Advocaat contractenrecht nodig? Zoek niet verder!

Wat is het contractenrecht?

Het contractenrecht staat ook wel bekend als het overeenkomstenrecht. Het is onderdeel van het verbintenissenrecht, wat op zijn beurt weer onderdeel is van het civiele recht. Het contractenrecht regelt niet alleen de duur en het eindigen van overeenkomsten, maar ook het opstellen en toepassen van overeenkomsten. Hierbij is soms de hulp van een advocaat gespecialiseerd in het contractenrecht nodig.

Soorten contracten in het contractenrecht

In Nederland worden er vaak belangrijke afspraken neergelegd in contracten. Contracten kunnen tussen veel verschillende partijen worden gesloten, bijvoorbeeld tussen verschillende bedrijven of tussen verschillende particulieren, maar ook tussen particulieren en bedrijven. Er zijn dan ook veel soorten contracten. Daarvan worden hieronder een aantal opgesomd.

Wanneer een contractenrecht advocaat inschakelen?

Het is in het contractenrecht niet verplicht om een advocaat in te schakelen. Echter kunnen problemen omtrent het contractenrecht vaak erg ingewikkeld en complex zijn, waardoor het wel aan te raden is om een advocaat in te schakelen. Lawspot beschikt over een team van gespecialiseerde advocaten die je kunnen helpen met problemen omtrent het contractenrecht.

Duidelijke afspraken

In beginsel zou door een contract duidelijk moeten zijn wat de afspraken tussen partijen zijn. Echter is de inhoud van een contract vaak niet duidelijk. Hierdoor kan het gebeuren dat mensen akkoord gaan met afspraken waar ze het eigenlijk helemaal niet mee eens zijn. In zo’n geval is het handig om een advocaat in te schakelen.

Opstellen contract

Als je afspraken maakt met een andere partij is het handig deze vast te leggen in een contract. Dit blijkt echter in de praktijk nogal lastig te zijn. Er zijn namelijk veel verschillende dingen waar je op moet letten, zoals welke gevolgen de overeenkomst heeft, wat er gebeurt bij niet nakoming en welk recht van toepassing is op de overeenkomst. Het is aan te raden een advocaat in te schakelen indien je een contract op wil stellen. Onze advocaten weten namelijk precies waar men op moet letten.

Mondelinge overeenkomsten

Het is ook mogelijk om mondeling tot een overeenkomst te komen. Hoewel men graag op zijn zakelijke relaties wil kunnen vertrouwen, is het vaak toch verstandig om afspraken schriftelijk vast te leggen. Mondelinge afspraken kunnen namelijk erg moeilijk zijn om te bewijzen. Zoals gezegd, is het aan te raden om een jurist te raadplegen indien je een contract wil opstellen.

Niet nakoming afspraken

Indien je een overeenkomst gesloten hebt met een andere partij, wil dit niet meteen zeggen dat de afspraken ook nagekomen worden. Dit kan heel vervelend zijn. Gelukkig zijn er mogelijkheden bij niet nakoming. Zo kun je de overeenkomst opschorten, ontbinden, een claim tot schadevergoeding indienen ingeval van wanprestatie of nakoming eisen. Hierbij is de hulp van een van onze advocaten erg handig.

Beëindiging

Ten slotte kan het voorkomen dat je de overeenkomst wil beëindigen. Soms kan dit problemen opleveren, omdat een bedrijf bijvoorbeeld in de algemene voorwaarden heeft bepaald dat dit niet kan. Vaak zijn dat soort voorwaarden helemaal niet rechtsgeldig. Hierbij kan een van onze advocaten hulp bieden.

Contractenrecht advocaat uit eigen regio

Onze gespecialiseerde advocaten staan je graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. Je vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar je ook woont, bij ons vind je een advocaat bij jou in de buurt die specialist is in contractenrecht zaken. Plaats een zaak middels ons formulier, of bel ons op 085 –5000 202.

Meer weten over verbintenissenrecht?

Leer meer over bijvoorbeeld:

Contractenrecht Advocaat II

Veelgestelde vragen contractenrecht

Wat houdt het contractenrecht in?

Het contractenrecht wordt ook wel het overeenkomstenrecht genoemd. Het omvat zowel de regels die gaan over het sluiten en het beëindigen van overeenkomsten, als ook de regels die gaan over de inhoud, het toepassen en het opstellen van overeenkomsten.

Wat zijn de grondbeginselen van het contractenrecht?

De belangrijkste beginselen die aan het contractenrecht ten grondslag liggen, zijn wilsvrijheid en contractsvrijheid. Wilsvrijheid betekent dat partijen uit eigen wil contracten sluiten. Deze vrije wil moet geheel in vrijheid gevormd worden. Contractsvrijheid betekent dat het partijen in beginsel helemaal vrij staat om zelf te bepalen wat zij in het contract afspreken.

Wat is een verbintenis?

Een verbintenis is een rechtsbetrekking tussen 2 (of meer) partijen, waarbij de ene partij (de schuldenaar) een prestatie verschuldigd is aan de andere partij (de schuldeiser). Er bestaat dus aan de ene kant een verplichting, en aan de andere kant een vordering.

Wat is het verschil tussen een verbintenis en een overeenkomst?

Een overeenkomst is een bron voor een verbintenis. Uit het sluiten van een overeenkomst (ook wel contract) volgt een verbintenis, ook wel een verplichting. Vaak bestaat een overeenkomst uit meerdere verbintenissen. Een koopovereenkomst bijvoorbeeld, bestaat uit de verplichting voor de ene partij om te betalen en de vordering van de andere partij om dit geld te kunnen opeisen. Dit is één verbintenis. Daarnaast bestaat andersom de verplichting van de ene partij om het goed te leveren en de vordering van de andere partij om dit goed op te kunnen eisen. Dit is de tweede verbintenis. Zo bestaat een koopovereenkomst uit twee verbintenissen en hebben beide partijen zowel een verplichting als een vordering.

 


Meteen een contractenrecht advocaat vinden?

 

(252 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

4.5/5
Klanten beoordelen Lawspot gemiddeld met een 9,3

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

2. Advocaat gekoppeld

Er wordt automatisch een advocaat aan je gekoppeld, voor het beste resultaat.

Snel een gespecialiseerde contractenrecht advocaat nodig?

Lawspot.nl helpt je bij het vinden van een goede advocaat. Onze aangesloten advocaten zijn gecertificeerd en wij gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Het gebruik van Lawspot.nl is gratis en geheel vrijblijvend. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste advies kan geven.

 

badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

Gratis contractenrecht advocaten vergelijken

Er wordt een advocaat toegewezen op basis van jouw juridische probleem. Zo ontvang je de advocaat die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare contractenrecht advocaat?

Plaats gratis jouw zaak!

Meer weten?

 

Bel nu