Bedenktijd huurcontract

Bedenktijd huurcontract

Bij het aangaan van een huurcontract bestaat er geen bedenktijd. Dit is in tegenstelling met de, enigszins vergelijkbare, koopovereenkomst waar wel een bedenktijd is.

Bedenktijd huurcontract ontbreekt

Als je eenmaal een huurovereenkomst hebt getekend, zit je hier in de meeste gevallen aan vast en kom je er niet zomaar meer uit. Er zijn natuurlijk uitzonderingen waardoor je, nadat je getekend hebt, er toch nog onderuit kan komen. Dat is slechts het geval als er bij het tekenen van het huurcontract bijzondere omstandigheden waren die het mogelijk maken om onder de overeenkomst uit te komen. Bijvoorbeeld dwaling of bedrog kunnen ertoe leiden dat je niet aan de overeenkomst gebonden bent.

Dwaling

Dwaling wordt niet snel door de rechter aangenomen. Het kent strenge vereisten wil hiervan sprake zijn. Bij huurovereenkomsten blijken de omstandigheden die invloed zouden kunnen hebben op jouw besluit vaak pas na het tekenen. Verschillende vervelende omstandigheden kunnen jou doen twijfelen over jouw besluit om het huurcontract te tekenen, denk aan overlast van de buren of slechte voorzieningen etc. Indien de verhuurder daadwerkelijk de plicht had om een melding te doen van de omstandigheden voordat de overeenkomst werd gesloten, enkel dan slaagt een beroep op dwaling.

Objectief vaststellen

Daarnaast is het ook een erg lastige zaak te bewijzen dat de omstandigheden daadwerkelijk hinder veroorzaken waardoor jouw huurgenot wordt beperkt. Zo wordt namelijk vereist dat deze hinder objectief moet worden vastgesteld. Geluidsoverlast van je buren is erg lastig om te bewijzen, maar gelukkig niet onmogelijk. Voor andere vormen van vervelende omstandigheden waardoor jij de huur wilt opzeggen, geldt hetzelfde. Men kan alleen een slagend beroep op dwaling doen als dit objectief is vastgesteld.

Opzegtermijn

Gelukkig bestaat er nog de opzegtermijn. Na het verstrijken van de minimale looptermijn, welke de verhuurder en de huurder door middel van de overeenkomst bepalen, kan de huurovereenkomst worden opgezegd. Opzeggen kan dan pas na het verstrijken van deze overeengekomen termijn, daarom heet deze de opzegtermijn.

Vragen over de bedenktijd bij een huurcontract?

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

Bedenktijd huurcontract

Veel gelezen artikelen

Bel nu