Help, ik ben aansprakelijk gesteld!

Aansprakelijkheid

Helaas komt het regelmatig voor dat iemand schade lijdt door een ander. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat een ander zijn auto tegen jouw auto aanrijdt. Het is ook mogelijk dat iemand een verbintenis (gedeeltelijk) niet nakomt en dus een wanprestatie pleegt.

Schade

In Nederland is het uitgangspunt dat de geleden schade gecompenseerd moet worden. Iemand kan dan aansprakelijk worden gesteld, waardoor de schade hersteld wordt.

Zelf aansprakelijk gesteld?

Het kan natuurlijk dat jij zelf aansprakelijk gesteld bent door de wederpartij. Je krijgt dan te maken met de wettelijke bepalingen over het aansprakelijkheidsrecht. Misschien ben jij van mening dat je niet verantwoordelijk bent voor de schade die geleden is, of vind je dat er überhaupt geen schade is geleden. Het is verstandig om je te laten adviseren door een advocaat wanneer je door een ander aansprakelijk gesteld bent. Onze gespecialiseerde advocaten staan je graag bij. Je kunt direct bellen naar 085 – 5000 202.

Bronnen van aansprakelijkheid

Indien iemand onrechtmatig handelt, kan diegene daarvoor aansprakelijk worden gesteld. Aansprakelijkheid kan dan volgen uit de drie bronnen.

Contract of overeenkomst

Aansprakelijkheid kan voortvloeien uit bijvoorbeeld een contract of een overeenkomst. Als iemand niet handelt zoals afgesproken dan kan er sprake zijn van wanprestatie.

De wet

Indien iemand zelf feitelijk handelt of nalaat dan kan er op grond van een wet een schuld- of risicoaansprakelijkheid gelden. Er is sprake van schuldaansprakelijkheid als er schade ontstaat door het verwijtbare nalaten of handelen. Er is sprake van risico-aansprakelijkheid als bijvoorbeeld een zaak, dier of product een onrechtmatige daad oplevert.

Rechtmatige daad

In tegenstelling tot een onrechtmatige daad, kan een rechtmatige daad ook tot een verplichting van schadevergoeding leiden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij ongerechtvaardigde verrijking, onverschuldigde betaling of zaakwaarneming.

Wat kan een advocaat voor jou betekenen?

Een advocaat die gespecialiseerd is in het aansprakelijkheidsrecht kan jou adviseren, bijstaan en helpen met het afweren van aansprakelijkheid. Er moet ten eerste worden bepaald of aansprakelijkheid van toepassing is. Hiervoor zijn de feiten en omstandigheden van de situatie belangrijk en doorslaggevend. Een advocaat kan jou hiermee helpen.

Wel of niet aansprakelijk?

Misschien had jij geen aandeel in de schuld van de schade of is er een wettelijke uitzondering van toepassing waardoor jij niet aansprakelijk bent. Mocht dit zo zijn, dan kan een advocaat namens jou onderhandelen met de wederpartij of diens verzekeraar. Ook kan hij/zij kijken naar de hoogte van de daadwerkelijk geleden schade.

Meer weten over aansprakelijkheid

Aansprakelijkheidsrecht advocaat uit eigen regio

Onze gespecialiseerde aansprakelijkheidsrecht advocaten staan je graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. Je vindt ons bijvoorbeeld in Den Bosch, Almelo, Groningen, Rotterdam, Haarlem en Zwolle.

Veelgestelde vragen

Kan ik aansprakelijk zijn voor gedragingen van iemand anders?

Ja, dit kan. Dit wordt ook wel risico-aansprakelijkheid genoemd. Dit betekent dat een ander een gedraging verricht die een onrechtmatige daad oplevert, maar waar de aansprakelijke zelf geen verwijt treft. Zo is een ouder aansprakelijk voor zijn of haar kind en een werkgever voor de werknemers.

Welke vereisten worden er gesteld aan een onrechtmatige daad?

Er is een aantal vereisten waar aan voldaan moet worden om een beroep op onrechtmatige daad te laten slagen. Indien er aan al deze vereisten wordt voldaan, is iemand aansprakelijk voor de geleden schade.

  1. Een onrechtmatige gedraging
  2. Toerekenbaar aan de dader
  3. Er is schade ontstaan
  4. Er is een causaal verband tussen de schade en de gedraging
  5. Relativiteit

Hoeveel tijd heb je om iemand aansprakelijk te stellen?

In principe geldt volgens de wet dat er binnen vijf jaar de mogelijkheid blijft bestaan om iemand aansprakelijk te stellen voor geleden schade. Daarna verjaart de mogelijkheid om schadevergoeding te vorderen. Er zijn hierop echter wel uitzonderingen in de wet. In sommige gevallen is de verjaringstermijn korter. Dit is bijvoorbeeld het geval als de Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen van toepassing is.


Meteen een advocaat vinden?

 

(240 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

4.5/5
Klanten beoordelen Lawspot gemiddeld met een 9,3

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

2. Advocaat gekoppeld

Er wordt automatisch een advocaat aan je gekoppeld, voor het beste resultaat.

Schade bepalen en verhalen met behulp van een advocaat?

Lawspot.nl helpt je bij het vinden van een goede advocaat. Onze aangesloten advocaten zijn gecertificeerd en wij gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Het gebruik van Lawspot.nl is gratis en geheel vrijblijvend. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste advies kan geven.

 

badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

De juiste advocaat

Er wordt een advocaat toegewezen op basis van jouw juridische probleem. Zo ontvang je de advocaat die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare aansprakelijkheidsrecht advocaat?

Plaats gratis jouw zaak!

Meer weten?

 

Bel nu