Hoe neem je ontslag op staande voet?

Ontslag op staande voet nemen

Helaas komt het soms voor dat het als werknemer onmogelijk is om de arbeidsovereenkomst voort te zetten. Naast gewoon ontslag nemen, kan het dan mogelijk zijn om op staande voet ontslag te nemen. In dat geval stap je per direct op. Dit is een drastische maatregel die niet zomaar genomen kan worden. De omstandigheden moeten zo ernstig zijn dat de arbeidsovereenkomst niet langer kan voortduren.

Gevolgen ontslag op staande voet nemen

De arbeidsovereenkomst is hierna onmiddellijk beëindigd. Er hoeft dus geen rekening gehouden te worden met de opzegtermijn.

Voorwaarden ontslag op staande voet

Aangezien ontslag op staande voet verregaande gevolgen heeft, moet er aan strenge voorwaarden voldaan worden. Pas wanneer er aan alle voorwaarden is voldaan, is het ontslag rechtsgeldig. Als achteraf blijkt dat het ontslag onterecht was, kan de werkgever het ontslag aanvechten via de rechter.

Dringende reden

De geldige redenen voor ontslag op staande voet staan niet-limitatief in de wet opgesomd. Een mogelijke situatie is dat de werkgever je loon regelmatig veel te laat of onvolledig betaalt. Een andere reden is mogelijk dat je helemaal geen loon meer krijgt. Te denken valt ook aan situaties waarbij je bedreigd wordt door je werkgever of waarbij je werkgever een (levens)gevaarlijke werkplek of situatie in stand laat.

Naar de kantonrechter

De kantonrechter zal per geval moeten beoordelen of er sprake is van een dringende reden en of het ontslag op staande voet gerechtvaardigd is. Indien je als werknemer terecht ontslag op staande voet neemt, dan heb je recht op een schadevergoeding van je werkgever. Als de werkgever jegens jou ernstig verwijtbaar gehandeld heeft, heb je daarnaast ook recht op een transitievergoeding.

Onverwijlde opzegging

Nadat een bovengenoemd incident is voorgevallen, zul je direct moeten overgaan tot opzegging. Je kunt niet eerst een tijdje afwachten en een aantal dagen later pas besluiten je contract per direct op te zeggen.

Consequenties

Indien je niet meteen vertrekt, kan dit gevolgen hebben voor de rechtsgeldigheid van je opzegging. Bovendien loop je het risico dat je werkgever de opzegging zal aanvechten bij de rechter en je positie hierdoor minder sterk is.

Reden benoemen

Wanneer je het voorbereidend werk hebt verricht en daadwerkelijk de beslissing hebt genomen om ontslag op staande voet te nemen, zul je de reden(en) moeten benoemen. De redenen van je vertrek dien je direct en duidelijk aan je werkgever te communiceren.

Bewijsmateriaal reden ontslag op staande voet nemen

Je staat altijd sterker als je hiervoor ook (schriftelijk) bewijsmateriaal kunt aanvoeren. Bereid je vertrek goed voor: onderschat de voorbereidingstijd niet die het verzamelen van bewijs en het formuleren van je redenen kunnen kosten.

op staande voet ontslag nemen

Hoe kan een advocaat je bij ontslag op staande voet helpen?

Heb je een dringende reden om ontslag op staande voet te nemen en wil je weten hoe je je hierop het beste kunt voorbereiden? Of ben je op staande voet ontslagen en wil je dit bij de rechter aanvechten? Het is verstandig om de hulp in te roepen van een advocaat die gespecialiseerd is in arbeidsrecht. Ontslag op staande voet nemen kan namelijk van invloed zijn op de mogelijkheid voor een WW-uitkering. Direct in contact met één van onze gespecialiseerde advocaten? Bel dan naar 085 – 5000202 of vul het onderstaande contactformulier in.

Kennis over voorwaarden

De advocaat kan je precies vertellen aan welke voorwaarden je moet voldoen voor een geldig ontslag. Daarnaast kan hij of zij je adviseren om tot een juiste afweging van de risico’s te komen.

Hulp bij opstellen brief

Ook kan een advocaat je bijvoorbeeld helpen met het opstellen van een brief aan je werkgever, waarin je aangeeft waarom je het met het ontslag oneens bent. Het nemen van ontslag op staande voet heeft vergaande gevolgen voor je rechten en positie en verdient daarom een zorgvuldige voorbereiding.

Meer weten over arbeidsrecht

Arbeidsadvocaat uit eigen regio

Onze gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaten staan je graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. Je vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Haarlem, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Waar je ook woont, bij ons vind je een advocaat bij jou in de buurt die specialist is in arbeidsrechtzaken.

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn ontslag weer ongedaan maken?

In principe is het niet mogelijk om terug te komen op je genomen ontslag. Daarom is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de consequenties die het ontslag kunnen hebben. Zo verlies je door ontslag je inkomen en heb je waarschijnlijk ook geen recht op een WW-uitkering. In zeer uitzonderlijke gevallen kan de rechter het ontslag wel ongedaan maken. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de werkgever de werknemer bedreigde.

Heb ik recht op schadevergoeding als ik ontslag op staande voet neem?

Het is mogelijk om een schadevergoeding te vorderen van de werkgever. Dit vereist dat er sprake is van opzet of schuld aan de kant van de werkgever, waardoor de werknemer ontslag op staande voet genomen heeft. De kantonrechter kan oordelen over deze schadevergoeding en bepalen wat een billijke hoogte van de schadevergoeding is.

Kan mijn werkgever een schadevergoeding vorderen, omdat ik ontslag op staande voet neem?

In de meeste gevallen zal de werkgever geen schadevergoeding van de werknemer vorderen. Echter, de werkgever heeft wel het recht om een schadevergoeding te vorderen. De werkgever kan schade lijden, omdat bij ontslag op staande voet de opzeggingstermijn niet in acht wordt genomen.  Er valt dan dus plots een werknemer weg. De werkgever moet dan binnen 2 maanden een procedure starten bij de kantonrechter.


Meteen een advocaat vinden?

 

(271 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

4.5/5
Klanten beoordelen Lawspot gemiddeld met een 9,3

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

2. Advocaat gekoppeld

Er wordt automatisch een advocaat aan je gekoppeld, voor het beste resultaat.

Snel een gespecialiseerde ontslag op staande voet advocaat nodig?

Lawspot.nl helpt je bij het vinden van een goede advocaat. Onze aangesloten advocaten zijn gecertificeerd en wij gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Het gebruik van Lawspot.nl is gratis en geheel vrijblijvend. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste advies kan geven.

 

badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

Gratis arbeidsrecht advocaten vergelijken

Er wordt een advocaat toegewezen op basis van jouw juridische probleem. Zo ontvang je de advocaat die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare arbeidsrecht advocaat?

Plaats gratis jouw zaak!

Meer weten?

 

Bel nu