Arbeidsongeschiktheid advocaat

Waarmee kan een arbeidsongeschiktheid advocaat jou helpen?

Iedereen is af en toe wel eens een dagje ziek, waardoor het niet mogelijk is om naar het werk te gaan. Echter kan er ook sprake zijn van langdurige ziekte, of bijvoorbeeld een handicap waardoor men niet meer kan werken. Arbeidsrechtelijk gezien ontstaat er dan een nieuwe situatie. Deze situatie is vaak erg ingewikkeld en kan spanningen aan zowel de zijde van de werknemer als de werkgever teweegbrengen. Soms kan hier de hulp van een arbeidsongeschiktheid advocaat nodig zijn.

Wet verbetering Poortwachter

Deze wet bevat alle rechten en verplichtingen die gelden voor zowel de werkgever als de werknemer. Als je als werknemer ziek wordt, heb je in principe recht op 104 weken doorbetaling. Indien de bedrijfsarts van oordeel is dat je weer meer kunt doen, start je met re-integratie. Als je het hier niet mee eens bent, is er de mogelijkheid om een deskundigenoordeel aan te vragen. Als je na 104 weken nog niet aan het werk kunt, stopt het recht op salaris en kan de werkgever je ontslaan.

Arbeidsongeschiktheid advocaat

Voor beide partijen is het vervelend als er arbeidsongeschiktheid intreedt. Voor de werknemer is de gezondheid onzeker, waardoor de nodige zorgen ontstaan. Als werkgever wil je natuurlijk het beste voor je werknemers, maar ook met je bedrijf. Dan kunnen de kosten voor een zieke werknemer nogal vervelend zijn. Hierover kunnen spanningen ontstaan, waar een advocaat arbeidsongeschiktheid hulp kan bieden.

Rol arbeidsongeschiktheid advocaat bij werkgever

Als werkgever voel je je waarschijnlijk machteloos indien een werknemer langdurig ziek is. De werknemer krijgt namelijk goede financiële bescherming, terwijl de kosten voor de werkgever nogal hoog kunnen oplopen. Voor de werkgever gelden de volgende verplichtingen:

  • Werkgever is verplicht 104 weken het loon van werknemer door te betalen
  • Werkgever heeft een re-integratieplicht. Dit houdt in dat hij, samen met werknemer, alles eraan doet om gepaste en vervangende werkzaamheden te zoeken
  • In een aantal gevallen zijn er uitzonderingen. Hierbij is het dan alsnog mogelijk om de arbeidsovereenkomst via de kantonrechter te ontbinden.

Dit soort verplichtingen kunnen nogal wat vragen oproepen, zoals

  • Moet ik als werkgever het gehele loon voor 104 weken door betalen?
  • In welke gevallen is het wel mogelijk de arbeidsovereenkomst binnen de eerste twee jaar te ontbinden?
  • Welke gevolgen zijn er indien een werknemer arbeidsongeschikt is geworden door een bedrijfsongeval?

Het is aan te raden om in zulke gevallen een advocaat gespecialiseerd in het arbeidsongeschiktheidsrecht in te schakelen. Deze arbeidsongeschiktheid advocaat kan je bijstaan en juridische hulp bieden.

Rol arbeidsongeschiktheid advocaat bij werknemer

Als je als werknemer ziek wordt, is natuurlijk je gezondheid onzeker wat nogal wat zorgen met zich mee kan brengen. Gelukkig is er wel de nodige bescherming wat betreft inkomen en baan. Werknemers hebben bijvoorbeeld de volgende plichten:

  • Zowel werknemer als werkgever hebben een re-integratieplicht. Jullie moeten er samen alles aan doen om vervangend en gepast werk te vinden.

Echter kunnen de rechten en plichten per geval verschillen, waardoor er vragen omhoog kunnen komen, zoals:

  • Wat zijn mijn rechten en plichten na de 104 weken ziekte?
  • Wat kan ik doen als ontslag dreigt tijdens de eerste 104 weken?

Met de hulp van een advocaat kunnen jullie samen deze kwesties uitzoeken, waarbij de advocaat deze zaken kan verhelderen.

Onze advocaten van lawspot zijn gespecialiseerd in het arbeidsongeschiktheidsrecht en kunnen je de juridische hulp geven die nodig is!

Veelgestelde vragen over arbeidsongeschiktheid

Wat is arbeidsongeschiktheid?

Met arbeidsongeschiktheid wordt bedoelt dat men fysiek of geestelijk niet meer in staat is om te werken, voor een langere tijd. Men kan geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn.

Hoe wordt arbeidsongeschiktheid bepaald?

Eerst stelt een UWV-arts of men arbeidsongeschikt is. Vervolgens wordt de mate van arbeidsongeschiktheid bepaald door te kijken naar het verschil tussen het voorheen verdiende loon en het loon dat men ondanks zijn beperkingen nog kan verdienen.

Wie bepaalt arbeidsongeschiktheid?

De arts en de arbeidsdeskundige van het UWV bepalen de mate van arbeidsongeschiktheid aan de hand van een sociaal-medische beoordeling.

Wat te doen bij arbeidsongeschiktheid?

Als je ziek wordt, is je werkgever verplicht de eerste twee jaar vanaf de ziekte 70% van het loon door te betalen. Na 2 jaar geldt deze verplichting niet meer. Dan heb je mogelijk wel recht op een WIA-uitkering. Hierover krijg je na 88 weken vanaf ziekte een brief van het UWV.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

4.5/5
Klanten beoordelen Lawspot gemiddeld met een 9,3

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

2. Advocaat gekoppeld

Er wordt automatisch een advocaat aan je gekoppeld, voor het beste resultaat.

Snel een gespecialiseerde arbeidsongeschiktheid advocaat nodig?

Lawspot.nl helpt je bij het vinden van een goede advocaat. Onze aangesloten advocaten zijn gecertificeerd en wij gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Het gebruik van Lawspot.nl is gratis en geheel vrijblijvend. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste advies kan geven.

 

badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

Gratis advocaten vergelijken

Er wordt een advocaat toegewezen op basis van jouw juridische probleem. Zo ontvang je de advocaat die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare arbeidsongeschiktheid advocaat?

Plaats gratis jouw zaak!

Meer weten?

 

Bel nu