Beslagsyllabus

Beslagsyllabus

Wanneer over een beslagsyllabus gesproken wordt, wordt hiermee de verzameling van richtlijnen die opgesteld is door rechters voor de voorzieningenrechter bedoeld. Het gaat dan om richtlijnen bij een oordeel over het aanvragen van conservatoir beslag. Dit is een vorm van beslag dat een schuldeiser kan vorderen bij de rechter, ter verzekering van zijn vordering.

Inzagerecht advocaten

Deze ‘beslagsyllabus’ wordt niet alleen door de voorzieningenrechter geraadpleegd. Ook advocaten kunnen deze syllabus inzien. Dit is voor advocaten handig wanneer zij bezig zijn met een beslagrekest opstellen. Dit is een verzoekschrift waarmee een schuldeiser verlof vraagt van de voorzieningenrechter om conservatoir beslag te mogen leggen bij een schuldenaar. Hierbij kunnen ze zien wat de specifieke beoordelingscriteria voor conservatoir beslag zijn voor de rechter. Om de zoveel tijd wordt het beslagsyllabus geüpdatet en komst er een nieuwe versie uit. De laatste versie dateert echter al van augustus 2012.

Strengere regels

Deze verzameling van richtlijnen is de laatste tijd aan steeds strenger wordende regels onderworpen wanneer het gaat om beslagrekesten. In tegenstelling tot vroeger moet een crediteur nu zeer specifiek stellen wat zijn grondslag voor de vordering is. Deze schuldeiser kan dit niet enkel stellen: hij moet ook bewijs leveren.

De voorzieningenrechter, die vervolgens over het gezochte conservatoir beslag dient te oordelen, moet kritisch toetsen of de vordering in de bodemprocedure wel daadwerkelijk een kans van slagen zal hebben. Is dit niet het geval, dan zal hij niet snel het conservatoir beslag toewijzen.

Vroeger v. Nu

Vroeger was het zo dat de voorzieningenrechter, zelfs al bij een matige onderbouwing van het beslagrekest, het verzoek tot beslag toewees. Tegenwoordig, mede door de strenger geworden eisen, overlegt deze rechter vaak met de griffier of advocaat van de beslaglegger. Zij kunnen dan nader overleggen, alvorens de voorzieningenrechter een oordeel geeft.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

beslagsyllabus

Veel gelezen artikelen

Bel nu