Lawspot Advocaten

Bedrijfsruimte

Bedrijfsruimte

Bedrijfsruimte staat in het huurrecht. Het betreft een gebouwde, onroerende zaak of een gedeelte daarvan. Verder is nog vereist dat dit gebouw (of deel daarvan) bestemd is voor het uitoefenen van een bedrijf in de zin van een winkel, horeca of een ambacht. Ook is een vereiste dat dit gebouw of tenminste een ruimte van het gebouw toegankelijk is voor het publiek. Het winkelend publiek dient vanuit deze ruimte rechtstreekse levering van bepaalde zaken of dienstverlening te kunnen genieten. Meer over wat een onroerend goed is, leest u hier.

290-bedrijfsruimte

Dit noemt men ‘290-bedrijfsruimte’. Het is namelijk een verwijzing naar de wettelijke bepaling (opgenomen in het Burgerlijk Wetboek).

Bescherming huurder

De huurder van een dergelijke bedrijfsruimte geniet aanvullende regels omtrent de verhuur ter bescherming. Dit volgt als reactie op vergaande vereisten voor de uitoefening van bedrijf. Die zijn namelijk gebonden aan bepaalde locaties vanuit andere wetgeving, bijvoorbeeld vanuit economische opzicht. Dit soort huurders genieten dus vergaande bescherming. De verhuurder kan niet in alle zelfde gevallen de overeenkomst ontbinden als bij de niet-bedrijf voerende huurder mogelijk is.

Duur

Het uitgangspunt van de huur aan een persoon die daar een bedrijfsruimte van zal maken is vijf jaar plus nog eens vijf jaar. Een verhuurder kan vervolgens na verloop van de toepasselijke termijn het contract opzeggen aan de hand van een wettelijke grond.

Verhogen huurprijs

Naast de beëindiging van het huurcontract, kent de wet ook redelijk dwingende regelgeving omtrent verhogingen van de huurprijs. Op verschillende punten daaromtrent kan dan niet van de regel van de wet worden afgeweken.

230a-bedrijfsruimte

Het kan ook zo zijn dat er onroerend goed is dat niet onder artikel 290 van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek valt. Denk hierbij aan een kantoorruimte. Deze ‘overige ruimtes’ noemt men 230a-bedrijfsruimtes, aangezien zij onder artikel 230a van boek 7 vallen.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

Bedrijfsruimte

Veel gelezen artikelen

Bel nu