Advocaat inschakelen

Advocaat inschakelen

Wil je een rechtszaak starten? Moet je voor de rechter komen? Om je bij te staan kun je het beste een advocaat inschakelen. Je kan geholpen worden en worden doorgestuurd. Als je weinig geld hebt en een laag inkomen, dan krijg je begeleiding van een zogenaamde pro deo advocaat. Je betaalt dan alleen een eigen bijdrage. Hoe dat in elkaar steekt, lees je hieronder.

Juridische ondersteuning

Een advocaat biedt ondersteuning bij juridische problemen. Bijvoorbeeld als je gaat scheiden of bent ontslagen. Hij doet de volgende dingen:

  • Advies geven
  • Onderhandelen met de wederpartij
  • Samen met jou naar de rechtbank gaan als het tot een rechtszaak komt

Mediator of advocaat inschakelen?

Advocaat

In het geval van juridische problematiek kan ook een mediator hulp bieden. Het verschil met mediation is dat advocaten alleen aan jou hulp bieden. Daarnaast mag een advocaat je verdedigen in de rechtszaal. Het is wel mogelijk om een advocaat in te schakelen die hulp kan bieden bij mediation. Lees hier meer over een mediation advocaat.

Mediator

Een mediator helpt jou én de wederpartij om samen een oplossing te vinden, als je daarmee beiden akkoord gaat. Er komt dan geen rechtszaak aan te pas. Mediaton is vaak een snellere en daardoor een goedkoper optie.

Wat als je een rechtsbijstandverzekering hebt of bij een vakbond zit?

Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, is het verstandig contact met hen op te nemen voor juridische hulp. Ben je lid van een vakbond? Vraag of zij juridische hulp kunnen bieden. De vakbond helpt bij problematiek gerelateerd aan je werk. En af en toe ook bij andere zaken, bijvoorbeeld als je een vergoeding wilt ontvangen voor letselschade of hulp nodig hebt bij een uitkeringsaanvraag.

Kosten van het inschakelen van een advocaat

Het inroepen van hulp van een advocaat is niet gratis. De kosten verschillen per advocaat en advocatenkantoor. Een advocaat mag zelf bepalen hoeveel geld hij wil hebben voor zijn werkzaamheden. Vraag je advocaat hoeveel hij in rekening brengt en welke andere kosten nog bij een rechtszaak aan de orde komen. Op die manier kan je goed inschatten wat de totale kosten zullen zijn voordat je aan een proces begint.

Toevoeging

Als je een relatief laag inkomen en niet zo veel hebt gespaard, hoef je de kosten van een advocaat misschien niet zelf te voldoen. De overheid betaalt in sommige gevallen de kosten voor jou. Dit wordt een toevoeging genoemd. Je advocaat regelt de aanvraag hiervan. De Raad voor Rechtsbijstand maakt uiteindelijk de beslissing of je recht hebt op de toevoeging.

Eigen bijdrage

Als je een toevoeging krijgt, moet je nog wel steeds een zogenoemde eigen bijdrage betalen. Hoe hoog de bijdrage is die je moet betalen, is afhankelijk van de hoogte van je inkomen.

Wilt u meer weten over scheiden of heeft u advies nodig? Klik dan hier!

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

advocaat

Veel gelezen artikelen

Bel nu