Er zijn verschillende manieren om een ontslagvergoeding te krijgen. Als het gaat om ontslag via het UWV of de kantonrechter bestaat er meestal een recht op transitievergoeding. Als het gaat om een ontslag met wederzijds goedvinden wordt er over de omvang van de ontslagvergoeding onderhandeld en deze vastgelegd in de vaststellingsovereenkomst. Het is belangrijk dat je niet zomaar akkoord gaat met een ontslagvergoeding. Laat deze daarom goed controleren door een advocaat of jurist.
Transitievergoeding
In de wet is bepaald dat in beginsel iedere werknemer met een dienstverband dat langer dan 2 jaar heeft geduurd en onvrijwillig wordt beëindigd recht op een transitievergoeding heeft. Deze wordt berekend met het aantal dienstjaren en het maandsalaris. Er zijn een aantal uitzonderingen, waarbij er geen recht op transitievergoeding ontstaat.
Zie voor nadere uitleg de pagina over transitievergoeding.
Vaststellingsovereenkomst
Bij een ontslag met wederzijds goedvinden is er geen sprake van dwingende redenen voor het ontslag. Als jouw werkgever de arbeidsovereenkomst in overleg wil beëindigen, zal hij een voorstel doen over de omvang van de ontslagvergoeding. Er ontstaat een mogelijkheid om onderling te onderhandelen over de ontslagvergoeding en deze vast te leggen in de vaststellingsovereenkomst. Er mag hierbij dus worden afgeweken van de wettelijke transitievergoeding.
Zie voor nadere uitleg de pagina over de vaststellingsovereenkomst.
Een ontslagvergoeding advocaat hoeft niet duur te zijn
Dit zal blijken uit de prijsindicaties die je ontvangt van de aangesloten advocaten. Daarnaast is het ook mogelijk om in aanmerking te komen voor een overheidsvergoeding voor de gemaakte kosten van rechtshulp. Hierover kun je natuurlijk bij ons terecht voor vragen.
Meteen een advocaat vinden?
(263 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)