Welke mogelijkheden heb je bij het nemen van ontslag?

Plaats gratis jouw zaak!   

Vragen? Bel ons gerust: 085 - 5000 202

Klanten beoordelen Lawspot gemiddeld met een 9,3

Mogelijkheden bij ontslag nemen - advocaat nodig?

Als je niet tevreden bent met jouw huidige baan of een nieuwe baan hebt gevonden, kun je ontslag nemen. Dit moet je schriftelijk (middels een ontslagbrief) laten weten aan jouw werkgever en hierbij dien je rekening te houden met de geldende opzegtermijn als werknemer. Dit is de periode waarin je nog door moet werken. Als er in de arbeidsovereenkomst geen mogelijkheid tot tussentijdse opzegging is opgenomen, kun je ontslag nemen, maar dan ben je schadeplichtig tegenover jouw werkgever.

Als je zelf ontslag neemt, heb je in beginsel geen recht op een WW-uitkering of transitievergoeding. Er is een aantal bijzondere omstandigheden waarbij je wel recht kunt hebben op een WW-uitkering:

  • Je moet verhuizen met je partner en de reistijd bedraagt meer dan 3 uur
  • Je bent ziek geworden door problemen op het werk (bv. te hoge werkdruk)
  • Je moet onder zeer uitzonderlijke omstandigheden werken en jouw werkgever wil hier niks aan verbeteren

Let op: deze omstandigheden moeten worden bewezen en dat is erg lastig.

Ontslag nemen met wederzijds goedvinden

Het is ook mogelijk om ontslag te nemen in overleg met jouw werkgever. Hierbij leggen jullie afspraken vast in een vaststellingsovereenkomst. Hierin wordt de datum bepaald dat de werknemer uit dienst zal treden. Ook kunnen hier aanvullende afspraken in worden gemaakt, zoals een afspraak over de ontslagvergoeding ontslagvergoeding die je zou gaan ontvangen. Als in de vaststellingsovereenkomst staat dat het initiatief voor het ontslag bij de werkgever ligt, behoud je jouw recht op een WW-uitkering. Als er echter in staat dat het initiatief bij de werknemer zelf ligt, vervalt dit recht.

Ontslag op staande voet

Je kunt ook ontslag nemen op staande voet als omstandigheden jou hiertoe dwingen (denk aan bedreiging/belediging door werkgever of het niet uitbetaald krijgen van loon). De werkgever moet zich zodanig hebben misdragen dat het niet langer van de werknemer gevergd kan worden om de arbeidsovereenkomst voort te zetten. Hierbij hoeft geen rekening te worden gehouden met de opzegtermijn. Als dit het geval is, heb je recht op schadevergoeding van jouw werkgever. Bovendien heb je bij ernstig verwijtbaar handelen van jouw werkgever recht op een transitievergoeding.

Ontslag via de kantonrechter

Niet alleen de werkgever, maar ook de werknemer kan een procedure tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst starten bij de kantonrechter. Dit kan bijvoorbeeld als de arbeidsrelatie tussen jou en jouw werkgever onherstelbaar is verstoord. De rechter besluit of de ontbinding plaatsvindt, of er een vergoeding wordt toegekend en zo ja hoe hoog die vergoeding is.

Het in de arm nemen van een advocaat hoeft niet duur te zijn

Dit zul je zien bij prijsindicaties die je ontvangt van de aangesloten advocaten. Ook kun je mogelijk in aanmerking komen voor een vergoeding van de overheid voor de kosten gemaakt voor de rechtshulp. Voor meer vragen kan je uiteraard bij ons terecht.


Meteen een advocaat vinden?


(338 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

Step 1 white

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

Step 2 white

2. Advocaat pitcht

Ontvang pitches van gekwalificeerde advocaten die je graag willen helpen.

Step 3 white

3. Jij hebt de controle

Vergelijk reacties, prijsindicaties en reviews en kies de advocaat die het beste bij jou past.


Arbeidsrecht advocaat vinden via Lawspot.nl

Voor jouw zaak kun je terecht bij Lawspot.nl. Het onafhankelijke platform zorgt ervoor dat je gemakkelijk en snel een advocaat vindt. Onze aangesloten advocaten zijn allemaal gecertificeerd en er wordt vertrouwelijk omgegaan met jouw gegevens. Daarnaast is het gebruik van Lawspot.nl helemaal gratis en vrijblijvend. Door jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl te plaatsen vind je vandaag nog de juiste advocaat.


badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

Gratis arbeidsrecht advocaten vergelijken

Vergelijk gratis pitches van advocaten gericht op jouw juridische probleem. Zo kun je de advocaat kiezen die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare arbeidsrecht advocaat?

Plaats gratis jouw zaak!     Meer weten?


Wat vinden klanten van ons:

Menno uit Amsterdam

Geplaatst op: 30 mei 2020

Beoordeling: 10

Beoordeling:

Doordat er met echte interesse en de juiste vraagstelling wordt gewerkt hadden we snel een goeie advocaat te pakken die ons assisteerde bij onze zaak. Snel, duidelijk én persoonlijk. Ik had van te voren een ander beeld van de advocatuur...

Joop uit Waalre

Geplaatst op: 12 mei 2020

Beoordeling: 8

Beoordeling:

Mijn casus werd door dhr. Maarten Drontmann in 1e instantie bekeken en hij heeft mij in contact gebracht met TK advocaten, waarmee ik nu nog contact heb. Eigen dossier-omgeving op internet is ook erg fijn. Hartelijke dank!