Advocaat ambtenarenrecht

Speciale regels

Voor ambtenaren en overheidswerkgevers gelden speciale regels in het arbeidsrecht. Deze gaan over ontslag, aanstelling, ziekte, het treffen van disciplinaire maatregelen en functiebeoordeling.

Kenmerken ambtenarenrecht

Het belangrijkste kenmerk van het ambtenarenrecht is de eenzijdige aanstelling. Dit verschilt van het normale arbeidsrecht. Hier is de samenwerking tussen de werknemer en de werkgever op een tweezijdige overeenkomst gebaseerd. Voorheen vonden procedures over ambtenarenzaken enkel plaats volgens het bestuursprocesrecht (Algemene wet bestuursrecht). Het Burgerlijk Wetboek was dus niet van toepassing. Het Burgerlijk Wetboek is wel van toepassing op het normale arbeidsrecht.

WNRA

Sinds de inwerkingtreding van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (WNRA) in 2020 is een groot deel van de ambtenaren aan te merken als overheidswerknemer. Hierdoor zijn de regels van het Burgerlijk Wetboek van toepassing in plaats van de speciale regels.

Advocaat inschakelen

Het is echter aan te raden om in beide gevallen een advocaat in de hand te nemen. Binnen de overheid zijn er namelijk veel verschillende sectoren met elk hun eigen regeling, waardoor een gespecialiseerde advocaat goed van pas kan komen. Zowel onze advocaten ambtenarenrecht als onze arbeidsrecht advocaten staan voor je klaar.

Wanneer een advocaat ambtenarenrecht inschakelen?

Het is niet verplicht in het ambtenarenrecht om gebruik te maken van een advocaat. Desondanks raden wij je aan om wel gebruik te maken van een advocaat ambtenarenrecht wanneer je als ambtenaar een geschil hebt met je werkgever, of wanneer je als overheidswerkgever een geschil hebt met een van je ambtenaren. Het ambtenarenrecht is namelijk een specialistisch rechtsgebied tussen het bestuursrecht en het arbeidsrecht. Deskundige kennis van een ervaren advocaat gespecialiseerd in het ambtenarenrecht is daarom belangrijk bij een geschil in dit rechtsgebied.

Wat kunnen onze advocaten ambtenarenrecht voor jou betekenen?

Onze advocaten staan je bij tijdens het oplossen van geschillen omtrent:

Herken jij jouw geschil niet in een van deze categorieën? Ook dan kunnen wij je waarschijnlijk helpen. Wij kijken in alle gevallen graag met je mee wat we voor jou kunnen betekenen. Je kunt contact opnemen door te bellen naar 085 – 5000 202 of door het contactformulier in te vullen.

Wat kost een advocaat ambtenarenrecht?

In de meeste gevallen brengt een advocaat een uurtarief in rekening. Dit tarief hangt vaak af van de ervaring van de advocaat en de grootte van het kantoor. Dit betekent niet dat een advocaat gespecialiseerd in het ambtenarenrecht heel veel geld hoeft te kosten. Er zijn manieren om een gespecialiseerde advocaat ambtenarenrecht te krijgen zonder er te veel geld voor te betalen.

Rechtsbijstandverzekering

Heb je een rechtsbijstandverzekering? Dan worden de kosten van je advocaat mogelijk vergoed door jouw rechtsbijstandsverzekeraar. Wij adviseren je te controleren of jouw verzekering ook dekking bied bij ambtenarenrecht geschillen en wat het kostenmaximum precies is.

Gesubsidieerde advocaten

Een door de overheid gesubsidieerde advocaat noemen we ook wel een pro deo advocaat. Dit betekent dat jij niet alle kosten van de advocaat hoeft te betalen. De overheid betaalt het grootste deel en jij betaalt een eigen bijdrage. Of je recht hebt op een pro deo advocaat hangt af van de hoogte van je inkomen.

Ambtenarenrecht advocaat uit eigen regio

Onze gespecialiseerde advocaten staan je graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. Je vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar je ook woont, bij ons vind je een advocaat bij jou in de buurt die specialist is in arbeidsrecht zaken.

Veelgestelde vragen advocaat ambtenarenrecht

Is een advocaat een ambtenaar?

De taak die een advocaat uitvoert is niet aan te merken als overheidstaak. Een advocaat is dus geen ambtenaar. Dit is anders bij bijvoorbeeld een deurwaarder of notaris. Zij worden door de koning benoemd, waardoor zij deels als ambtenaar aan te merken zijn.

Wat is het ambtenarenrecht?

Het ambtenarenrecht gaat over de rechten en plichten van niet-genormaliseerde ambtenaren en de werkgevers. Denk hierbij aan ambtenaren die werken bij de politie of defensie. Het ambtenarenrecht is de tegenhanger van het normale arbeidsrecht.

Welke rechten heeft een ambtenaar?

In 2020 is de wet WNRA ingevoerd. Hierdoor hebben de meeste ambtenaar voor een groot deel dezelfde rechten als normale werknemers.


Meteen een advocaat vinden?

 

(252 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

4.5/5
Klanten beoordelen Lawspot gemiddeld met een 9,3

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

2. Advocaat gekoppeld

Er wordt automatisch een advocaat aan je gekoppeld, voor het beste resultaat.

Snel een gespecialiseerde advocaat ambtenarenrecht nodig?

Lawspot.nl helpt je bij het vinden van een goede advocaat. Onze aangesloten advocaten zijn gecertificeerd en wij gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Het gebruik van Lawspot.nl is gratis en geheel vrijblijvend. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste advies kan geven.

 

badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

Gratis erfrecht advocaten vergelijken

Er wordt een advocaat toegewezen op basis van jouw juridische probleem. Zo ontvang je de advocaat die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare advocaat ambtenarenrecht?

Plaats gratis jouw zaak!

Meer weten?

 

Bel nu