Advies over een Transitievergoeding nodig?

Plaats gratis jouw zaak!   

Vragen? Bel ons gerust: 085 - 5000 202

Klanten beoordelen Lawspot gemiddeld met een 9,3

De transitievergoeding

Wanneer ontslag niet via onderling overleg plaatsvindt, maar je werkgever jou ontslag geeft en het ontslag dus op initiatief van jouw werkgever gebeurt, heb je recht op een transitievergoeding. Het moet hier gaan om een dienstverband van ten minste 2 jaar. Je hebt dus niet alleen recht op zo’n vergoeding wanneer jouw werkgever jouw contract beëindigd, maar je kan ook recht hebben op vergoeding als jouw tijdelijke arbeidscontract niet wordt verlengd. Waar eerst de kantonrechtersformule werd gebruikt, is deze sinds juli 2015 vervangen door de transitievergoeding.

Omvang van de vergoeding

Om de hoogte van de vergoeding te berekenen, gebruik je het aantal (halve) dienstjaren en het maandsalaris:

  • Hoofdregel: voor de eerste 10 jaar van jouw dienstverband krijg je een derde van jouw maandsalaris per dienstjaar. Als je langer dan 10 jaar in dienst bent geweest, krijg je voor deze jaren de helft van jouw maandsalaris. Het maximum is in principe gesteld op €77.000 bruto. Dit maximum kan worden bijgesteld als jouw jaarsalaris hoger is; in dat geval geldt jouw bruto jaarsalaris als maximum.
    • Voorbeeld: Peter werkte 12 jaar lang voor een onderneming en verdiende daar 2200 euro. De rechter vind dat het bedrijf waar Jan werkte schuldig is aan zijn ontslag. Dan krijgt hij voor zijn eerste tien jaren dienst (2200 x 0,33) x 10 = 7260 euro. En voor de laatste twee jaar krijgt hij (2200 x 0.5) x 2 = 2200 euro. Dus totale vergoeding is dus 7260 + 2200 = 9620 euro.
  • Voor 50-plussers die minstens 10 jaar in dienstverband zijn geweest, geldt tot 2020 een andere regeling. Je krijgt dan ½ maandsalaris per half dienstjaar vanaf de eerste periode van 6 maanden, nadat je 50 bent geworden.
  • Bij kleine werkgevers (minder dan 25 werknemers) tellen de halve dienstjaren voor 1 mei 2013 niet mee, indien er sprake is van een ontslag wegens bedrijfseconomische redenen, waarbij de werkgever zich in een slechte financiële situatie bevindt.

In uitzonderlijke gevallen kan je ook recht hebben op een aanvullende vergoeding. Deze vergoeding geldt bij ernstige verwijtbaarheid van jouw werkgever en kan worden toegekend door de kantonrechter.

Juridisch advies door een transitievergoeding advocaat

De berekening en regels omtrent de transitievergoeding zijn niet altijd even duidelijk. Daarom is het van belang dat je, voordat je akkoord gaat met de vergoeding om advies vraagt. Lawspot.nl kan je gemakkelijk in contact brengen met verscheidene advocaten gespecialiseerd in het arbeidsrecht. Ook als jouw werkgever niet kan of wil betalen, moet je binnen 3 maanden na het beëindigen of aflopen van jouw arbeidscontract een vordering instellen bij de rechter.

Een advocaat hoeft niet duur te zijn

Dit zal blijken uit de prijsindicaties die je ontvangt van de aangesloten advocaten. Daarnaast is het ook mogelijk om in aanmerking te komen voor een overheidsvergoeding voor de gemaakte kosten van rechtshulp. Hierover kun je natuurlijk bij ons terecht voor vragen.


Meteen een advocaat vinden?


(251 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

Step 1 white

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

Step 2 white

2. Advocaat pitcht

Ontvang pitches van gekwalificeerde advocaten die je graag willen helpen.

Step 3 white

3. Jij hebt de controle

Vergelijk reacties, prijsindicaties en reviews en kies de advocaat die het beste bij jou past.


Snel een gespecialiseerde arbeidsrecht advocaat nodig?

Lawspot.nl helpt je bij het vinden van een goede advocaat. Onze aangesloten advocaten zijn gecertificeerd en wij gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Het gebruik van Lawspot.nl is gratis en geheel vrijblijvend. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste advies kan geven.


badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

Gratis advocaten vergelijken

Vergelijk gratis pitches van advocaten gericht op jouw juridische probleem. Zo kun je de advocaat kiezen die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare arbeidsrecht advocaat?

Plaats gratis jouw zaak!     Meer weten?


Wat vinden klanten van ons:

Menno uit Amsterdam

Geplaatst op: 30 mei 2020

Beoordeling: 10

Beoordeling:

Doordat er met echte interesse en de juiste vraagstelling wordt gewerkt hadden we snel een goeie advocaat te pakken die ons assisteerde bij onze zaak. Snel, duidelijk én persoonlijk. Ik had van te voren een ander beeld van de advocatuur...

Joop uit Waalre

Geplaatst op: 12 mei 2020

Beoordeling: 8

Beoordeling:

Mijn casus werd door dhr. Maarten Drontmann in 1e instantie bekeken en hij heeft mij in contact gebracht met TK advocaten, waarmee ik nu nog contact heb. Eigen dossier-omgeving op internet is ook erg fijn. Hartelijke dank!