Beslag leggen

Beslag leggen

Er kan door een deurwaarder beslag gelegd worden op de bankrekening wanneer een rechter dit bepaald heeft in een uitspraak of wanneer er door de overheid een dwangbevel wordt uitgegeven. Wanneer de deurwaarder over gaat tot het leggen van beslag op de bankrekening dient de deurwaarder een bepaald bedrag op de bankrekening laten staan. Dit bedrag noemt men ook wel het beslagvrije bedrag. Met het beslagvrije bedrag kun je jouw vaste lasten afbetalen. Wanneer kan er beslag gelegd worden op mijn bankrekening?

Het stappenplan:

Stap 1: je hebt een beschikking, dwangbevel of vonnis ontvangen

Voordat een deurwaarder kan overgaan tot het halen van geld van jouw bankrekening moet hij eerst een dwangbevel, beschikking of vonnis hebben.

Een beschikking of vonnis

Als je een rekening onbetaald laat kan de schuldeiser bij de rechter eisen dat je deze rekening alsnog betaalt. Indien de rechter het eens is met de schuldeiser, krijg je een beschikking of vonnis op de mat. Deze beschikking of dit vonnis is de rechterlijke uitspraak en wordt door de deurwaarder aan jou bezorgd. De deurwaarder mag de uitspraak bij jou in de brievenbus gooien of afgeven aan een van jouw huisgenoten. Pas nadat de deurwaarder dit gedaan heeft, mag beslag leggen op jouw bankrekening.

Indien de uitspraak van de rechter uitvoerbaar bij voorraad verklaard is, kan de deurwaarder direct overgaan tot het leggen van beslag. Je kan dan wel in beroep gaan tegen de uitspraak van de rechter. Indien de uitspraak van de rechter niet bij voorraad uitvoerbaar verklaard is, moet de deurwaarder minimaal acht dagen wachten voordat beslag legt op jouw bankrekening.

Een dwangbevel van de overheid

Door de instanties van de overheid zoals bijvoorbeeld de belastingdienst of de gemeente hoeft er niet een rechterlijke uitspraak afgewacht te worden. Deze instanties mogen zelf een dwangbevel opstellen, waarmee de deurwaarder kan overgaan tot beslag.

Het voorkomen van beslaglegging op jouw bankrekening

Wanneer je een dwangbevel, beschikking of vonnis ontvangen heeft, kun je samen met de deurwaarder proberen een betalingsregeling op te stellen. Je spreekt dan met de deurwaarder af dat je maandelijks een deel van de schuld zult afbetalen. Hiermee voorkom je dat er beslag wordt gelegd op jouw spullen of op jouw bankrekening. De deurwaarder hoeft de betalingsregeling niet te accepteren.

Stap 2: de deurwaarder legt beslag

Wanneer de deurwaarder beslag legt op uw bankrekening, dan levert de deurwaarder bij de bank een kopie van de uitspraak van de rechter af samen met een beslagexploot. In het beslagexploot staat dat er door de deurwaarder beslag legt. De deurwaarder dient jou vervolgens binnen een termijn van acht dagen van het beslagexploot een kopie te verschaffen.

Stap 3: de bank bevriest jouw bankrekening en geeft je resterende saldo door

Wanneer jouw bank een rechterlijke uitspraak en een beslagexploot ontvangt van de deurwaarder, zal de bank jouw bankrekening bevriezen. Jouw loon kan nog steeds gestort worden, maar je hebt niet meer de mogelijkheid om geld van jouw bankrekening af te halen. Binnen een termijn van vier weken zal er door de bank jouw banksaldo worden gedeeld met de deurwaarder. Het verstrekken van deze informatie noemt men ook wel een verklaring. Wanneer de deurwaarder deze verklaring ontvangen heeft zal hij een kopie hiervan binnen drie dagen naar jou sturen.

Stap 4: de bank voert het beslag uit

Een deel van jouw saldo zal door de bank worden overgemaakt aan de deurwaarder. Dit betreft het bedrag dat op jouw rekening staat op het moment van het beslag. Het geld dat je na het beslag op jouw rekening gestort krijgt zal niet onder het beslag vallen. Indien de schuld niet volledig afbetaald is, heeft de deurwaarder de mogelijkheid om later nogmaals beslag te leggen op jouw saldo.

Extra kosten

De bank brengt extra kosten in rekening  wanneer er sprake is van een bankbeslag. Je kunt de kosten van het uitvoeren van een bankbeslag vinden in de algemene voorwaarden van de bank. De bank zal deze kosten van het geld aftrekken dat zij aan de deurwaarder overmaken.

Het beslagvrije bedrag in 2022

Wanneer er beslag gelegd wordt op jouw bankrekening, laat de deurwaarder een bedrag achter op jouw bankrekening, het beslagvrije bedrag. Dit bedrag is afhankelijk van jouw situatie. Wanneer je gehuwd bent of samenwoont en je hebt kinderen, bedraagt het beslagvrije bedrag €2.274,43. Indien je gehuwd bent of samenwoont en je bent kinderloos, bedraagt het beslagvrije bedrag €2.250,62. Wanneer je ongehuwd bent, niet samenwoont en kinderloos bent, bedraagt het beslagvrije bedrag €1.701,27. Indien je ongehuwd bent, niet samenwoont en kinderen hebt, bedraagt het beslagvrije bedrag €1.822,06. Dit bedrag moet de deurwaarder verplicht op jouw bankrekening laten, waardoor je jouw vaste lasten kan betalen.

Indien het bedrag dat je op jouw bankrekening hoger is dan het beslagvrije bedrag, dan mag de deurwaarder op dat bedrag beslag leggen. Wanneer het beslagvrije bedrag hoger is dan het bedrag dat je op jouw rekening hebt staan, dan heeft de deurwaarder niet de mogelijkheid om beslag te leggen op jouw saldo. Indien de deurwaarder toch beslag legt op dit bedrag, dan is dit een onrechtmatig beslag.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

beslag leggen

Veel gelezen artikelen

Bel nu