Wanprestatie: het Niet-nakomen van een Overeenkomst

Wat houdt wanprestatie in?

Wil je schadevergoeding vorderen op grond van wanprestatie? Lees dan snel verder! Wanprestatie ontstaat wanneer men een verbintenis niet nakomt, gedeeltelijk niet nakomt of niet correct nakomt en dit toerekenbaar is aan de schuldenaar. Wanneer jij door zo’n niet-nakoming schade lijdt, krijg je te maken met de regels van het aansprakelijkheidsrecht.

Oplossingen

Bij wanprestatie kunnen er verschillende vorderingen worden ingesteld:

  • Nakoming met schadevergoeding: Men moet de overeenkomst alsnog nakomen, eventueel met schadevergoeding.
  • Vervangende schadevergoeding: In plaats van nakoming eist men een schadevergoeding. Indien de nakoming niet blijvend onmogelijk is, moet de schuldenaar eerst in verzuim zijn.
  • Opschorting van de verplichtingen: Schuldeiser stelt zijn eigen verplichtingen uit, totdat de schuldenaar wel zijn verplichtingen nakomt. Dit kan echter niet indien de schuldeiser eigen schuld heeft aan het niet-nakomen van de schuldenaar.
  • Ontbinding van de overeenkomst: De huidige overeenkomst houdt op te bestaan. Daarvoor in de plaats ontstaat een overeenkomst tot ongedaanmaking. Hierbij men men de verplichtingen die al zijn nagekomen ongedaan maken. Eventueel kan men nog een schadevergoeding vorderen. Indien de nakoming niet blijvend onmogelijk is, moet de schuldenaar eerst in verzuim worden gesteld, voordat ontbinding kan worden gevorderd.

Oplossingen voor verzuim

Voor het ontstaan van verzuim is een ingebrekestelling nodig. Dit is een schriftelijke aanmaning van de schuldeiser naar de schuldenaar. Hierin geeft hij een termijn om de overeenkomst alsnog na te komen. Als dit niet binnen deze termijn gebeurt, treedt verzuim in na het verloop van de termijn.

Wat kan een advocaat bij wanprestatie voor jou doen?

Als de tegenpartij niet meewerkt aan de maatregel of iemand anders jou dagvaardt wegens wanprestatie is de beste oplossing het inschakelen van een advocaat. Deze kan bekijken wat voor jou de mogelijkheden zijn en welke stappen en moeten worden genomen. Een advocaat kan jou ook helpen met het zetten van eventuele vervolgstappen, zoals met een aansprakelijkheidsstelling.

Het in de arm nemen van een advocaat hoeft niet duur te zijn

Je zult dit zien in de prijsindicaties. Deze zul je ontvangen van onze aangesloten advocaten. Bovendien kan je in aanmerking komen voor een vergoeding van de overheid voor de rechtshulp kosten. Voor meer vragen hierover kan je altijd bij ons terecht.


Meteen een advocaat vinden?

 

(274 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

4.5/5
Klanten beoordelen Lawspot gemiddeld met een 9,3

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

2. Advocaat gekoppeld

Er wordt automatisch een advocaat aan je gekoppeld, voor het beste resultaat.

Wanprestatie advocaat vinden via Lawspot.nl

Lawspot.nl helpt je bij het vinden van een goede advocaat. Onze aangesloten advocaten zijn gecertificeerd en wij gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Het gebruik van Lawspot.nl is gratis en geheel vrijblijvend. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste advies kan geven.

 

badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

Gratis wanprestatie advocaten vergelijken

Er wordt een advocaat toegewezen op basis van jouw juridische probleem. Zo ontvang je de advocaat die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare advocaat die verstand heeft van wanprestaties?

Plaats gratis jouw zaak!

Meer weten?

Bel nu