Het concurrentiebeding en de werkgever
Als werkgever kan het ontzettend belangrijk zijn dat uw ex-werknemers niet zomaar naar een ander (concurrerend) bedrijf over kunnen stappen. Hierbij gaat het voornamelijk om het beschermen van gevoelige informatie en om te voorkomen dat de kennis en ervaring van de (ex-)werknemer ten voordele komen van een concurrent. Met het overeenkomen van een concurrentiebeding kan je als werkgever bij het sluiten van een arbeidsovereenkomst voorkomen dat jouw werknemers zomaar kunnen overstappen naar een ander bedrijf. Voorbeelden van beperkingen zijn plaats, tijd, functie en directe concurrentie.
Gevolgen overtreding concurrentiebeding door (ex-)werknemer
Overtreding van het beding zou normaal wanprestatie opleveren waarmee schadevergoeding kan worden gevorderd. Dit is echter moeilijk, aangezien de schade opgelopen door de overtreding niet makkelijk te bewijzen is. Daarom is het verstandig om in het beding een boete van een bepaald bedrag op te nemen. Deze kan worden opgeëist zonder dat de schade berekend en bewezen hoeft te worden. Ook als er nog geen rechter aan te pas is gekomen, verbeurt de werknemer de boetes. Het bedrag van de boete kan wel worden gematigd door de rechter.
Wat kan een advocaat voor je betekenen?
Een advocaat kan een concurrentiebeding voor jou als werkgever opstellen. Daarnaast kan een advocaat op het moment dat de betaling van de boete door de (ex-)werknemer uitblijft, is het verstandig om een zaak te starten. Hierbij is het erg belangrijk om een advocaat in te schakelen. Er kunnen twee verschillende vorderingen worden ingesteld:
- – betaling van de boete, indien niet mogelijk: beslaglegging.
- – verbod op straffe van dwangsom: de rechter kan een dwangsom opleggen bij overtreden van het concurrentiebeding. Omdat het een executoriale titel betreft, mag beslag worden gelegd zonder tussenkomst van een rechter.
Voordat je naar de rechter stapt is het van belang om de geldigheid van het concurrentiebeding te controleren en te kijken of een gunstige uitkomst van de procedure wel denkbaar is. Het is van groot belang om hierover juridisch advies te verkrijgen.
Het in de arm nemen van een advocaat hoeft niet duur te zijn
Dit zal blijken uit de prijsindicaties die je ontvangt van de aangesloten advocaten. Daarnaast is het ook mogelijk om in aanmerking te komen voor een overheidsvergoeding voor de gemaakte kosten van rechtshulp. Hierover kun je natuurlijk bij ons terecht voor vragen.
Meteen een advocaat vinden?
(334 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)