Hoe kan je schade verhalen bij de verzekeraar?

Aansprakelijkheid

Het kan gebeuren dat jij schade hebt geleden door iemand anders, bijvoorbeeld omdat iemand tegen jouw auto is aangereden. Dit is heel vervelend, maar gelukkig biedt het aansprakelijkheidsrecht een uitkomst. De schade die jij hebt geleden, dient namelijk hersteld te worden. Je kunt de verzekeraar van de persoon die jou schade heeft toegebracht hiervoor aansprakelijk stellen en dus de schade verhalen bij de verzekeraar. Aansprakelijkheid betekent, dat een persoon de nadelige gevolgen moet dragen van een gebeurtenis omdat deze aan die persoon toe te rekenen is.

Aansprakelijk stellen om schade te verhalen

Wanneer vaststaat dat er schade is geleden en dat deze toegerekend kan worden aan een ander, kan je die persoon aansprakelijk stellen. Dit doe je middels het indienen van een schriftelijke claim. In de brief moet zijn omschreven wat er precies is gebeurd, wat de omvang van de schade is en de grond waarop je iemand aansprakelijk stelt. Bij het bepalen van de aansprakelijkheid is het noodzakelijk dat je ook de hoogte van de door jou geleden schade bepaalt.

Schade verhalen

Indien aansprakelijkheid vastgesteld is, kan de schade op deze persoon of op zijn/haar verzekering verhaald worden. Afhankelijk van het soort schade kan het ook noodzakelijk zijn dat er een expert wordt ingeschakeld voor het bepalen van (de hoogte van) de schade. Wij raden het te allen tijde aan om een advocaat of ander juridisch specialist te raadplegen indien je schade hebt geleden en deze op iemand wilt verhalen.

Uitkomsten

Na het indienen van de schriftelijke claim zijn er drie situaties denkbaar. De verzekering van de tegenpartij erkent aansprakelijkheid en keert schade uit; de verzekering van de tegenpartij erkent de aansprakelijkheid niet en de schade komt voor je eigen kosten; de verzekering erkent gedeeltelijke aansprakelijkheid en jullie moeten beiden een deel van de schade vergoeden. Indien je het niet eens bent met de uitkomst, kun je naar de rechter stappen. Schakel in dit geval een advocaat in.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat iemand schade heeft geleden door jou en deze schade wil verhalen op jouw verzekeraar. Ook dan kan een advocaat jou bijstaan en helpen met onderhandelen over de hoogte van de geleden schade.

Hoe kan een advocaat je helpen met schade verhalen?

Een schadevergoeding dien je dus schriftelijk te vorderen. Wanneer dit zo nauwkeurig mogelijk is gebeurd, verhoogt dit de kans op een succesvolle schadeclaim en uitkering van de schade door de verzekeraar van de tegenpartij. Een advocaat kan jou adviseren bij het opstellen van de aansprakelijkheidsstelling brief voor het verhalen van de schade bij de verzekeraar. Ook kan de advocaat helpen bij bijvoorbeeld onderhandelingen over het vastellen van de schade. Ook kan een advocaat je bijstaan indien jij zelf aansprakelijk wordt gesteld voor veroorzaakte schade.

Het in de arm nemen van een advocaat hoeft niet duur te zijn

Dit zal blijken uit de prijsindicaties die je ontvangt van de aangesloten advocaten. Daarnaast is het ook mogelijk om in aanmerking te komen voor een overheidsvergoeding voor de gemaakte kosten van rechtshulp. Hierover kun je natuurlijk bij ons terecht voor vragen.

Aansprakelijkheidsrecht advocaat uit eigen regio

Onze gespecialiseerde advocaten staan je graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. Je vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar je ook woont, bij ons vind je een advocaat bij jou in de buurt die specialist is in aansprakelijkheidsrecht zaken. Bel ons of plaats een zaak middels ons contactformulier.

Meer weten over het aansprakelijkheidsrecht?

Leer meer over bijvoorbeeld:

Veel gestelde vragen over schade verhalen

Hoe moet je schade verhalen?

De eerste stap is altijd dat iemand aansprakelijk gesteld wordt. Dit doe je schriftelijk. In een brief vermeld je wat er gebeurd is, waarom dit aan de tegenpartij toe te rekenen is, en wat voor schade je hebt geleden. Heb je een rechtsbijstandverzekering? Maak hier dan gebruik van, zodat deze de stappen voor je kan ondernemen.

Wat valt er onder schade?

Er bestaan twee soorten schade: vermogensschade en immateriële schade (bijvoorbeeld lichamelijk letsel). Onder vermogensschade valt ook gederfde winst.

Wie moet schade bewijzen?

De eisende partij, dus de partij die schade heeft geleden, is ook de partij die de schade moet bewijzen en moet kunnen aantonen dat de tegenpartij deze schade veroorzaakt heeft.

Hoelang mag je schade melden?

Volgens de wet heb je 5 jaar de tijd om een persoon aansprakelijk te stellen, vanaf het moment dat de schade bekend is geworden. Let op: dus níet vanaf het moment dat de schade ontstaan is, maar vanaf het moment dat jij bekend bent geworden met de schade.


Meteen een advocaat vinden?

 

(235 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

4.5/5
Klanten beoordelen Lawspot gemiddeld met een 9,3

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

2. Advocaat gekoppeld

Er wordt automatisch een advocaat aan je gekoppeld, voor het beste resultaat.

Snel een gespecialiseerde aansprakelijkheidsrecht advocaat nodig?

Lawspot.nl helpt je bij het vinden van een goede advocaat. Onze aangesloten advocaten zijn gecertificeerd en wij gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Het gebruik van Lawspot.nl is gratis en geheel vrijblijvend. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste advies kan geven.

 

badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

De juiste advocaat

Er wordt een advocaat toegewezen op basis van jouw juridische probleem. Zo ontvang je de advocaat die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare aansprakelijkheidsrecht advocaat?

Plaats gratis jouw zaak!

Meer weten?

 

Bel nu