Wat houdt wanprestatie in?
Wil je schadevergoeding vorderen op grond van wanprestatie? Lees dan snel verder! Wanprestatie ontstaat wanneer men een verbintenis niet nakomt, gedeeltelijk niet nakomt of niet correct nakomt en dit toerekenbaar is aan de schuldenaar. Wanneer jij door zo’n niet-nakoming schade lijdt, krijg je te maken met de regels van het aansprakelijkheidsrecht.
Oplossingen
Bij wanprestatie kunnen er verschillende vorderingen worden ingesteld:
- Nakoming met schadevergoeding: Men moet de overeenkomst alsnog nakomen, eventueel met schadevergoeding.
- Vervangende schadevergoeding: In plaats van nakoming eist men een schadevergoeding. Indien de nakoming niet blijvend onmogelijk is, moet de schuldenaar eerst in verzuim zijn.
- Opschorting van de verplichtingen: Schuldeiser stelt zijn eigen verplichtingen uit, totdat de schuldenaar wel zijn verplichtingen nakomt. Dit kan echter niet indien de schuldeiser eigen schuld heeft aan het niet-nakomen van de schuldenaar.
- Ontbinding van de overeenkomst: De huidige overeenkomst houdt op te bestaan. Daarvoor in de plaats ontstaat een overeenkomst tot ongedaanmaking. Hierbij men men de verplichtingen die al zijn nagekomen ongedaan maken. Eventueel kan men nog een schadevergoeding vorderen. Indien de nakoming niet blijvend onmogelijk is, moet de schuldenaar eerst in verzuim worden gesteld, voordat ontbinding kan worden gevorderd.
Oplossingen voor verzuim
Voor het ontstaan van verzuim is een ingebrekestelling nodig. Dit is een schriftelijke aanmaning van de schuldeiser naar de schuldenaar. Hierin geeft hij een termijn om de overeenkomst alsnog na te komen. Als dit niet binnen deze termijn gebeurt, treedt verzuim in na het verloop van de termijn.
Wat kan een advocaat bij wanprestatie voor jou doen?
Als de tegenpartij niet meewerkt aan de maatregel of iemand anders jou dagvaardt wegens wanprestatie is de beste oplossing het inschakelen van een advocaat. Deze kan bekijken wat voor jou de mogelijkheden zijn en welke stappen en moeten worden genomen. Een advocaat kan jou ook helpen met het zetten van eventuele vervolgstappen, zoals met een aansprakelijkheidsstelling.
Het in de arm nemen van een advocaat hoeft niet duur te zijn
Je zult dit zien in de prijsindicaties. Deze zul je ontvangen van onze aangesloten advocaten. Bovendien kan je in aanmerking komen voor een vergoeding van de overheid voor de rechtshulp kosten. Voor meer vragen hierover kan je altijd bij ons terecht.
Meteen een advocaat vinden?
(274 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)