Alimentatieleed

Alimentatieleed

Lijfsdwang

In het geval dat een alimentatieplichtige niet betaalt, kan er lijfsdwang worden opgelegd. Dit dwangmiddel kan worden vergeleken met hechtenis. Het enige verschil is dat er niet een strafbaar feit is gepleegd. Het doel achter de lijfsdwang is door middel van het uitoefenen van druk op de alimentatieplichtige bewerkstelligen dat deze gaat betalen.

Niet snel opgelegd

Lijfsdwang is de meest vergaande maatregel die een rechter bij wanbetaling van alimentatie kan opleggen. Het ontneemt namelijk de persoonlijke vrijheid van de alimentatieplichtige. Daarnaast bestaan er geen garanties dat de alimentatieplichtige door het toepassen van de lijfsdwang overgaat tot betaling van de alimentatie.

Betalingsonmacht

Als de alimentatieplichtige zich beroept op betalingsonmacht, kan er geen lijfsdwang worden opgelegd. De alimentatieplichtige moet aannemelijk maken of bewijzen dat hij niet kan betalen.

Voorbeelden

Lijfsdwang kan worden gezien als een stok achter de deur voor zij die wél kunnen betalen, maar kan niet worden opgelegd aan zij die niet kunnen betalen. Het afgelopen jaar is lijfsdwang daarom slechts enkele keren opgelegd. Een vrachtwagenchauffeur uit Brabant heeft 30 dagen in de cel gezeten. Zijn schuld bedroeg €30.000.

Een man uit Noord-Holland verzuimde sinds 2003 om de alimentatie á €3.600 per maand te betalen aan zijn ex. Hij was €139.000 schuldig en moest drie maanden zitten.

Tot slot heeft de rechter in Maastricht lijfsdwang opgelegd toen de alimentatieplichtige niet aannemelijk kon maken dat hij er sprake was van betalingsonmacht.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Meer weten over alimentatie?

Meer weten over familierecht?

Leer meer over o.a.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

Veel gelezen artikelen

Bel nu