In dit artikel bespreken wij de volgende vraag. Is er bij verkeersboetes geen sprake meer van administratiekosten? Door de rechtbank te Amsterdam is geoordeeld dat het CJIB geen administratiekosten a zes euro mocht rekenen. Wanneer er sprake is van een boete onder de Wet Mulder, wordt er door het CJIB sinds 2009 een bedrag van zes euro aan kosten van de administratie in rekening gebracht. Van een boete onder deze Wet is er sprake van een lichte overtreding in het verkeer. Voor deze administratiekosten bestaat een basis op de wet.
Probleem in casu
Echter, het was niet geheel duidelijk of de overheid ook gebruik mocht maken van deze wettelijke bepalingen. De rechtbank Amsterdam was van mening dat dit niet het geval was in een zaak van iemand die weigerde te voldoen aan de betaling van de administratiekosten. Deze persoon liet de zaak voor de rechter komen, die vervolgens tot het oordeel kwam dat de administratiekosten onterecht in rekening gebracht werden door het CJIB.
Doel van verkeersboetes: voorkomen dat er herhaling van de overtreding plaatsvindt
Om in de zaak te beslissen is er door de rechtbank Amsterdam gekeken naar de geschiedenis van de wet. Hieruit maakte de rechtbank op dat het doel van de boetes is om te voorkomen dat de overtreder het strafbare feit nogmaals zal plegen. Er is dus helemaal geen sprake van een dienst van de overheid waartegen een prestatie openstaat. Daarnaast is er ook geen sprake van heffing van belasting of iets dergelijks.
Mening rechter
De rechter zegt niet letterlijk maar laat wel merken dat hij het niet onbegrijpelijk vindt dat de hoogte van de boete van dergelijke hoogte is, omdat het handhaven door de overheid ook geld kost. Door naast de boete ook nog administratiekosten in rekening te brengen, gaat de overheid volgens de rechtbank echter een brug te ver. In de algemene beginselen van het strafrecht is opgenomen dat de overheid de kosten die komen kijken bij het ten uitvoer leggen van de opgelegde boetes moet dragen. Iemand die in de gevangenis zit hoeft de kosten die hierbij komen kijken ook niet zelf te betalen.
De administratiekosten in strijd met het Nederlandse beginsel van strafrecht
In beginsel is het rekenen van de administratiekosten niet in strijd met de wet. Echter, de rechtbank heeft deze wettelijke basis genegeerd. Deze regels zouden namelijk in strijd zijn met hogere wetgeving, namelijk het beginsel van strafrecht. Jaarlijks worden er honderd duizenden boetes door het CJIB opgelegd. Wanneer er dan geen administratiekosten meer in rekening gebracht mogen worden zou dit de overheid een grote hoeveelheid geld kosten.
Mag de overheid administratiekosten in rekening brengen?
Derhalve heeft de overheid aangegeven dat ze tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep zullen gaan. Het blijft dus onzeker of er straks wel of geen administratiekosten in rekening gebracht mogen worden. Wanneer je een boete krijgt, is het aan te raden om tegen de administratiekosten bezwaar te maken. Hiervoor kunt u ons standaardmodel voor een bezwaar brief gebruiken.