Lawspot Advocaten

Advies nodig bij echtscheiding? Neem contact op met onze advocaten

Advies nodig bij echtscheiding? Neem contact op met onze advocaten

Wie kan advies geven bij scheiding?

Als u of uw partner besloten heeft om te scheiden, kan er een heftige periode aanbreken waarin u veel moet regelen. Denk bijvoorbeeld aan het verdelen van de goederen, de woning en het maken van afspraken over zorg voor eventuele kinderen. Daarom is het van belang dat iemand u bijstaat met persoonlijk advies tijdens de scheiding. Een mediator kan u bijvoorbeeld helpen met alle zaken op orde krijgen en de goede afspraken te maken. Op die manier helpt de mediator u persoonlijk door het scheidingstraject heen.

Het belang van persoonlijk en vakkundig advies bij scheiding

Tijdens het echtscheidingstraject zult u grote en belangrijke keuzes en afspraken moeten maken. Deze afspraken kunnen een grote invloed hebben op de rest van uw leven. Denk bijvoorbeeld aan; Financiële gevolgen, het vermogen moet wellicht verdeeld worden of u moet alimentatie afspraken maken. Wellicht moet de woning verkocht worden omdat geen van de partijen de ander kan uitkopen en de hypotheek kan dragen en misschien moet het opgebouwde pensioen ook wel verdeeld worden. Bekijk ook onze pagina over pensioenverevening..

Daarnaast kan er sprake zijn van persoonlijke gevolgen zoals bijvoorbeeld de gezinssamenstelling en de afspraken omtrent de zorg voor de kinderen. Ook kan er sprake zijn van aanvullende juridische gevolgen.

Dit kunnen lastige vraagstukken opleveren, waar mensen niet in hun alledaagse leven mee te maken krijgen. Daarom is het van belang dat u persoonlijk en vakkundig wordt bijgestaan. Een verkeerde beslissing kan namelijk grote gevolgen hebben.

De plicht tot juridische steun bij echtscheiding

Ook de Nederlandse wetgever is van mening dat vakkundig en persoonlijk advies van belang is bij echtscheidingsprocedures. Daarom is het in de wet verplicht dat u juridische steun ontvangt tijdens echtscheidingszaken.

Het is namelijk in Nederland niet mogelijk om te scheiden zonder tussenkomst van de rechter. De rechter oordeelt over gemaakte afspraken in de echtscheidingsprocedure, maar dit verzoek tot echtscheiding moet door een scheidingsadvocaat worden ingediend. Dit zorgt ervoor dat u verplicht bent om juridische ondersteuning te gebruiken tijdens de echtscheidingsprocedure. De wetgever verplicht dus tot advies bij scheiding.

Vormen van persoonlijke hulp

In het echtscheidingstraject zijn twee soorten juridische ondersteuning te onderscheiden. U kunt kiezen om u persoonlijk te laten bijstaan door een echtscheidingsadvocaat. Deze advocaat behartigt enkel uw persoonlijke belangen. U kunt er ook voor kiezen om een mediator in te schakelen. Een mediator is een bemiddelaar die voor het scheidende stel samen begeleiding biedt. Wanneer stellen in goed overleg uit elkaar gaan, kiezen ze vaker voor een mediator. Vaak hebben deze stellen meer vertrouwen in een goede uitkomst en verwachten ze dat ze zonder al te veel problemen goede afspraken kunnen maken.

Een mediator werkt in dit geval voor beide partijen en heeft daarom een neutrale rol. De scheidende partners besluiten zelf het tempo en de invloed van de mediator op het proces.

Veelgestelde vragen omtrent de echtscheiding

Wat is de rol van de rechter bij echtscheiding?

In het geval dat je ervoor kiest om uw echtscheiding ten overstaan van de rechter te bewerkstelligen, dan beslist de rechter over de uiteindelijke verdeling. Deze zal daarbij ook kijken naar alle gemaakte afspraken tussen de partijen.

Wie kan mij helpen bij een scheiding?

Bij een echtscheiding kan je advies verkrijgen bij een echtscheidingsadvocaat of gezamenlijk met je (ex) partner bij een mediator. Er zijn dus verschillende manieren om advies te verkrijgen rondom de scheiding. Zo kan je tot overeenkomst komen omtrent woning, verdeling van de boedel en mogelijk afspraken over kinderen.

Is scheiden zonder toestemming van je partner mogelijk?

Ja, scheiden is ook mogelijk zonder dat jouw partner toestemming hiervoor verleend. Daarbij dien je met je advocaat een verzoekschrift tot eenzijdig scheiden in te dienen bij de rechtbank.

Familierecht advocaat uit eigen regio

Onze gespecialiseerde advocaten staan je graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. Je vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar je ook woont, bij ons vind je een advocaat bij jou in de buurt die specialist is in familierecht zaken.

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

Advies bij scheiding

Veel gelezen artikelen

Bel nu