Indien je besluit uit elkaar te gaan als partners, kun je afspraken maken betreffende de alimentatie. Dit geldt voor voor zowel jouw partner als kind. Dit kun je zelf doen, maar je kunt hierbij ook de hulp inschakelen van een mediator of een familierecht advocaat. Hieronder leggen we uit hoe je alimentatie kan aanvragen.
Alimentatie voor jouw partner
De partneralimentatie is in het leven geroepen om je ex-partner te helpen bij het voorzien van de levensonderhoud, indien deze dit zelf niet kan. Hierover kun je na het beëindigen van het geregistreerde partnerschap of het huwelijk afspraken maken, die vervolgens schriftelijk vastgelegd worden in bijvoorbeeld een echtscheidingsconvenant. Hiervoor wordt vaak hulp gezocht bij een notaris of een advocaat. Mocht je er samen niet uitkomen, kan de rechter ook de regeling voor de alimentatie vaststellen. De wijze van betaling kom je normaal gesproken samen overeen.
Alimentatie voor jouw kind
Mochten jullie samen kinderen hebben, moet er ook voor hen de alimentatie en de hoogte hiervan bepaald zijn. Deze is bedoeld om je kind(eren) tot 21 jaar te voorzien in hun levensbehoeften en verzorging. Deze alimentatie voor jouw kind kun je vastleggen in een ouderschapsplan. Ook bij de kinderalimentatie kan, indien je er samen niet uitkomt, de rechter de regeling voor de alimentatie vaststellen. De wijze van betaling kom je normaal gesproken samen overeen.
Niet betalen van de alimentatie
Je kunt contact opnemen met het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) indien jouw ex-partner zich weerhoudt van het betalen van de alimentatie. Je kunt hulp vragen bij het LBIO in de volgende gevallen: wanneer de rechter de bijdrage voor het onderhoud vastgesteld heeft. Daarnaast indien de betalingsachterstand ten minste 1 maand is en deze ten minste 10 euro bedraagt. Verder dat de betalingsachterstand niet ouder is dan zes maanden. Tot slot dat jouw ex weet op welke bankrekening de alimentatie gestort moet zijn. Deze aanvraag kun je doen via de website van het LBIO.
Het wijzigen of beëindigen van de alimentatie
Het is natuurlijk mogelijk dat na een bepaalde periode de alimentatie niet meer pat, waardoor het overeengekomen bedrag onredelijk is als gevolg van omstandigheden die veranderd zijn. In zulke situaties kun je bij de rechter een verzoek indienen tot wijziging of beëindiging van de regeling van de alimentatie. Een advocaat is hier, net als bij het vaststellen van de alimentatie, vereist, omdat deze slechts de bevoegdheid heeft om bij de rechter schriftelijke stukken in te dienen.