Een advocaat is een persoon die optreedt in een rechtszaak voor zijn cliënt. Daarnaast geeft de raadsman juridisch advies en rechtsbijstand. In een rechtszaak of een andere procedure is het soms verplicht voor partijen om door een advocaat vertegenwoordigd te worden. Dit wordt ook wel procesvertegenwoordiging genoemd. Andere benamingen voor een advocaat in een procedure zijn pleiter, raadsman of raadsvrouw.
Hoe word je advocaat?
Je wordt een rechtsgeleerde na het doorlopen van de studie rechtsgeleerdheid. Daarna moeten zij de beroepsopleiding advocaat van de Nederlandse Orde van Advocaten volgen. Als je wel rechten hebt gestudeerd maar de beroepsopleiding niet hebt doorlopen, ben je een jurist. De beëdiging vindt plaats in het arrondissement waar ook het kantoor zit. De Advocatenwet is van toepassing op hun werkzaamheden.
Het beroepsgeheim
Daarnaast geldt voor een raadsman het beroepsgeheim waar zij zich aan moeten houden. Dit beroepsgeheim houdt in dat zij vertrouwelijke informatie van hun cliënt niet met derden mogen delen zonder dat deze cliënt hiervoor toestemming heeft gegeven. In een strafprocedure staat het beroepsgeheim in de weg aan het verplichten van een raadsman tegen zijn cliënt te getuigen.
Wanneer is een advocaat verplicht?
Het hangt van het type procedure af of je een raadsman moet inschakelen in een rechtszaak. In onderstaande tabel lees je terug wanneer de begeleiding van deze verplicht is en wanneer niet. Natuurlijk geldt dat het meestal erg slim kan zijn om raad te vragen aan een expert, ook als het niet verplicht is. Dus van een raadsman of een andere juridische specialist.
Type procedure | Raadsman verplicht? | Raadsman verplicht bij hoger beroep |
Geschillen tussen particulieren en/of organisaties | Niet bij kantonrechter, wel bij civiele rechter (rechtbank) | Ja |
Procedures tegen overheidsorganisaties | Nee | Nee |
Strafrechtelijke procedures | Nee | Nee |
Kosten advocaat
De kosten zijn uiteraard afhankelijk van de advocaat, een raadsman bepaalt namelijk zelf zijn uurtarief. Samen met je advocaat kan je een kostenplaatje maken inclusief mogelijk bijkomende kosten van de rechtszaak.
Indien je een lager inkomen hebt, dan kan je eventueel in aanmerking komen voor een ‘gesubsidieerde rechtsbijstand’ of ‘een toevoeging’ die betaald wordt door de overheid. De Raad voor Rechtsbijstand beslist dan of u hier recht op heeft na aanvraag geregeld door je advocaat. Hoeveel je zelf betaalt hangt dus af van hoeveel je verdient
Verschil raadsman en mediator
In plaats van een raadsman zou je in sommige gevallen ook een mediator in kunnen schakelen voor hulp bij juridische problemen. Een mediator staat aan de kant van beide partijen en probeert er samen uit te komen, daarvoor is wel medewerking van beide partijen nodig. Een rechtszaak is dan niet nodig waardoor mediation vaak goedkoper en sneller is.
Contact opnemen
Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.
Advocaat uit eigen regio
Onze gespecialiseerde advocaten staan je graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. Je vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Eindhoven. Waar je ook woont, bij ons vind je een advocaat bij jou in de buurt die specialist is in jouw betreffende zaak.
Meer weten over een advocaat?
lees meer over een raadsman die kan helpen bij:
- Incassozaken
- Alimentatiezaken
- Faillissement rechtszaken
- Personen- en familie rechtszaken
- Echtscheidingszaken
Veelgestelde vragen over een advocaat
Wat kost een advocaat?
Het uur salaris van een advocaat hangt af van zijn uur salaris die een advocaat zelf mag bepalen.
Heb ik recht op een gratis advocaat?
Of je in aanmerking komt voor ‘gesubsidieerde rechtsbijstand’ of ‘een toevoeging’ die betaald wordt door de overheid, beslist de Raad voor Rechtsbijstand na aanvraag geregeld door je advocaat. Hoeveel je zelf betaalt, hangt af van hoeveel je verdient.
Wat heb je nodig om raadsman te worden?
Advocaten doorlopen allereerst de studie rechtsgeleerdheid. Daarna moeten zij de beroepsopleiding advocaat van de Nederlandse Orde van Advocaten volgen. Als je wel rechten hebt gestudeerd maar de beroepsopleiding niet hebt doorlopen, ben je een jurist.