maken van een advocaat in bestuursrechtelijke procedures. Wij raden je toch aan om gebruik te maken van een advocaat. De procedures kunnen namelijk best moeilijk zijn en er zijn belangrijke termijnen om in de gaten te houden.

Wat is het doel van bestuursrecht?

Het bestuursrecht kent twee hoofdzakelijke doelen. Allereerst individuele rechtsbescherming; dit betekent dat het bestuursrecht de belangen van burgers beschermt tegen de overheid. De overheid mag niet zomaar een besluit nemen zonder dat ze rekening houdt met jouw belangen. Dit betekent echter niet dat een besluit nooit tegen jouw belangen in kan gaan. Soms weegt het algemeen belang zwaarder. Het tweede doel van het bestuursrecht is handhaving van het recht. Ook het bestuur maakt soms fouten. Het bestuursrecht biedt de mogelijkheid om het bestuur op de fouten te wijzen en biedt hen de kans dit te herstellen.

Meer weten over bestuursrecht?

Lees meer over bijvoorbeeld:

 


Meteen een advocaat bestuursrecht vinden?

 

(282 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

4.5/5
Klanten beoordelen Lawspot gemiddeld met een 9,3

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

2. Advocaat gekoppeld

Er wordt automatisch een advocaat aan je gekoppeld, voor het beste resultaat.

Snel een gespecialiseerde bestuursrecht advocaat nodig?

Lawspot.nl helpt je bij het vinden van een goede advocaat. Onze aangesloten advocaten zijn gecertificeerd en wij gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Het gebruik van Lawspot.nl is gratis en geheel vrijblijvend. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste advies kan geven.

 

badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

Gratis bestuursrecht advocaten vergelijken

Er wordt een advocaat toegewezen op basis van jouw juridische probleem. Zo ontvang je de advocaat die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare bestuursrecht advocaat?

Plaats gratis jouw zaak!

Meer weten?

 

Bel nu