Wanneer heb jij recht op een ontslagvergoeding?

Er zijn verschillende manieren om een ontslagvergoeding te krijgen. Als het gaat om ontslag via het UWV of de kantonrechter bestaat er meestal een recht op transitievergoeding. Als het gaat om een ontslag met wederzijds goedvinden wordt er over de omvang van de ontslagvergoeding onderhandeld en deze vastgelegd in de vaststellingsovereenkomst. Het is belangrijk dat je niet zomaar akkoord gaat met een ontslagvergoeding. Laat deze daarom goed controleren door een advocaat of jurist.

Transitievergoeding

In de wet is bepaald dat in beginsel iedere werknemer met een dienstverband dat langer dan 2 jaar heeft geduurd en onvrijwillig wordt beëindigd recht op een transitievergoeding heeft. Deze wordt berekend met het aantal dienstjaren en het maandsalaris. Er zijn een aantal uitzonderingen, waarbij er geen recht op transitievergoeding ontstaat.
Zie voor nadere uitleg de pagina over transitievergoeding.

Vaststellingsovereenkomst

Bij een ontslag met wederzijds goedvinden is er geen sprake van dwingende redenen voor het ontslag. Als jouw werkgever de arbeidsovereenkomst in overleg wil beëindigen, zal hij een voorstel doen over de omvang van de ontslagvergoeding. Er ontstaat een mogelijkheid om onderling te onderhandelen over de ontslagvergoeding en deze vast te leggen in de vaststellingsovereenkomst. Er mag hierbij dus worden afgeweken van de wettelijke transitievergoeding.
Zie voor nadere uitleg de pagina over de vaststellingsovereenkomst.

Een ontslagvergoeding advocaat hoeft niet duur te zijn

Dit zal blijken uit de prijsindicaties die je ontvangt van de aangesloten advocaten. Daarnaast is het ook mogelijk om in aanmerking te komen voor een overheidsvergoeding voor de gemaakte kosten van rechtshulp. Hierover kun je natuurlijk bij ons terecht voor vragen.


Meteen een advocaat vinden?

 

(263 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

4.5/5
Klanten beoordelen Lawspot gemiddeld met een 9,3

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

2. Advocaat gekoppeld

Er wordt automatisch een advocaat aan je gekoppeld, voor het beste resultaat.

Ontslagvergoeding advocaat vinden via Lawspot.nl

Lawspot.nl helpt je bij het vinden van een goede advocaat. Onze aangesloten advocaten zijn gecertificeerd en wij gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Het gebruik van Lawspot.nl is gratis en geheel vrijblijvend. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste advies kan geven.

 

badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

Gratis ontslagvergoeding advocaten vergelijken

Er wordt een advocaat toegewezen op basis van jouw juridische probleem. Zo ontvang je de advocaat die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare ontslagvergoeding advocaat?

Plaats gratis jouw zaak!

Meer weten?

 

Bel nu