Problemen op het werk? Juridisch advies van een arbeidsrecht advocaat?

Heb je advies nodig van een arbeidsrecht advocaat? Over ontslag? Of over een arbeidscontract? Lees hier hoe een advocaat die specialist is in het arbeidsrecht je succesvol kan bijstaan.

Wat is het arbeidsrecht?

Het arbeidsrecht regelt de verhouding tussen werknemer en werkgever. Het omvat eigenlijk alles wat te maken heeft met arbeidsrelaties.

Bescherming werknemers

Aan de ene kant regelt het arbeidsrecht de bescherming van werknemers tegen werkgevers. Zo kan een werknemer niet zomaar worden ontslagen en hebben werknemers recht op een wettelijk vastgesteld minimumloon en bepaald aantal vrije dagen.

Belang werkgever

Aan de andere kant is het arbeidsrecht ook van belang voor de werkgever. Bijvoorbeeld wanneer een werknemer arbeidsongeschikt raakt of wanneer een ex-werknemer zich niet houdt aan een non-concurrentiebeding.

Arbeidsongeschiktheid advocaat

Op zoek naar een gespecialiseerde arbeidsongeschiktheid advocaat? Schakel snel een van onze advocaten arbeidsongeschiktheid in!

Uitgangspunt arbeidsrecht

Goed werkgeverschap en goed werknemerschap zijn de uitgangspunten van het arbeidsrecht. Daarom zijn deze uitgangspunten ook wettelijk vastgelegd. Het betekent dat de werkgever goed om moet gaan met zijn werknemers en dat de werknemers ook goed om moeten gaan met de werkgevers.

Wat kan een arbeidsrecht advocaat voor jou betekenen?

In het arbeidsrecht zijn veel geschillen mogelijk. Denk bijvoorbeeld bij het aanvechten van een ontslag, het afspreken van een vaststellingsovereenkomst, het aanvechten van een concurrentiebeding, of geschillen over verlof en vakantie. Een arbeidsrecht advocaat kan jou bij alle soorten arbeidsrecht geschillen bijstaan.

Waarom een arbeidsrecht advocaat?

Het arbeidsrecht bestaan niet alleen uit veel wettelijke bepalingen. Naast de wet zijn beginselen zoals goed werkgeverschap en goed werknemerschap belangrijk, ook zijn cao’s van belang. Je moet dus rekening houden met een heleboel regels. Een arbeidsrecht advocaat heeft de benodigde kennis en ervaring om jou te helpen. Een advocaat weet welke regels van belang zijn en wat de beginselen in praktijk precies betekenen.

Vergoedingen

Vaak ontstaan er geschillen over vergoedingen. Aangezien het om veel geld kan gaan, is het verstandig om advies in te winnen van een arbeidsrecht advocaat over:

Opzegtermijnen

Ook de opzegtermijnen, die in elke arbeidsovereenkomst zijn opgenomen, kunnen voor problemen zorgen. Houd altijd rekening met deze termijnen voordat je ontslag neemt of geeft:

Concurrentiebeding

Werkgevers willen soms voorkomen dat je ontslag neemt om bij een concurrent te gaan werken, of dat je voor jezelf gaat beginnen. Daarom maakt een concurrentiebeding soms deel uit van je contract. Op het overtreden van een concurrentiebeding kan een aanzienlijke boete staan. Wees daarom altijd bewust hiervan bij het aangaan van nieuw werk of wanneer je als zelfstandige gaat werken, nadat je bij je ex-werkgever bent vertrokken:

Ontslagrecht

Een apart deel van het arbeidsrecht vormt het ontslagrecht. Ontslag kan grote gevolgen hebben. Je raakt je inkomen en misschien wel je droombaan kwijt. Ook kan je het recht op een uitkering kwijtraken, of kom je in problemen met het vinden van een nieuwe baan. Vanwege de grote gevolgen die een ontslag kan hebben, is het ontslagrecht gedetailleerd opgenomen in de wet. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen:

Veranderingen in bedrijf

Het arbeidsrecht bepaalt ook het een en ander ten aanzien van veranderingen in het bedrijf. Deze veranderingen kunnen namelijk grote gevolgen hebben op bijvoorbeeld functies, salarissen en het aantal werknemers op een afdeling. Er zijn specifieke regels in het geval van:

Geschil met werknemer

Heb je een geschil met jouw werkgever of werknemer en kunnen jullie er samen niet uitkomen? Of heb je hulp nodig bij het opstellen van goede arbeidscontracten of een vaststellingsovereenkomst? Dan heb je behoefte aan een goede arbeidsrecht advocaat. Een advocaat adviseert, staat jou bij in arbeidsgeschillen en kan jou helpen om een goede arbeidsverhouding tot stand te brengen.

Wat kost een arbeidsrecht advocaat?

In de meeste gevallen brengt een advocaat een uurtarief in rekening. Dit tarief hangt vaak af van de ervaring van de advocaat en de grootte van het kantoor. Dit betekent niet dat een gespecialiseerde arbeidsrecht advocaat heel veel geld hoeft te kosten. Er zijn manieren om een goede advocaat te krijgen zonder er te veel geld voor te betalen. bijvoorbeeld door gesubsidieerde rechtsbijstand of een rechtsbijstandverzekering.

Arbeidsrecht advocaat bij jou uit de regio

Onze gespecialiseerde advocaten staan je graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. Je vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden en Utrecht. Waar je ook woont, bij ons vind je een advocaat bij jou in de buurt die specialist is in arbeidsrecht zaken.

Veelgestelde vragen arbeidsrecht

Ik ben op staande voet ontslagen wat nu?

Ben je op staande voet ontslagen? Teken dan nog niets, je werkgever kan je hiertoe niet verplichten. Bij ontslag op staande voet verlies je per direct je contract, inkomen en soms zelfs het recht op een uitkering. Teken daarom protest aan tegen je ontslag als je het er niet mee eens bent. Het is ook verstandig om snel een advocaat in te schakelen.

Hoe vaak mag mijn arbeidsovereenkomst worden verlengd?

Jouw arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd mag niet onophoudelijk worden verlengd. Na 3 jaar aan arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd heb je recht op een vast contract. Voorwaarde hierbij is dat deze arbeidsovereenkomsten elkaar opvolgen. Er mag maximaal een tussenperiode van 3 maanden tussen een contract zitten. Zit er meer tijd tussen, dan is er geen sprake van opeenvolgende contracten. In het blog ketenregeling lees je hier meer over.

Is proeftijd verplicht?

Het afspreken van proeftijd is niet verplicht. Je werkgever kan hiervoor kiezen als hij een contract met jou aangaat voor meer dan 6 maanden. De maximale proeftijd hangt af van de totale duur van het contract. Tenslotte moet de werkgever de proeftijd schriftelijk vastleggen. De proeftijd mag nooit langer dan 2 maanden zijn.

Werkgever gaat niet akkoord met ziekmelding, wat nu?

Gaat jouw werkgever niet akkoord met je ziekmelding, maar kan je echt niet werken? Stuur dan een aangetekende brief naar je werkgever. Vermeld hierin de datum van de eerste ziektedag en dat je bereid bent om weer te gaan werken zodra je niet meer ziek bent. Geef in de brief ook aan dat je graag doorgestuurd wil worden naar de bedrijfsarts of arbo-arts. Je bent niet verplicht om je werkgever in te lichten over welke klachten je precies hebt.

Kan de arbeidsovereenkomst tussentijds worden opgezegd?

Wanneer jijzelf als werknemer de overeenkomst tussentijds wil beëindigen betekent dit dat je ontslag neemt. Hierbij moet je opletten op de ontslag termijn en eventueel andere gemaakte afspraken. Ook heb je na het zelf nemen van ontslag geen recht op een WW-uitkering of ontslag vergoeding.

De werkgever mag de overeenkomst alleen tussentijds beëindigen wanneer jij hiermee akkoord gaat, of wanneer er toestemming is verleend door het UWV. Bijvoorbeeld wegens bedrijfseconomische redenen.

Heb ik recht op een transitievergoeding?

De transitievergoeding is een financiële compensatie vanuit jouw werkgever na ontslag. Je hebt hier recht op wanneer je door de werkgever bent ontslagen. Neem je zelf ontslag? Dan hangt jouw recht op transitievergoeding af van de reden waarom je ontslag neemt. je hebt na het zelf nemen van ontslag alleen recht op een transitievergoeding als er sprake is van een ernstige situatie zoals (seksuele) intimidatie. De hoogte van de vergoeding hangt af van het aantal jaren dat je gewerkt hebt en van je toenmalige salaris.


Meteen een arbeidsrecht advocaat vinden?

 

(286 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

4.5/5
Klanten beoordelen Lawspot gemiddeld met een 9,3

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

2. Advocaat gekoppeld

Er wordt automatisch een advocaat aan je gekoppeld, voor het beste resultaat.

Snel een gespecialiseerde arbeidsrecht advocaat nodig?

Lawspot.nl helpt je bij het vinden van een goede advocaat. Onze aangesloten advocaten zijn gecertificeerd en wij gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Het gebruik van Lawspot.nl is gratis en geheel vrijblijvend. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste advies kan geven.

 

badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

Gratis advocaten vergelijken

Er wordt een advocaat toegewezen op basis van jouw juridische probleem. Zo ontvang je de advocaat die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare arbeidsrechtadvocaat?

Plaats gratis jouw zaak!

Meer weten?

 

Bel nu