U mag op ieder moment stoppen met een particuliere opleiding of cursus; annuleringskosten of boetes hoeft u niet te betalen. De kosten die de opleider voor u gemaakt heeft, moet u wel betalen.
Stap 1: controleer of de opleiding particulier is
Een andere naam voor een particuliere school is een privéschool. Voor opleidingen bij dergelijke scholen heeft u geen recht op studiefinanciering en moet u de opleiding zelf betalen. Voorbeelden van particuliere scholen zijn de NTI, LOI en NCOI, maar ook rijscholen.
Stap 2: controleer het bedrag dat u dient te betalen
U mag op ieder moment stoppen met een particuliere opleiding of cursus, annuleringskosten of boetes hoeft u niet te betalen. De kosten welke de opleider gemaakt heeft voor u, zoals administratieve kosten, moet u wel betalen. Wanneer u bedenktijd heeft kan het voorkomen dat u niks hoeft te betalen.
Geen annuleringskosten
Bij de inschrijving bij een particuliere cursus of opleiding krijgt u de algemene voorwaarden, waarin afspraken staan over het stoppen met de cursus of opleiding.
Enkele afspraken zijn niet geldig, zoals wanneer er in de voorwaarden staat dat u alsnog verplicht bent tot betaling van het gehele lesgeld of dat de opleider bepaalde annuleringskosten in rekening brengt. Dit mag een opleiding volgens de wet niet vragen. Deze algemene voorwaarden zijn vernietigbaar via een bepaalde brief indien u wenst stoppen met de opleiding.
Gemaakte kosten
De kosten welke de opleider voor u heeft gemaakt, denk aan administratieve kosten, moet u wel betalen. Wanneer de opleiding nog niet gestart is hoeft u slechts de inschrijf- of administratiekosten te betalen.
Indien de opleiding wel gestart is, dan betaalt u van de opleidingskosten ook een deel. De gemaakte kosten moeten bewezen worden door de opleider. Deze kosten worden ook wel redelijke kosten genoemd.
Voorbeelden
Voorbeelden van redelijke kosten zijn inschrijf- of administratiekosten, de kosten van lesmateriaal en de kosten van het deel van de opleiding die al wel door u gevolgd is.
Bedenktijd
U heeft 14 dagen bedenktijd wanneer u zich heeft aangemeld via het internet, telefoon, op straat of aan de deur voor de opleiding. Binnen deze termijn kunt u kosteloos en zonder opgegeven reden annuleren. Als u al wel betaald heeft krijgt u het betaalde bedrag terug.
Stap 3: verstuur een brief naar de opleider
Bent u met de opleiding of cursus gestopt en wil de opleider dat u te veel betaalt, dan adviseren wij u in gesprek te gaan over een oplossing. Indien jullie er samen niet uitkomen kunt u onze voorbeeldbrief ‘kosten voor het annuleren van een opleiding of cursus’ versturen. Zorg ervoor dat u een kopie van deze brief voor uzelf bewaard.
Stap 4: stap naar de geschillencommissie
Heeft de opleider niet gereageerd op de brief of weigert hij u in het gelijk te stellen, stuur dan uw klacht naar de zogenoemde geschillencommissie. Die zal beslissen over het bedrag dat u dient te betalen.
Controleren
Zorg ervoor dat u van tevoren controleert of de opleiding bij de geschillencommissie is aangesloten. Dit kunt u vinden in de algemene voorwaarden. U kunt uw klacht alleen naar de geschillencommissie sturen wanneer de opleiding hierbij is aangesloten.
Stap 5: stap naar de rechter
Wanneer u het oneens bent met de factuur die door de opleider is gestuurd en deze opleider niet is aangesloten bij de zogenoemde geschillencommissie, kunt u de keuze maken om de factuur onbetaald te laten. In de gestuurde brief heeft u de redenen hieromtrent al vermeld.
Voor de opleider is er de mogelijkheid om vervolgens naar de rechter te stappen om de betaling te eisen. U loopt wel degelijk het risico dat u extra kosten moet betalen indien de rechter het oneens met u is.
U kunt bij de rechter terugbetaling eisen wanneer u het geld of een deel voor de cursus of opleiding reeds betaald heeft. Hulp van een advocaat is hierbij mogelijk, maar niet verplicht.
Als u van tevoren advies wilt inwinnen kunt u contact opnemen met een van onze juristen. U kunt, indien u dit heeft, contact opnemen met uw rechtsbijstand verzekering.
Contact opnemen
Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.