Lawspot Advocaten

Advocaat

Advocaat

Een advocaat is een persoon die optreedt in een rechtszaak voor zijn cliënt. Daarnaast geeft de advocaat juridisch advies en rechtsbijstand. In een rechtszaak of een andere procedure is het soms verplicht voor partijen om door een advocaat vertegenwoordigd te worden. Dit wordt ook wel procesvertegenwoordiging genoemd. Andere benamingen voor een advocaat in een procedure zijn pleiter, raadsman of raadsvrouw.

Hoe word je advocaat?

Advocaten doorlopen allereerst de studie rechtsgeleerdheid. Daarna moeten zij de beroepsopleiding advocaat van de Nederlandse Orde van Advocaten volgen. Als je wel rechten hebt gestudeerd maar de beroepsopleiding niet hebt doorlopen, ben je een jurist. De beëdiging vindt plaats in het arrondissement waar ook het kantoor zit. De Advocatenwet is van toepassing op hun werkzaamheden.

Het beroepsgeheim

Daarnaast geldt voor advocaten ook het beroepsgeheim waar zij zich aan moeten houden. Dit beroepsgeheim houdt in dat zij vertrouwelijke informatie van hun cliënt niet aan derden mogen delen zonder dat deze cliënt hiervoor toestemming heeft gegeven. In een strafprocedure staat het beroepsgeheim in de weg aan het verplichten van een advocaat tegen zijn cliënt te getuigen. Een andere benaming voor een advocaat in een procedure is raadsman.

Is een advocaat verplicht?

Het hangt van het type procedure af of u een  moet inschakelen in een rechtszaak. In onderstaande tabel leest u terug wanneer de begeleiding van deze verplicht is en wanneer niet. Natuurlijk geldt dat het meestal erg slim kan zijn om raad te vragen van een expert, ook als het niet verplicht is. Dus van een advocaat of een andere juridische specialist.

Type procedure Advocaat verplicht? Advocaat verplicht bij hoger beroep
Geschillen tussen particulieren en/of organisaties Niet bij kantonrechter, wel bij civiele rechter Ja
Procedures tegen overheidsorganisaties Nee Nee
Strafrechtelijke procedures Nee Nee

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

Advocaat

Veel gelezen artikelen

Bel nu