In beginsel blijft de verplichting tot alimentatie bestaan ondanks het feit dat er geen contact meer is tussen de ouder en het kind, ook al is het kind 18 jaar.
Er zijn uitzonderingen op deze hoofdregel waardoor de alimentatieverplichting stopt.
Alimentatieplicht
De verplichting tot de betalingen van de zogenaamde alimentatie omtrent kinderen vindt zijn oorsprong in het ouderschap.
Wie krijgt de alimentatie?
Het idee hierachter is dat bij ouders die niet langer samen zijn, een van de ouders niet een onevenredige last draagt in de verzorging van het kind. De ouder bij wie het kind woont, ontvangt alimentatie van de andere ouder.
Ook niet-erkende kinderen kunnen recht hebben op alimentatie.
Omgangsrecht
Het omgangsrecht houdt in dat beide ouders van een kind recht hebben op contact en daarmee omgang met hun kind, zolang dit geen kwaad doet aan het kind. Soms is het heel duidelijk wanneer hier sprake van is, maar niet altijd. Dan kan de rechter het recht op omgang wegnemen van de ouder.
In de wet
De hoofdregel blijft het recht op omgang. Dit volgt uit artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) waarin het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer is opgenomen.
Speciale regelingen
Doorgaans is het zo dat de omgang wordt geregeld in speciale regelingen. Dit omgangsrecht hoeft in de praktijk niet gehonoreerd te worden, maar mag niet verhinderd worden door een van de ouders. Kinderen mogen nooit slachtoffer worden van ruzie tussen hun ouders.
Rol van de rechter
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat één van de ouders de omgang van de andere ouder met het kind verhindert.
Kan de rechter een ouder dwingen?
In dergelijke gevallen bestaat er dan ook de mogelijkheid voor die ouder om naar de rechter te gaan om de andere ouder te kunnen dwingen om aan zijn deel van de omgangsregeling te voldoen.
Ondanks ontevredenheid, mag een ouder niet zomaar stoppen met het betalen van alimentatie. De plicht om alimentatie te betalen blijft dus bestaan, ook al heeft de ouder geen contact meer met het kind en is het kind ouder dan 18 jaar.
Veelgestelde vragen
Is alimentatie verplicht na 18 jaar?
In beginsel bestaat er een alimentatieplicht tot het kind 21 jaar geworden is.
Is het niet betalen van alimentatie strafbaar?
Ja, dit kan leiden tot een gevangenisstraf van één jaar.
Hoeveel alimentatie 18 jarige?
Als een kind 18 wordt blijft de hoogte van de alimentatie hetzelfde als daarvoor.
Kan je afzien van kinderalimentatie?
Het is niet mogelijk om af te zien van het betalen van kinderalimentatie. Als ouder heb je een zorgplicht totdat het kind 21 jaar geworden is.
Meer weten over alimentatie?
- Kind 18 jaar geen alimentatie
- Geen alimentatie betalen door schulden
- Alimentatieleed
- Kinderalimentatie
- Verval kinderalimentatie
Familierecht advocaat uit eigen regio’:
Onze gespecialiseerde advocaten staan je graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. Je vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar je ook woont, bij ons vind je een advocaat bij jou in de buurt die specialist is in familierecht zaken.
Contact opnemen
Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.