Ontslagen door je werkgever en hulp nodig van een advocaat?

Wat is belangrijk voor een werkgever bij ontslag?

Helaas komt het geregeld voor dat het onwenselijk of zelfs onmogelijk is om het dienstverband met een of meerdere werknemer(s) voort te zetten. Het uiteindelijke ontslag door de werkgever kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer je als werkgever in de positie komt waarin je (eventueel) een werknemer wilt of moet gaan ontslaan, zul je rekening moeten houden met verschillende zaken. Hierbij kan de hulp van een ontslag advocaat handig zijn.

Advocaat ontslag

Indien je ontslagen wordt of een ontslag wil indienen, kan de hulp van advocaten gespecialiseerd in het ontslag handig zijn. In ontslag zaken schakel je dan de hulp in van een arbeidsrecht advocaat die gespecialiseerd is in het ontslagrecht.

Opzegtermijn

Allereerst is de vraag belangrijk aan welke opzegtermijn je vast zit. Deze is afhankelijk van de duur en aard van de arbeidsovereenkomst.

Vergoeding

Daarnaast is het verstandig je van tevoren te verdiepen in de vergoeding waar de werknemer die ontslagen wordt recht op heeft. Een goede voorbereiding hiervan kan veel extra kosten besparen. Deze informatie zal je helpen een afweging te maken of ontslag daadwerkelijk wenselijk is en zo ja, op welke wijze dit dient te gebeuren. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop het dienstverband van een werknemer kan worden beëindigd.

Hoe kan ik een werknemer ontslaan?

De wet bepaalt welke redenen je als werkgever mag aanvoeren om een werknemer te ontslaan. Tegen ongeldige ontslagredenen wordt de werknemer in Nederland beschermd. Twijfel je of je op grond van een ongeldige reden bent ontslagen? Schakel dan de hulp in van een ontslag advocaat!

Ontslag met wederzijds goedvinden

Veelvoorkomend is het ontslag met wederzijds goedvinden. In dat geval wordt de beëindigingsvergoeding in onderling overleg met de werknemer vastgesteld. Hoewel er geen wettelijke basis bestaat voor de vergoeding die de werknemer in dat geval toekomt, kan de wettelijke transitievergoeding als uitgangspunt worden genomen. Het voordeel van deze wijze van ontslag is dat het UWV en de kantonrechter niet bij de procedure betrokken worden, waardoor de werkgever veel geld kan besparen.

Ontslag op staande voet

Als werkgever en werknemer er niet in slagen om samen overeenstemming te bereiken over het einde van de arbeidsovereenkomst, kan door beide partijen een ontslagprocedure worden gestart. De te volgen procedure (bij het UWV of de kantonrechter) hangt af van de situatie. Een ontslag op staande voet is alleen mogelijk als de werknemer zich ernstig heeft misdragen op de werkvloer. Denk bijvoorbeeld aan dat de werknemer zich schuldig heeft gemaakt aan diefstal, fraude of werkweigering.

Hoe kan een ontslag advocaat mij helpen?

Bereid je je voor op het ontslaan van een of meer werknemers en wil je weten aan welke voorwaarden je hierbij bent gebonden? Of heb je reeds een werknemer ontslagen en is er (mogelijk) sprake van overtreding van een concurrentiebeding door de ontslagen werknemer? Wil je weten of de ontslagen werknemer hier aan gehouden kan worden? In al deze situaties kan een ontslag advocaat je adviseren en helpen het beste resultaat voor jou als werkgever te behalen.

Lawspot advocaten

Indien je een juridisch probleem hebt, is het handig om de hulp van een van onze advocaten in te schakelen. Zo kun je bijvoorbeeld bellen naar 085 – 5000 202. Ook kun je contact opnemen via onderstaande contactbutton. Hierbij is het eerste gesprek gratis en vrijblijvend.

 

advocaat ontslag

Veelgestelde vragen ontslag

Wat is ontslag?

Ontslag noemt men ook wel opzegging. Het is een eenzijdige beëindiging van een arbeidsovereenkomst.

Wat is de opzegtermijn bij ontslag?

De opzegtermijnen zoals weergegeven in de tabel gelden voor ontslag bij een vast contract.

In dienst  Opzegtermijn
Korter dan 5 jaar 1 maand
Tussen de 5 en 10 jaar 2 maanden
Tussen de 10 en 15 jaar 3 maanden
15 jaar of langer 4 maanden

Hoeveel krijg ik bij ontslag?

Volgens de Arbeidsovereenkomstenwet is de opzegvergoeding gelijk aan het loon dat overeenkomt met de duur van de opzegtermijn of met het resterende deel van de opzegtermijn. Deze vergoeding bevat niet alleen het gewone loon, maar ook alle voordelen zoals die vermeld staan in de arbeidsovereenkomst.

Hoeveel kost een advocaat ontslag?

Doorgaans kost een ontslag advocaat tussen de 100 en 200 euro per uur. Hoeveel de advocaat in totaal kost, is afhankelijk van de duur en complexiteit van jouw zaak. Indien het gaat om een simpele zaak, is het vaak ook mogelijk van te voren vaste prijsafspraken te maken met de advocaat.

Kan je zomaar ontslagen worden?

De werkgever mag de werknemer alleen ontslaan als daarvoor een goede reden is, ook wel redelijke grond genoemd. Dit is genoemd in het ontslagrecht. In veel situaties dient de werkgever wel eerst te proberen de werknemer te herplaatsen.

Kan je werkgever je ontslag weigeren?

Als de werkgever het ontslag weigert, tast dit niet de geldigheid van het ontslag aan. De werknemer loopt dan wel het risico dat de werkgever de betaling van de opzeggingsvergoeding zal vragen die hij gelijkstelt aan het loon dat overeenkomt met de duur van de opzeggingstermijn, die de werknemer volgens de werkgever langer had moeten presteren.

Kan je midden in de maand ontslag nemen?

Bij het nemen van ontslag gaat het om een kalendermaand, dus de opzegtermijn begint te lopen vanaf de 1e van de volgende maand. Dus als een werknemer bijvoorbeeld per 1 mei uit dienst wil gaan, dan moet hij zijn contract uiterlijk voor 1 april schriftelijk opzeggen. In de maand april dient hij dan gewoon nog te werken.

Kun je eerder weg dan de opzegtermijn?

Als de werknemer eerder weg wil dan het einde van de opzegtermijn, kan hij de werkgever vragen of hij wil instemmen met het eerdere ontslag. Als de werkgever hiermee instemt, dan is er sprake van een beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden.

Wat zijn de rechten en plichten van werknemers bij ontslag?

Als werknemer word je beschermd door de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) en het ontslagrecht.  De werkgever kan je dan ook niet zomaar ontslaan. Hij is namelijk verplicht om de ontslagprocedure via de kantonrechter te volgen of de ontslagprocedure via het UWV.

Wat kost het een werkgever om iemand te ontslaan?

Het kost een werkgever een zogenoemde transitievergoeding als het ontslag via het UWV of de kantonrechter loopt. Deze bedraagt 1/3 deel van het maandsalaris per gewerkt jaar met een maximum van 83.000 euro.

Wie betaalt kosten advocaat bij ontslag?

Meestal is het zo dat de werkgever de kosten voor een advocaat bij ontslag betaalt. Dit wordt dan in het ontslagvoorstel opgenomen. Indien dit niet het geval is, kun je hier gerust naar vragen bij de werkgever.

Arbeidsrecht advocaat uit eigen regio

Onze gespecialiseerde advocaten staan je graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. Je vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar je ook woont, bij ons vind je een advocaat bij jou in de buurt die specialist is in arbeidsrecht zaken.

 


Meteen een advocaat ontslag vinden?

 

(274 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

4.5/5
Klanten beoordelen Lawspot gemiddeld met een 9,3

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

2. Advocaat gekoppeld

Er wordt automatisch een advocaat aan je gekoppeld, voor het beste resultaat.

Snel een gespecialiseerde ontslag werkgever advocaat nodig?

Lawspot.nl helpt je bij het vinden van een goede advocaat. Onze aangesloten advocaten zijn gecertificeerd en wij gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Het gebruik van Lawspot.nl is gratis en geheel vrijblijvend. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste advies kan geven.

 

badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

Gratis arbeidsrecht advocaten vergelijken

Er wordt een advocaat toegewezen op basis van jouw juridische probleem. Zo ontvang je de advocaat die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare arbeidsrecht advocaat?

Plaats gratis jouw zaak!

Meer weten?

 

Bel nu