Algemene voorwaarden voldoen vaak niet aan de wettelijke eisen. Terwijl deze voorwaarden er juist zijn om jou als ondernemer in te dekken tegen risico’s. We zetten de vijf belangrijkste valkuilen bij het gebruik van algemene voorwaarden voor je op een rij.

 

Algemene voorwaarden zorgen ervoor dat je jezelf als ondernemer indekt tegen risico’s. Dus ja, ze zijn essentieel bij het sluiten van een overeenkomst. Zorg er dus voor dat je algemene voorwaarden voldoen aan de wettelijke richtlijnen. En stap niet in een van de vijf valkuilen die we hier toelichten.

Valkuil 1: Algemene voorwaarden gelden niet

Algemene voorwaarden zijn niet automatisch geldig. Vaak worden algemene voorwaarden niet op een overeenkomst ‘van toepassing verklaard’. Of is de klant niet op tijd op de hoogte gebracht van de algemene voorwaarden. Als ondernemer kun je daar dan niet naar verwijzen.

Valkuil 2: Algemene voorwaarden zijn onvolledig

Een ondernemer vergeet in de algemene voorwaarden gevolgschade uit te sluiten. Of om het schadebegrip duidelijk te omschrijven. Wanneer de algemene voorwaarden onvolledig zijn, kunnen de gevolgen desastreus zijn en zelfs leiden tot een faillissement.

Valkuil 3: Algemene voorwaarden zijn onredelijk bezwarend of in strijd met de wet

Niet alle voorwaarden mogen worden overeengekomen. Er gelden strenge regels wanneer je als ondernemer een overeenkomst sluit met een consument. Sommige algemene voorwaarden zijn onredelijk bezwarend of zelfs in strijd met de wet.

 

Plaats nu jouw zaak op Lawspot.nl

Wil jij algemene voorwaarden laten op stellen voor jouw onderneming? Of wil je de huidige algemene voorwaarden laten controleren? De juiste advocaat vind je op Lawspot.nl! Wij zorgen ervoor dat je binnen enkele klikken een advocaat hebt gevonden die bij jou en jouw budget past.

 

Klik hier om jouw zaak te plaatsen

Valkuil 4: Algemene voorwaarden zijn niet specifiek

Er wordt vaak – uit kostenoverwegingen of gemakzucht – geknipt en geplakt uit allerlei bestaande algemene voorwaarden. Nog los van het feit dat in sommige gevallen dit niet is toegestaan, ontstaat zo vaak een onsamenhangend en juridisch niet kloppend document.

Valkuil 5: Algemene voorwaarden zijn niet actueel

De algemene voorwaarden worden niet aangepast, wanneer de wet verandert. Of wanneer de service van een ondernemer verandert, de dienst of het product. Met een geschil kan een ondernemer niet terugvallen op de verouderde algemene voorwaarden en loopt zo een groot (financieel) risico.

Benieuwd hoe je niet in deze valkuilen stapt? Loop als ondernemer geen onnodige risico’s en laat u goed juridisch adviseren.