Welke mogelijkheden heeft werkgever voor ontslag op staande voet?

Plaats gratis jouw zaak!   

Vragen? Bel ons gerust: 085 - 5000 202

Klanten beoordelen Lawspot gemiddeld met een 9,3

Ontslag op staande voet geven

Helaas komt het soms voor dat het voor de werkgever onmogelijk is om de arbeidsovereenkomst met een werknemer voort te zetten. Als werkgever kun je je werknemer dan op staande voet ontslaan, mits daar een dringende reden voor bestaat. Ontslag op staande voet is een drastische maatregel die niet zomaar genomen kan worden: de omstandigheden moeten je écht dwingen tot het nemen van deze maatregel. De arbeidsovereenkomst is hierna onmiddellijk beëindigd, er hoeft dus geen rekening gehouden te worden met de opzegtermijn. Bij ontslag op staande voet hoeft de ontslagen werknemer niet meer terug te komen. Ook is er geen verplichting meer tot het uitbetalen van loon. Omdat een ontslag op staande voet verregaande gevolgen heeft, moet er aan strenge voorwaarden voldaan worden wil het ontslag rechtsgeldig zijn. Voldoet het ontslag niet aan alle voorwaarden, dan kan de werknemer het ontslag bovendien aanvechten via de rechter.

Dringende reden

Zoals hierboven al is beschreven, moet er sprake zijn van een dringende reden voor ontslag op staande voet. Deze redenen staan niet limitatief in de wet opgesomd. Een werkgever kan denken aan een ernstig verwijtbare gedraging van de werknemer zoals diefstal, mishandeling, grove belediging, dronkenschap onder werktijd maar ook het weigeren van werk.

Onverwijld ontslag

Nadat een bovengenoemd incident is voorgevallen, moet er direct worden overgegaan op ontslag op staande voet. Je mag als werkgever niet te lang afwachten en vervolgens een aantal dagen later tóch besluiten je werknemer op staande voet te ontslaan. Wat wel mogelijk is, is dat je als werkgever een bepaalde gedraging onderzoekt, zodat je vervolgens vast kunt stellen of er daadwerkelijk reden is voor ontslag op staande voet.

Reden mededelen

Wanneer je als werkgever daadwerkelijk de beslissing hebt genomen om je werknemer op staande voet te ontslaan, heeft de werknemer recht om te weten waarom. Je zult deze reden(en) als werkgever zorgvuldig moeten formuleren en meteen moeten communiceren aan de werknemer. De formulering moet duidelijk en volledig zijn, want kan achteraf niet worden aangevuld of gewijzigd. Het is dus zaak hier de nodige voorbereidingstijd voor te nemen en hier goed over na te denken.

Hoe kan een advocaat je helpen bij ontslag op staande voet?

Ben je voornemens om een werknemer te ontslaan en wil je weten of dit op staande voet mogelijk is? Heb je een werknemer op staande voet ontslagen en wil deze persoon dit bij de rechter aanvechten? Of heeft een van jouw werknemer zelf ontslag op staande voet genomen en is dit (mogelijk) onterecht? Het is in al deze gevallen verstandig om de hulp in te roepen van een advocaat die gespecialiseerd is in arbeidsrecht. Ontslag op staande voet heeft vergaande gevolgen waarbij de kosten hoog kunnen oplopen als de procedure niet correct wordt gevolgd. Bereid je daarom goed voor en laat je adviseren en bijstaan door een advocaat met ervaring en kennis van zaken.

Het in de arm nemen van een advocaat hoeft niet duur te zijn

Dit zal blijken uit de prijsindicaties die je ontvangt van de aangesloten advocaten. Daarnaast is het ook mogelijk om in aanmerking te komen voor een overheidsvergoeding voor de gemaakte kosten van rechtshulp. Hierover kun je natuurlijk bij ons terecht voor vragen.


Meteen een advocaat vinden?


(277 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

Step 1 white

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

Step 2 white

2. Advocaat pitcht

Ontvang pitches van gekwalificeerde advocaten die je graag willen helpen.

Step 3 white

3. Jij hebt de controle

Vergelijk reacties, prijsindicaties en reviews en kies de advocaat die het beste bij jou past.


Snel een gespecialiseerde ontslag op staande voet advocaat nodig?

Lawspot.nl helpt je bij het vinden van een goede advocaat. Onze aangesloten advocaten zijn gecertificeerd en wij gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Het gebruik van Lawspot.nl is gratis en geheel vrijblijvend. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste advies kan geven.


badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

Gratis arbeidsrecht advocaten vergelijken

Vergelijk gratis pitches van advocaten gericht op jouw juridische probleem. Zo kun je de advocaat kiezen die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare arbeidsrecht advocaat?

Plaats gratis jouw zaak!     Meer weten?


Wat vinden klanten van ons:

Menno uit Amsterdam

Geplaatst op: 30 mei 2020

Beoordeling: 10

Beoordeling:

Doordat er met echte interesse en de juiste vraagstelling wordt gewerkt hadden we snel een goeie advocaat te pakken die ons assisteerde bij onze zaak. Snel, duidelijk én persoonlijk. Ik had van te voren een ander beeld van de advocatuur...

Joop uit Waalre

Geplaatst op: 12 mei 2020

Beoordeling: 8

Beoordeling:

Mijn casus werd door dhr. Maarten Drontmann in 1e instantie bekeken en hij heeft mij in contact gebracht met TK advocaten, waarmee ik nu nog contact heb. Eigen dossier-omgeving op internet is ook erg fijn. Hartelijke dank!