Welke rechtsvorm past bij jouw onderneming? - Besloten Vennootschap (en C.V.)Vragen? Bel ons: 085 5000 202

Als je een bedrijf op wilt starten en deze inschrijft bij de Kamer van Koophandel moet je een rechtsvorm kiezen. In Nederland bestaan er negen verschillende rechtsvormen. Welke jij kiest is van groot belang, omdat het onder andere de aansprakelijkheid voor bedrijfsschulden en de belastingverplichtingen bepaald. Er zijn rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid en zonder rechtspersoonlijkheid. Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid ben je met je privé vermogen aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. Dit is niet het geval bij rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid. Hieronder zullen twee rechtsvormen worden besproken.

Besloten Vennootschap

De BV is een samenwerkingsverband van aandeelhouders. De BV is een rechtspersoon en als bestuurder ben je in dienst van de bv en handel je uit haar naam. Het kapitaal is verdeeld in aandelen in het bezit van aandeelhouders. Zo kunnen aandelen worden verdeeld over de oprichters, maar ook anderen die enige vorm van inbreng hebben gehad in de BV (goederen/arbeid). De aandelen staan op naam en zijn niet overdraagbaar, tenzij de statuten dit bepalen. Het bestuur heeft de dagelijkse leiding van de vennootschap. Daarnaast is er ook een Algemene Vergadering en optioneel een raad van commissarissen voor het geven van advies en toezicht op het bestuur.

Oprichting: Een bv wordt opgericht door één of meer personen via notariële akte. Hierin worden de statuten opgesteld en deze wordt ingeschreven in het Handelsregister. Er moet minstens één eurocent worden gestort in de vennootschap.

Aansprakelijkheid: In beginsel is het bestuur niet persoonlijk aansprakelijk voor vennootschapsschulden. Dit kan echter wel in bijvoorbeeld het geval van leningen en onbehoorlijk bestuur. Ook als de bv niet staat ingeschreven in het Handelsregister, kunnen bestuurders persoonlijk aansprakelijk zijn.

Belasting: Over de winst van de bv wordt vennootschapsbelasting betaald. Dit is 20% over de eerste €200.000 winst en 25% over alles daarboven. Als ‘dga’ (directeur-grootaandeelhouder) ben je in loondienst van jouw eigen bv. Je bent dga als je als bestuurder minstens 5% van de aandelen bezit en daarmee een ‘aanmerkelijk belang’ hebt. Als dga moet jouw salaris minimaal 70% zijn van wat geacht wordt een zakelijk salaris te zijn(marktconform). Bij de belastingdienst is dit minimaal €42.000 per jaar. Als je werknemers in dienst hebt, mag je niet minder verdienen dan jouw meest verdienende werknemer. Het is vrij duur om salaris op te nemen uit een bv. Soms is het dan ook beter om jouw salaris in dividend te laten uitkeren.

Commanditaire Vennootschap

Een CV wordt ook opgericht door twee of meer personen en heeft veel overeenkomsten met de vof. Het verschil is dat een CV naast beherende ook commanditaire vennoten heeft. Dit zijn stille vennoten die alleen betrokken zijn op financieel gebied en hun naam mag niet worden genoemd in de naam van de vennootschap. De beherende vennoten hebben de dagelijkse leiding en zijn het gezicht van het bedrijf.

Oprichting: De CV dient te worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in het Handelsregister. Een cv-contract is geen vereiste, maar het is wel raadzaam om alles zwart op wit te zetten. Er is geen minimumkapitaal.

Aansprakelijkheid: Als beherend vennoot ben je hoofdelijk en persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de cv. De stille vennoot kan slechts aansprakelijk zijn tot het bedrag wat hij/zij heeft geïnvesteerd. De CV heeft een afgescheiden vermogen, waardoor privé schuldeisers van de vennoten hier geen aanspraak op hebben. Zakelijke schuldeisers kunnen aanspraak hebben op het privévermogen van de vennoten wanneer het vermogen van de CV niet toereikend is.

Belasting: Iedere beherende vennoot betaalt inkomstenbelasting over zijn deel van de winst. Zij zijn ondernemer en hebben daarmee ook aanspraak op fiscale voordelen zoals MKB-winstvrijstelling, fiscale oudedagsvoorziening en ondernemersaftrek. Een stille vennoot wordt niet gezien als ondernemer en heeft slechts voor investeringen recht op belastingvoordeel (willekeurige afschrijving en inversteringsaftrek).

Een advocaat kan jou het beste helpen bij het kiezen van een rechtsvorm die bij jouw onderneming past. Hierbij is de aansprakelijkheid van groot belang, omdat je soms aansprakelijk kan worden gesteld voor grote ondernemingsschulden. Ook kan een advocaat kijken welke belastingvoordelen voor jou het beste resultaat zullen opleveren.

Het in de arm nemen van een advocaat hoeft niet duur te zijn.
Verschillende advocaten zullen je prijsindicaties toesturen waarin je dit kunt zien. Ook kun je in aanmerking komen voor een vergoeding van de overheid voor de kosten van de rechtshulp. Als je meer vragen hebt, kan je hiervoor natuurlijk bij ons terecht.


Gemakkelijk en snel op zoek naar een advocaat die jou helpt bij het kiezen van een rechtsvorm?

Plaats gratis jouw zaak!

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

Step 1 white

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

Step 2 white

2. Advocaat pitcht

Ontvang pitches van gekwalificeerde advocaten die je graag willen helpen.

Step 3 white

3. Jij hebt de controle

Vergelijk reacties, prijsindicaties en reviews en kies de advocaat die het beste bij jou past.


BV en CV advocaat vinden via Lawspot.nl

Op Lawspot.nl kan je gemakkelijk en snel een advocaat vinden voor jouw specifieke zaak. Met jouw gegevens wordt vertrouwelijk omgegaan en de aangesloten advocaten zijn allemaal gecertificeerd. Bovendien is het gebruik van Lawspot.nl helemaal gratis en brengt het geen verplichtingen met zich mee. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste helpt.


badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

Gratis BV en CV advocaten vergelijken

Vergelijk gratis pitches van advocaten gericht op jouw juridische probleem. Zo kun je de advocaat kiezen die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare BV en CV advocaat?

Plaats gratis jouw zaak!     Meer weten?