Aangaan van een geregistreerd partnerschap

Aangaan van een geregistreerd partnerschap

Wanneer je een geregistreerd partnerschap wilt aangaan, zijn er een aantal verschillende formaliteiten die doorlopen moeten worden. Met andere woorden, wettelijk is vastgelegd dat er een aantal vaste stappen doorlopen moeten worden, voordat je deze overeenkomst aan kunt gaan met een ander. Deze formaliteiten worden hieronder uiteengezet.

De aangifte

Voordat je een geregistreerd partnerschap aan kunt gaan, moet u allereerst in een zogenoemd ondertrouw gaan. In ondertrouw gaan houdt in dat je de ambitie om met uw aanstaand partner in geregistreerd partnerschap te gaan, bekend moet maken bij de burgerlijke stand. Om dit te verwezenlijken moet je bij de ambtenaar van de burgerlijke stand aangifte doen. Dit moet gebeuren in de gemeente waar jouw partner of waarin jij woonachtig bent.

Aantonen voorwaarden

Daarnaast moet je logischerwijs kunnen aantonen dat je daarnaast aan alle andere voorwaarden voldoet om een geregistreerd partnerschap aan te kunnen gaan met een ander. De stukken die aangeleverd kunnen worden aan de burgerlijke stand, hangen af van jouw persoonlijke leefsituatie.  Je kunt een mediator inschakelen die kan helpen bij het uitzoeken van deze stukken en het maken van bepaalde afspraken tussen jou en jouw aanstaand partner.

De wachttijd

Wanneer je bij een ambtenaar van de burgerlijke stand bent geweest, maakt deze voor jullie beiden een akte op van de aangifte. Dit is een officiële akte en deze handeling kan niet direct plaatsvinden. Er is een zogenoemde wachttijd van 14 dagen. De plechtigheid kan pas twee weken na de aangifte plaatsvinden.

De getuigen

Wanneer je een geregistreerd partnerschap aan wil gaan met een ander, dan kan dat slechts wanneer hierbij getuigen aanwezig zijn. Dit zijn er minimaal twee en maximaal vier en desbetreffende getuigen mogen niet minderjarig zijn. Wanneer je als eerste stap in ondertrouw gaat, dan moet je al de namen en adressen van de getuigen bij de plechtigheid opgeven. Deze komen derhalve in de stukken te staan.

De verklaring bij het aangaan van geregistreerd partnerschap

Naast de bovengenoemde formaliteiten is een geregistreerd partnerschap pas officieel wanneer er een verklaring is afgelegd. Deze verklaring geschiedt in de aanwezigheid van de werkzame ambtenaar van de burgerlijke stand en de opgegeven getuigen. De ceremonie kan in tegenstelling tot het huwelijk over het algemeen alleen op het gemeentehuis gehouden worden. Andere locaties zijn echter ook mogelijk tegenwoordig.

Partnerakte

Nadat jij en jouw partner elkaar het ‘ja-woord’ hebben gegeven, wordt er door de burgerlijke stand een akte opgemaakt. Het ‘ja-woord’ is in tegenstelling tot het huwelijk vormvrij. De uiteindelijk op te stellen akte moet vervolgens door alle partijen worden ondertekend. Zo moeten zowel jijzelf, jouw partner, alle aanwezige opgeroepen getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand een handtekening zetten.

Direct juridische hulp?

Vul het contactformulier in, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met je op.

Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 085 – 5000 202.

Deel dit artikel:

Aangaan geregistreerd partnerschap

Veel gelezen artikelen

Bel nu