Aansprakelijkheid
Helaas komt het regelmatig voor dat iemand schade lijdt door een ander. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat een ander zijn auto tegen jouw auto aanrijdt. Het is ook mogelijk dat iemand een verbintenis (gedeeltelijk) niet nakomt en dus een wanprestatie pleegt.
Schade
In Nederland is het uitgangspunt dat de geleden schade gecompenseerd moet worden. Iemand kan dan aansprakelijk worden gesteld, waardoor de schade hersteld wordt.
Zelf aansprakelijk gesteld?
Het kan natuurlijk dat jij zelf aansprakelijk gesteld bent door de wederpartij. Je krijgt dan te maken met de wettelijke bepalingen over het aansprakelijkheidsrecht. Misschien ben jij van mening dat je niet verantwoordelijk bent voor de schade die geleden is, of vind je dat er überhaupt geen schade is geleden. Het is verstandig om je te laten adviseren door een advocaat wanneer je door een ander aansprakelijk gesteld bent. Onze gespecialiseerde advocaten staan je graag bij. Je kunt direct bellen naar 085 – 5000 202.
Bronnen van aansprakelijkheid
Indien iemand onrechtmatig handelt, kan diegene daarvoor aansprakelijk worden gesteld. Aansprakelijkheid kan dan volgen uit de drie bronnen.
Contract of overeenkomst
Aansprakelijkheid kan voortvloeien uit bijvoorbeeld een contract of een overeenkomst. Als iemand niet handelt zoals afgesproken dan kan er sprake zijn van wanprestatie.
De wet
Indien iemand zelf feitelijk handelt of nalaat dan kan er op grond van een wet een schuld- of risicoaansprakelijkheid gelden. Er is sprake van schuldaansprakelijkheid als er schade ontstaat door het verwijtbare nalaten of handelen. Er is sprake van risico-aansprakelijkheid als bijvoorbeeld een zaak, dier of product een onrechtmatige daad oplevert.
Rechtmatige daad
In tegenstelling tot een onrechtmatige daad, kan een rechtmatige daad ook tot een verplichting van schadevergoeding leiden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij ongerechtvaardigde verrijking, onverschuldigde betaling of zaakwaarneming.
Wat kan een advocaat voor jou betekenen?
Een advocaat die gespecialiseerd is in het aansprakelijkheidsrecht kan jou adviseren, bijstaan en helpen met het afweren van aansprakelijkheid. Er moet ten eerste worden bepaald of aansprakelijkheid van toepassing is. Hiervoor zijn de feiten en omstandigheden van de situatie belangrijk en doorslaggevend. Een advocaat kan jou hiermee helpen.
Wel of niet aansprakelijk?
Misschien had jij geen aandeel in de schuld van de schade of is er een wettelijke uitzondering van toepassing waardoor jij niet aansprakelijk bent. Mocht dit zo zijn, dan kan een advocaat namens jou onderhandelen met de wederpartij of diens verzekeraar. Ook kan hij/zij kijken naar de hoogte van de daadwerkelijk geleden schade.
Meer weten over aansprakelijkheid
Aansprakelijkheidsrecht advocaat uit eigen regio
Onze gespecialiseerde aansprakelijkheidsrecht advocaten staan je graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. Je vindt ons bijvoorbeeld in Den Bosch, Almelo, Groningen, Rotterdam, Haarlem en Zwolle.
Veelgestelde vragen
Kan ik aansprakelijk zijn voor gedragingen van iemand anders?
Ja, dit kan. Dit wordt ook wel risico-aansprakelijkheid genoemd. Dit betekent dat een ander een gedraging verricht die een onrechtmatige daad oplevert, maar waar de aansprakelijke zelf geen verwijt treft. Zo is een ouder aansprakelijk voor zijn of haar kind en een werkgever voor de werknemers.
Welke vereisten worden er gesteld aan een onrechtmatige daad?
Er is een aantal vereisten waar aan voldaan moet worden om een beroep op onrechtmatige daad te laten slagen. Indien er aan al deze vereisten wordt voldaan, is iemand aansprakelijk voor de geleden schade.
- Een onrechtmatige gedraging
- Toerekenbaar aan de dader
- Er is schade ontstaan
- Er is een causaal verband tussen de schade en de gedraging
- Relativiteit
Hoeveel tijd heb je om iemand aansprakelijk te stellen?
In principe geldt volgens de wet dat er binnen vijf jaar de mogelijkheid blijft bestaan om iemand aansprakelijk te stellen voor geleden schade. Daarna verjaart de mogelijkheid om schadevergoeding te vorderen. Er zijn hierop echter wel uitzonderingen in de wet. In sommige gevallen is de verjaringstermijn korter. Dit is bijvoorbeeld het geval als de Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen van toepassing is.
Meteen een advocaat vinden?
(240 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)