Waarmee helpt een aansprakelijkheidsrecht advocaat jou?
Het gebeurt vaak dat iemand schade oploopt door een ander. In het aansprakelijkheidsrecht gaat het om het herstel en de compensatie van deze schade. Je kunt een persoon aansprakelijk stellen voor schade, zodat de schade op deze persoon verhaald kan worden. Nadat iemand aansprakelijk is gesteld, moet je de schade bepalen en verhalen. Hierbij is het handig om een aansprakelijkheidsrecht advocaat in te schakelen.
Uitgangspunt aansprakelijkheidsrecht
In Nederland is er sprake van het beginsel dat iedereen zijn eigen schade draagt. In de praktijk zijn hier echter veel uitzonderingen op, bijvoorbeeld in het geval van schade als gevolg van wanpresteren van de andere partij of een verkeersongeluk. De meest voorkomende grond voor aansprakelijkheid is de onrechtmatige daad. Toch kan er ook uit rechtmatige daad aansprakelijkheid ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld bij onverschuldigde betaling, ongerechtvaardigde verrijking of onteigening. Daarnaast zijn er nog vele andere uitzonderingen.
Wanneer aansprakelijk
Aansprakelijkheid betekent dat het dragen van de schade wegens een bepaalde reden kan worden verschoven naar de schadeveroorzakende partij. Hiervoor zijn er drie vormen van aansprakelijkheid.
Risicoaansprakelijkheid
Wanneer er sprake is van risicoaansprakelijkheid ben je aansprakelijk vanwege een bepaalde hoedanigheid. Het gaat niet om of jij een bepaalde handeling hebt verricht, maar om jouw relatie ten aanzien van de schadeveroorzakende handeling/partij. Als ouder ben jij bijvoorbeeld aansprakelijk voor alle schadeveroorzakende gedragingen van je kinderen onder de 14 jaar. Ongeacht of jij zelf hebt bijgedragen aan die gedraging. De handelingen van jouw kinderen vallen onder jouw risico.
Schuldaansprakelijkheid
Er is sprake van schuldaansprakelijkheid als je verwijtbaar hebt gehandeld. Hiervan is sprake wanneer jij een schadeveroorzakende gedraging hebt verricht en deze gedraging eigenlijk niet had moeten verrichten.
Wettelijke aansprakelijkheid
Wanneer de wet zegt dat je in bepaalde situaties ongeacht de omstandigheden aansprakelijk bent, spreken we van wettelijke aansprakelijkheid. Dit geldt bijvoorbeeld in het verkeer. In de Wegenverkeerswet 1994 is bijvoorbeeld geregeld dat de eigenaar van een auto aansprakelijk is voor de schade die de auto veroorzaakt, ook wanneer iemand anders dan de eigenaar reed.
Aansprakelijkheidsrecht geschillen
- Productaansprakelijkheid: wanneer een aangekocht product schade veroorzaakt, kan de producent aansprakelijk worden gesteld wanneer het product gebrekkig is.
- Aansprakelijk voor kinderen: wanneer een kind van onder de 14 jaar schade veroorzaakt, kunnen de ouders aansprakelijk worden gesteld. Er moet dan wel sprake zijn van een ‘als een doen’ te beschouwen gedraging die ook voor volwassenen onrechtmatig is.
- Aansprakelijk voor dieren: schade veroorzaakt door een dier kan verhaald worden op de bezitter wanneer het dier de gedraging uit eigen beweging heeft verricht. Heeft de bezitter het dier opgehitst. Dan is de bezitter aansprakelijk wegens zijn eigen schuld.
- Aansprakelijk voor eigen verwijtbare handelingen: wanneer iemand verwijtbaar handelt, is er sprake van schuld. Dit betekent dat er sprake is van een gedraging waarvan de aansprakelijke zich eigenlijk had moeten onthouden. Bijvoorbeeld het ophitsen van dieren.
Zo zijn er een heleboel situaties te bedenken waarin er sprake is van aansprakelijkheid. Iedere situatie kent verschillende eisen waaraan voldaan moet worden voordat de schade verhaald kan worden. Daarom is het verstandig om gebruik te maken van een gespecialiseerde advocaat aansprakelijkheidsrecht. Die kan jou helpen met het aansprakelijk stellen en het aantonen en begroten van de schade.
Waarom een advocaat aansprakelijkheidsrecht
Om te bepalen of aansprakelijkheid zich daadwerkelijk voordoet, moet er worden gekeken naar de feiten en omstandigheden van het geval. Een advocaat kan jou helpen bij de onderhandelingen over het vaststellen van de schade en als het niet mogelijk is om een schikking te treffen bij de procedure tot het vaststellen van de aansprakelijkheid. Ook kan een advocaat je bijstaan als iemand anders jou verantwoordelijk wil houden voor veroorzaakte schade.
Kosten advocaat aansprakelijkheidsrecht
In de meeste gevallen brengt een advocaat een uurtarief in rekening. Dit tarief hangt vaak af van de ervaring van de advocaat en de grootte van het kantoor. Dit betekent niet dat een gespecialiseerde advocaat aansprakelijkheidsrecht heel veel geld hoeft te kosten. Er zijn manieren om een goede advocaat te krijgen zonder er te veel geld voor te betalen. bijvoorbeeld door gesubsidieerde rechtsbijstand of een rechtsbijstandverzekering.
Aansprakelijkheidsrecht advocaat uit eigen regio
Onze gespecialiseerde advocaten staan je graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. Je vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar je ook woont, bij ons vind je een advocaat bij jou in de buurt die specialist is in aansprakelijkheidsrecht zaken.
Veelgestelde vragen over aansprakelijkheidsrecht
Kun je een advocaat aansprakelijk stellen?
Indien jouw advocaat een beroepsfout heeft gemaakt is hij aansprakelijk voor de schade die als gevolg hiervan is ontstaan. Als dit het geval is, moet je dit eerst aan de advocaat melden. Jullie kunnen dan proberen er samen uit te komen. Wanneer jullie samen niet tot een oplossing kunnen komen, kun je je advocaat officieel aansprakelijk stellen. Dit doe je door een brief op te stellen waarin je de advocaat aansprakelijk stelt. Over deze brief ontstaat vaak discussie, omdat de advocaat het er meestal niet mee eens is. Mochten jullie er wederom niet samen uitkomen, is de gang naar de rechter vaak onvermijdelijk.
Wat is het aansprakelijkheidsrecht?
In het aansprakelijkheidsrecht is de compensatie of het herstel van de geleden schade geregeld. Men kan zowel een bedrijf als een persoon aansprakelijk stellen voor veroorzaakte schade. Met het afsluiten van een verzekering kunnen risico’s op aansprakelijkheid worden ondervangen.
Waarom is het aansprakelijkheidsrecht interessant?
Het aansprakelijkheidsrecht is een interessant rechtsgebied aangezien het intellectueel uitdagend is. Daarnaast heeft het aansprakelijkheidsrecht veel overlap met andere rechtsgebieden en heeft het vele maatschappelijke componenten.
Welke drie vormen van aansprakelijkheid zijn er?
Het aansprakelijkheidsrecht kent drie vormen van aansprakelijkheid, te noemen wettelijke aansprakelijkheid, schuldaansprakelijkheid en risicoaansprakelijkheid.
Wettelijke aansprakelijkheid houdt in dat de aansprakelijkheid in de wet staat. Schuldaansprakelijkheid betekent dat iemand aansprakelijk is voor schade die door eigen handelen is veroorzaakt. Risicoaansprakelijkheid ziet op aansprakelijkheid voor schade die een ander heeft veroorzaakt. De persoon die dan aansprakelijk wordt gesteld treft zelf geen verwijt.
Hoe kun je iemand aansprakelijk stellen?
Je kunt iemand aansprakelijk stellen voor schade per aangetekende brief. Hierin stelt u dat deze partij aansprakelijk is voor de ontstane schade. In de brief moet je alle schadeposten vermelden. Tevens moet je in de brief mededelen dat alle mogelijke schade die eventueel nog volgt aan de schadeposten toegevoegd dienen te worden. Een advocaat aansprakelijkheidsrecht kan jou hierbij helpen.