Wie is aansprakelijk en hoe werkt aansprakelijkheid?

Wat is aansprakelijkheid?

Aansprakelijkheid houdt in verantwoordelijk zijn voor schade of nadelige gevolgen die iemand anders ondervindt. Iemand is verantwoordelijk omdat hij bijvoorbeeld schuld heeft aan die schade, onrechtmatig heeft gehandeld, of omdat hij in een positie verkeert waarin hij de schade had kunnen voorkomen. Aansprakelijkheid kan voortvloeien uit een overeenkomst, uit de wet en uit rechtmatige daad.

Wie is er aansprakelijk?

In het geval van een overeenkomst spreken we wanprestatie: iemand komt een contractuele verplichting niet (correct) na en is dus aansprakelijk voor de daaruit voortvloeiende schade.
In sommige gevallen is in de wet vastgelegd wie er aansprakelijk is als bepaalde schade ontstaat. We spreken dan van wettelijke aansprakelijkheid: de wet bepaalt wiens schuld dit is en wie de schade dus moet vergoeden. Voorbeelden hiervan zijn de aansprakelijkheid van ouders voor gedragingen kinderen, evenals dat voor de gedragingen van huisdieren de bezitter of eigenaar in de regel aansprakelijk is. Een andere categorie uit de wet vormt verkeersaansprakelijkheid. Het uitgangspunt is hier dat de bestuurder van een auto of voertuig aansprakelijk is in het geval van een verkeersongeval. Als iemand de wet overtreedt en daardoor schade veroorzaakt jegens een ander, dan pleegt hij een onrechtmatige daad.

Hoe kan een advocaat mij helpen bij aansprakelijkheid?

Heb je zelf schade en ben je van mening dat iemand anders daarvoor aansprakelijk is? Om iemand aansprakelijk te stellen zal allereerst moeten worden aangetoond dat er schade is en waaruit deze schade precies bestaat. Daarnaast zal men in veel gevallen dan met bewijsmiddelen moeten aantonen wie de geleden schade heeft veroorzaakt. Een schriftelijke aansprakelijkstelling moet aan allerlei vereisten voldoen, wil de procedure kunnen slagen. Het is daarom verstandig een gespecialiseerde aansprakelijkheidsrecht advocaat in te schakelen die je hierbij helpt. Helaas ontstaan er vaak conflicten over de vraag wie er verantwoordelijk moet worden gehouden voor schade. Zo kan het ook voorkomen dat je zelf wordt beschuldigd van het veroorzaken van schade. Dit kan terecht maar ook onterecht zijn! Heeft iemand jou aansprakelijk gesteld en wil je je hier succesvol tegen verweren? Of je laten adviseren hoe je hier het beste op kunt reageren? Een advocaat via Lawspot.nl kan je altijd verder helpen!

Het in de arm nemen van een advocaat hoeft niet duur te zijn

Dit zal blijken uit de prijsindicaties die je ontvangt van de aangesloten advocaten. Daarnaast is het ook mogelijk om in aanmerking te komen voor een overheidsvergoeding voor de gemaakte kosten van rechtshulp. Hierover kun je natuurlijk bij ons terecht voor vragen.


Meteen een advocaat vinden?

 

(235 rechtzoekenden plaatsten een zaak over dit onderwerp)

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

4.5/5
Klanten beoordelen Lawspot gemiddeld met een 9,3

Zo gemakkelijk werkt Lawspot

1. Plaats een zaak

Plaats jouw juridische probleem door enkele simpele vragen te beantwoorden.

2. Advocaat gekoppeld

Er wordt automatisch een advocaat aan je gekoppeld, voor het beste resultaat.

Snel een gespecialiseerde aansprakelijkheid advocaat nodig?

Lawspot.nl helpt je bij het vinden van een goede advocaat. Onze aangesloten advocaten zijn gecertificeerd en wij gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Het gebruik van Lawspot.nl is gratis en geheel vrijblijvend. Plaats jouw zaak vandaag nog op Lawspot.nl en vind de advocaat die jou het beste advies kan geven.

 

badge

Onafhankelijk platform

Lawspot.nl is een onafhankelijk platform. Wij hebben geen enkel belang bij welke advocaat je uiteindelijk kiest. Dit maakt ons uniek!

road-sign

De juiste advocaat

Er wordt een advocaat toegewezen op basis van jouw juridische probleem. Zo ontvang je de advocaat die bij jou past.

lock

Betrouwbaar en veilig

Met jouw persoonlijke gegevens wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Jouw zaak is anoniem en wordt beveiligd opgeslagen.

download

Gemakkelijk en snel

Een juridisch probleem is zo geplaatst op Lawspot.nl. Binnen enkele klikken ontvang je reacties van gekwalificeerde advocaten.

pennon

Geheel vrijblijvend

Ook nadat je voor een advocaat hebt gekozen, zit je nog nergens aan vast. Het gebruik van Lawspot.nl is geheel vrijblijvend.

road-sign

Anoniem

Jouw geplaatste zaak is anoniem. Jouw contactgegevens worden pas met een advocaat gedeeld wanneer je hier zelf voor kiest.


Zoek je een betaalbare en betrouwbare aansprakelijkheidsrecht advocaat?

Plaats gratis jouw zaak!

Meer weten?

 

Bel nu