Vragen? Bel ons gerust: 085 - 5000 202
Een bestemmingsplan wordt door elke gemeente opgesteld. Het gaat om omgevingsrecht, dat valt onder ruimtelijk bestuursrecht. In de plannen is vermeldt wat de bestemmingen zijn voor de gronden in een gemeente. In de plannen staat dus welke bestemming op bepaalde grond rust: bijvoorbeeld kantoren, woningen of groenvoorzieningen. Ook is er opgenomen wat de regels en mogelijkheden zijn voor bouwen. De gemeente moet altijd verantwoording afleggen over waarom bepaalde bestemmingen gekozen zijn, maar er geldt wel een ruime beoordelingsruimte voor deze plannen. Er mag door de gemeente zelf worden bepaald hoe gedetailleerd een bestemmingsplan wordt gemaakt.
Wanneer een voorgenomen bestemmingsplan bekend gemaakt is op de website van de gemeente, via een huis-aan-huis-blad of via een aan jou gerichte brief en je bent het hiermee oneens, kun je actie ondernemen. Dit kun je doen door middel van het indienen van je zienswijze. Je kunt dan beschrijven waarom jij het niet eens bent met het bestemmingsplan, zodat de gemeente jouw mening meeneemt wanneer het definitieve besluit omtrent het bestemmingsplan wordt genomen. Stel dat jouw zienswijze afgewezen is, heb je nog de mogelijkheid om hiertegen beroep in te dienen.
Het is ook mogelijk dat jij zelf wilt bouwen of verbouwen, maar dat je eigen plannen onverenigbaar zijn met het huidige bestemmingsplan van de gemeente. Wat je dan kunt doen is een ontheffing of omgevingsvergunning bij de gemeente aanvragen. Wanneer je aanvraag slaagt, mag je jouw plannen alsnog uitvoeren. Wanneer de gemeente je aanvraag afwijst, kun je hiertegen zowel bezwaar als beroep indienen.
Wanneer je je zienswijze wilt indienen, dien je dit schriftelijk te doen. Hier kan een advocaat je mee helpen. De gemeente heeft veel vrijheid wanneer zij bestemmingsplannen maken. Maar wanneer je zelf een ontheffing aanvraagt, hebben zij niet de plicht om je aanvraag goed te keuren. Daarom is het verstandig om hulp van een advocaat in te roepen die is gespecialiseerd in procedures rondom bestemmingsplannen. Ook kan een advocaat jou helpen bij het indienen van beroep of bezwaar.
Dit zal blijken uit de prijsindicaties die je ontvangt van de aangesloten advocaten. Daarnaast is het ook mogelijk om in aanmerking te komen voor een overheidsvergoeding voor de gemaakte kosten van rechtshulp. Hierover kun je natuurlijk bij ons terecht voor vragen.
(271 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)
Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.
Ontvang pitches van gekwalificeerde advocaten die je graag willen helpen.
Vergelijk reacties, prijsindicaties en reviews en kies de advocaat die het beste bij jou past.
Lawspot.nl helpt je bij het vinden van een goede advocaat. Onze aangesloten advocaten zijn gecertificeerd en wij gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Het gebruik van Lawspot.nl is gratis en geheel vrijblijvend. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste advies kan geven.
Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!
Vergelijk gratis pitches van advocaten gericht op jouw juridische probleem. Zo kun je de advocaat kiezen die bij jou past.
Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.
Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.
Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.
Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.
I have a traffic issue and need to get consultancy from a lawyer. Just contacted through lawspot website. On the same day in 3 hours It s provided contact details of an expert. It was great.
Mijn ervaring met Lawspot was correct, duidelijk en snel...