Ontslag op staande voet nemen
Helaas komt het soms voor dat het als werknemer onmogelijk is om de arbeidsovereenkomst voort te zetten. Naast gewoon ontslag nemen, kan het dan mogelijk zijn om op staande voet ontslag te nemen, waarbij je per direct opstapt. Dit is een drastische maatregel die niet zomaar genomen kan worden: je moet hier echt toe gedwongen worden. De omstandigheden moeten zo ernstig zijn dat de arbeidsovereenkomst niet langer kan voortduren. De arbeidsovereenkomst is hierna onmiddellijk beëindigd; er hoeft dus geen rekening gehouden te worden met de opzegtermijn. Omdat een ontslag op staande voet verregaande gevolgen heeft, moet er aan strenge voorwaarden voldaan worden, wil het ontslag rechtsgeldig zijn. Als dit achteraf onterecht blijkt te zijn, kan de werkgever het ontslag bovendien aanvechten via de rechter.
Dringende reden
De geldige redenen voor ontslag op staande voet staan niet limitatief in de wet opgesomd. Gedacht kan worden aan de volgende situaties: je werkgever betaalt je loon regelmatig veel te laat of onvolledig, of betaalt je helemaal geen loon meer. Te denken valt ook aan situaties waarbij je bedreigd wordt door je werkgever of waarbij je werkgever een (levens)gevaarlijke werkplek of situatie in stand laat. De kantonrechter zal per geval moeten beoordelen of er sprake is van een dringende reden en of het ontslag op staande voet gerechtvaardigd is. Als je als werknemer terecht ontslag op staande voet neemt, dan heb je recht op een schadevergoeding van je werkgever. Indien de werkgever jegens jou ook nog eens ernstig verwijtbaar heeft gehandeld, heb je daarnaast ook recht op een transitievergoeding.
Onverwijlde opzegging
Nadat een bovengenoemd incident is voorgevallen, zul je direct moeten overgaan tot opzegging. Je kunt niet eerst een tijdje afwachten en een aantal dagen pas besluiten je contract per direct op te zeggen. Indien je niet meteen vertrekt, kan dit gevolgen hebben voor de rechtsgeldigheid van je opzegging. Bovendien loop je het risico dat je werkgever de opzegging zal aanvechten bij de rechter en je positie hierdoor minder sterk is. Bepaal daarom van tevoren of je als werknemer in de positie bent om ontslag op staande voet te nemen, voordat je er gevolg aan geeft.
Reden benoemen
Wanneer je het voorbereidend werk hebt verricht en daadwerkelijk de beslissing hebt genomen om ontslag op staande voet te nemen, zul je je reden(en) moeten benoemen. De reden(en) van je vertrek dien je direct en duidelijk aan je werkgever te communiceren. Je staat altijd sterker als je hiervoor ook (schriftelijk) bewijsmateriaal kunt aanvoeren. Bereid je vertrek goed voor: onderschat de voorbereidingstijd niet die het verzamelen van bewijs en het formuleren van je redenen kunnen kosten.
Hoe kan een advocaat je in deze situatie helpen?
Heb je een dringende reden om ontslag op staande voet te nemen en wil je weten hoe je je hierop het beste kunt voorbereiden? Of ben je op staande voet ontslagen en wil je dit bij de rechter aanvechten? Het is verstandig om de hulp in te roepen van een advocaat die gespecialiseerd is in arbeidsrecht. Deze kan je precies vertellen aan welke voorwaarden je moet voldoen en je adviseren om tot een juiste afweging van de risico’s te komen. Ook kan een advocaat je bijvoorbeeld helpen met het opstellen van een brief aan je werkgever, waarin je aangeeft waarom je het met het ontslag oneens bent. Het nemen van ontslag op staande voet heeft vergaande gevolgen voor je rechten en positie en verdient daarom een zorgvuldige voorbereiding.
Het in de arm nemen van een advocaat hoeft niet duur te zijn
Dit zal blijken uit de prijsindicaties die je ontvangt van de aangesloten advocaten. Daarnaast is het ook mogelijk om in aanmerking te komen voor een overheidsvergoeding voor de gemaakte kosten van rechtshulp. Hierover kun je natuurlijk bij ons terecht voor vragen.
Meteen een advocaat vinden?
(271 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)