Achterstallige alimentatie opeisen

Achterstallige alimentatie opeisen

Het recht op alimentatie gaat niet altijd gepaard met een alimentatieplicht. Deze plicht ontstaat pas wanneer dit door de rechter wordt opgelegd of wanneer het volgt uit een overeenkomst tussen de partners zelf. Achterstallige alimentatie kan worden opgeëist, in deze blog leggen wij uit hoe dat kan.

Verjaring

Onduidelijkheid doet zich regelmatig voor over de vraag hoe lang de achterstallige alimentatie kan worden opgeëist. Uit de wet volgt dat een vordering tot alimentatie mogelijk kan verjaren. Het verjaren van een vordering houdt in dat deze niet langer door de rechter kan worden afgedwongen en dus geen rechtskracht meer heeft.

Wettelijke termijn

De vordering tot de alimentatiebetalingen kent een termijn van vijf jaren. Deze termijn begint op de dag waarop de vordering daadwerkelijk opeisbaar is geworden.

Verjaring van de vordering

Er zijn wel degelijk uitzonderingen mogelijk, maar normaal is deze vordering maandelijks op te eisen door de gerechtigde. De vordering verjaart 5 jaar na de aanvang van de opeisbaarheid van de vordering.

Stuiting

Stuiting van de verjaring houdt in dat er een mogelijkheid bestaat tot het onderbreken van de termijn die geldt voor de verjaring. In het geval van stuiting loopt de termijn af.

De termijn hervat en gaat dan verder vanaf het punt waar het gebleven is. Dus het gedeelte dat al is verstreken, zal niet opnieuw hoeven te verstrijken.

Verjaring is echter niet de enige grond voor het vervallen van de vordering tot betaling van achterstallige alimentatie die nog niet is opgeëist.

Rechtsverwerking

Daarnaast bestaat het juridische middel van rechtsverwerking. Dit houdt in dat de persoon die moest betalen op een gegeven moment er redelijkerwijs van uit mocht gaan dat de ontvangende partij niet langer deze vordering zou opeisen.

Geen aanspraak meer

De alimentatieplichtige (betalende partij) mag er vanuit gaan dat de alimentatiegerechtigde (ontvangende partij) geen aanspraak meer zal maken op de alimentatie die nog betaald moet worden.

Verjaring of rechtsverwerking?

Rechtsverwerking wordt doorgaans niet vaak aangenomen, het recht op alimentatie verliest de ontvangende partij dus meestal door verjaring, niet door rechtsverwerking. Voor rechtsverwerking worden namelijk bijzondere omstandigheden vereist, die zijn niet voor niets bijzonder.

Meer weten over alimentatie?

Contact opnemen

Als je het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

achterstallige alimentatie opeisen

Veel gelezen artikelen

Bel nu